Kompozit vagy inlay

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #50830 Reply
  Tamas
  Vendég

  Tisztelt Doktornő/ Úr!

  Jelenleg munka miatt kint vagyok Németországban. Az egyik tömésem sajnos laza lett (bal felső 6-7 között) és elkezdett fájni. El kellett jönnöm itt orvoshoz Mondta, hogy a tömés laza és már nem tart. Kifúrta, tett bele ideiglenes cement tömést, ami elvileg néhány hétig jó. El kell döntenem, hogy 100 euróért kérek kompozit tömést vagy 500 euróért kerámia inlayt. Azt mondta, hogy a lyuk elég nagy és mély, ezért javasolja inkább az inlayt.

  Nagyjából másfél hónap múlva tudok hazamenni, ahol az inlay is fele annyibe kerülne, mint itt kint.

  Több kérdésem is van:

  1. Meddig jó egy ilyen ideiglenes cement tömés? Ha esetleg az inlay mellett döntök, jobb és olcsóbb lenne otthon megcsináltatni, viszont nem tudom, hogy kibír-e másfél hónapot.

  2. Jó lehet-e a kompozit tömés egy nagyobb lyukba (nyilván nem örökre) vagy mindenképp az inlayt kellene csinálni? Veszélyesebb a fogra a kompozit használata?

  3. Gond-e, ha más fogorvoshoz megyek a végleges tömést vagy inlayt csináltatni vagy mindenképp annak érdemes csinálni, aki az ideiglenest is csinálta? Számít ez?

  Köszönettel,

  T.

  #50851 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Tamás!

  A leírtak alapján kezelőorvosa megfelelően járt el, amikor az inlay készítését javasolta, hiszen nagy kiterjedésű szuvasodás esetén sokkal tartósabb megoldás lehet a fogbetét.

  1.) Az ideiglenes tömés kibírhat akár 6-8 hetet is a fogban, de ez függ a behelyezéstől, az elhelyezkedéstől, terheléstől, kiterjedéstől, tehát senki nem tudja biztosan megmondani, hogy Önnek ez meddig fog tartani az adott fogban (mivel rágózónáról van szó, nagy terhelés alatt áll, így nyilván hamarabb kieshet).

  2.) Ha nagy kiterjedésű az üreg, sok esetben valóban inkább az inlay javasolt, különösen hátsó zónákban, ahol nagy terhelés éri a fogakat. A fogra sem a kompozit, sem a kerámia nem veszélyes, viszont a kompozit tömés hamarabb kieshet újra a fogból, míg az inlay jóval tartósabb megoldást jelent.

  3.) Ennek egyáltalán nincs jelentősége a kezelés jelen szakaszában.

  Minden jót kívánunk! 🙂

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: Kompozit vagy inlay
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft