klór-hexidin terhesség alatt

3 bejegyzés megtekintése - 1-3 / 3
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #29133 Reply
  Tóth Zsuzsanna
  Vendég

  Tisztelt Fresh24!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a Curasept szájvíz (vagy más klór-hexidin tartalmú szájvíz, fogkrém, torokfertőtlenítő tabletta) biztonsággal használható-e terhesség idején?
  Azt gondolom, a koncentráció sem mindegy, nekem most a legerősebb, 0,2% CHX-et tartalmazó Curaseptet javasolta a fogorvos, de jól jönne egy megerősítés, hogy valóban használhatom-e várandósan vagy esetleg van hasonló hatásfokú egyéb szer a fogínygyulladás otthoni kezelésére (az orvosi ellátás kiegészítéseként).

  Előre is köszönöm a választ:

  Tóth Zsuzsanna

  #29139 Reply
  Merj mosolyogni!
  Adminisztrátor

  Kedves Zsuzsanna!

  A klórhexidin valóban egy nagyon hatékony antimikróbás és antiszeptikus szer, azonban óvatosan kell alkalmazni terhesség idején, a szájnyálkahártyán keresztül felszívódva ugyanis bekerülhet a szervezetébe.
  Terhes anyákon végzett klinikai vizsgálatok nem fellelhetők a szakirodalomban, szoptatás során egyértelműen kerülendő a szer, az anyatejbe ugyanis igazoltan bekerül az anyag (a klórhexidint használják külsőlegesen sebfertőtlenítésre pl. császármetszés után vagy szoptatás alatt – feltételezések szerint bőrön keresztül nem jut be olyan mennyiség az anya szervezetébe, ami kimutatható lenne az anyatejből).

  Az Amerikai Gyógyszerintézeti Hivatal (FDA) közleménye szerint a klórhexidin allergiás reakciót is kiválthat, ami szintén megkérdőjelezi, hogy mennyire javasolt a szer használata terhesség során. (Az Ön által említett terméket terhességtől függetlenül is csak rövid ideig – maximum 1-2 hétig javasolt használni a magas koncentráció miatt.)

  Amennyiben fogorvosa elvégezte a fogak és az ínyszélek tisztítását, a gyógyulás végbe fog menni magától is, de természetesen az Ön döntése, hogy mennyire szeretne szájöblítőt alkalmazni kiegészítésként. A napi kétszeri fogmosás, a mindennapos fogköztisztítás és szükség esetén erős antiszeptikus anyagoktól mentes szájöblítők használata tökéletes otthoni kiegészítése a terhesség alatti fogorvosi ellátásnak.

  Boldog babavárást kívánunk! 🙂

  #29149 Reply
  Tóth Zsuzsanna
  Vendég

  Nagyon köszönöm a gyors választ és a segítséget!

3 bejegyzés megtekintése - 1-3 / 3
Hozzászólás: klór-hexidin terhesség alatt
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft