körhíd

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #18269 Reply
  Virag
  Vendég

  Tisztelt doktor úr/hölgy!
  Több kérdést is szeretnék önhöz intézni.
  Nemrég rászántam magam, hogy megcsináltassam az alsó és felső fogsorom. Több mint egy hónappal ezelőtt ki kellett húzni a felső jobb 2-es fogam. Ré egy héttel később, lecsiszolták a teljes felső fogam, ami nyolc darabból állt. A csiszolás másnapján, már éreztem, hogy a jobb felső 6-os fogam mellett nagyon beduzzadt az ínyem. Sajnos az orvos beteg lett és még a telefont sem vette fel, így kénytelen voltam elmenni az ügyeletre. Közölték, hogy két problémával állok szemben, az egyik, hogy keletkezett egy zseb a fogam mellett, a másik, hogy van rajta egy lyuk.
  Miután az orvosom hajlandó volt végre fogadni, közölte velem, hogy a lyukat nem szükséges betömni. megjegyzem a baloldali hátsó fogamba is tett egy időleges tömést, de azt mondat csiszolás előtt nem szükséges betömni, mert úgy is csiszolva lesz. Szóval egyiket sem szükséges tömni, sem csiszolás előtt, sem csiszolás után. A bal 6-os fogam melletti „zsebre” azt mondta: előfordul, hogy néha túlcsiszoljuk, majd közölte ecseteljem magamnak. Miután kétszer visszamentem hozzá és a küszöbön világított a számba, de soha még csak nem is ecsetelte le, úgy döntöttem keresek egy másik fogorvost. Találtam is. Több mint egy hónap után, végre felkerült a körhíd a felső fogaimra. Persze betömve egyik sem lett. Nem tudom, ez normális, a ragasztó úgy is bele megy?
  3. napja viselem, de baloldalt érzek a nyelvemmel egy lyukat, olyan minta vékonyabb lenne. Eléggé vastagnak érzem az egész körhidat, jóval vastagabbnak, mint az eredeti fogaimat. Ez normális érzés? A nyelvem állandóan a neki nyomomon belül a váznak. amit végig érzek. Nem tudok finoman mosolyogni sem, csak teli szájjal. Hozzáteszem, nagyon magasan van a mosolyzónám. Elől a két eredet metsző fogam nagyon messze ült egymástól, amit most sikerül kiküszöbölni, de már most látok egy pici lyukat, bár nem érzem, hogy belemenne a víz. Nehezen zárom össze a két fogsorom, bár orvosaim szerint, mélyharapásom van ami számomra csak most derült ki. Nyitott szájjal a legkényelmesebb, mert zárni, csak figyelemmel tudom, és szorítással. Éjjel csikorgatom a fogaim, s mivel szeretném megcsináltatni az alsó fogsorom is, ahol már sajnos részleges pótlásokra is szükség lesz, szeretném megtudni, hogy porcelán korona esetén is van-e lehetőség az éjszakai harapásemelő sín viselésére is, amiről szintén most szereztem tudomást. Valamint azt is szeretném megkérdezni, hogy ha beteszik az alsó rögzítéseket tovább fog nyílni a szám, szám szinte attól rettegek, hogy nem fogom tudni bezárnia a számat. Lehet butaság, de nem tudok megkérdezni senkit sem a a környezetben tapasztalataitól.
  Válaszát előre is köszönöm.

  #18280 Reply
  Villányi Dent
  Felhasználó

  Kedves Virág!

  Igyekszem sorban válaszolni. Mivel a lyukas fogakra is felkerült a híd, azt valóban kicsit másképp kezeljük mint egy hagyományos fogtömést. A fogmű elvileg hermetikusan zárja a lyukas fogat is, ellátva ezzel a zárótömés feladatát. Nem említette, hogy a híd véglegesen be lett e ragasztva. Ha igen, nehezebb orvosolni az esetlegesen nem megszokható panaszokat, vagy mechanikai hibákat, mint pl. vastagra sikerült pótlás. Előfordul, hogy a páciens a fogművet idegennek és furcsának érzi, de az esetek nagy részében gyors a hozzá szokás.
  Van lehetőség éjszakai harapásemelő viselésére körhíd mellett is és ez az Ön esetében indokolt is az elmondottak szerint.
  Kérem, számoljon be a félelmeiről a kezelő orvosnak, mielőtt az alsó pótlások elkészülnek és beszéljék át, hogy a végeredmény Önnek kielégítő legyen.
  Sikeres kezeléseket, üdvözlettel, Vdent

  #18368 Reply
  Virag
  Vendég

  Üdvözlöm fogorvos úr/hölgy!
  A körhíddal kapcsolatos további kérdések fogalmazódtam meg benne. Elmentem a fogorvosomhoz és elmondtam az aggályaimat az egy hete rögzített 13 tagból álló körhidammal kapcsolatosan. Aki közölte, hogy az egyik fogamnál tapasztalható mélyedés, illetve az követő fogam barázdáinak hiánya, nem az ő kompetenciája, keressem fel a fogtechnikust. Ö ehhez nem ért.
  A fogtechnikus jövő héten fogad ugyan, de nem volt boldog. A vastagabbra sikerült (elől a metsző fogaimnál érezhető megvastagításra gondolok) fogakra válaszolva közölte, hogy a váz eltakarása miatt volt szükség. Az egyik kérdésem az lenne, hogy ez azt jelenti, hogy fémvázas vagy cirkónium oxidos vázanyaggal dolgozott a fogtechnikus? Bármit is mond, a technikus hogyan tudom leellenőrizni, hogy a valóságot fedi –e majd a válasza?
  Az, hogy ideiglenes vagy véglegesen lett a fogpótlásom beragasztva, nem tudom. A doktornő elmondása szerint, ideiglenes a pótlás, de annak leszedésére, két hét javaslattal él, mert, akkor már könnyebben lejön. Valóban így van?
  A fogtechnikus azt állítja, hogy amennyiben nem végleges le tudja szedni fájdalommentesen.
  Ezeken kívül időnként égő érzést tapasztalom az ínyemben, ez normális? Valamint továbbra is nehezen tudom zárni az ajkaimat, ahhoz, hogy ne nyitott szájjal legyek. Rendellenesnek ítélem meg a száj és nyelvtartásomat, ami esetleg a későbbiek folyamán okozhat-e egészségi elváltozásokat?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Virág.

  #18380 Reply
  Villányi Dent
  Felhasználó

  Kedves Virág! Biztos, hogy fém vázra égetett porcelánból készült a híd, ott fordul elő olykor, hogy a metsző fogak vastagra sikerülnek. Ha cirkon híd készült volna, arról Ön is tudna. Ha ideiglenesen van felragasztva még, az jó, mivel könnyen eltávolítható és orvosolható az esetleges minőségi kifogás. Érdemes lenne azonban az eredeti felállásban, a doktornő aktív bevonásával megoldást keresni, miután a technikus megnézte a munkát.
  Az ideiglenesen rögzített fogművet bármikor el lehet távolítani, nem kell hozzá két hetet várni.
  Az égő érzés az ínyben természetesen nem normális, ha nem csillapodik, vagy szűnik meg néhány napon belül, meg kellene mutatni a kezelő orvosnak.
  Ha nem kényelmes a száj és nyelv tartás, azt kezelni kell amíg hosszú távra kielégítő nem lesz a megoldás, nem kell kivárni az esetlegesen kialakuló deformitásokat.
  Üdvözlettel, Villányi Dent

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
Hozzászólás: körhíd
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft