Kihúzott fog helyén lyuk

8 bejegyzés megtekintése - 1-8 / 8
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #18692 Reply
  K.Ilona
  Vendég

  Kedves Szakértő!
  Bő két hete húztak ki egy alsó bölcsességfogamat. Mivel a fog csak nagyon picit bújt elő, vágták az ínyt, tehát varrták is a sebet. Gondom nem volt eddig vele. Egy héttel a műtét után kiszedték a varratokat, így a seb széjjelebb nyílt. Minden nap nagyon gondosan tisztítom, háromszor mosok fogat és naponta többször öblögetek, nehogy benne maradjon valami ételmaradék. Tegnapelőtt ahogy nézegettem a sebet, azt vettem észre hogy a lyuk mélyén fehéres színű “valamik” vannak a sebben. Ez egyre nagyobb lett, ma már szinte az egész sebem belülről fehéres szürkés árnyalatú. Ez normális? Vagy esetleg belekerülhetett valami? NApi szinten többször eszem csirkehúst, tejtermékeket, túrót, sajtot. Tartok tőle hogy ezek közül mehetett bele valami.
  Panaszom nincs rá, fájdalmam egyáltalán nincs. Ez a valami viszont erőteljes, többszöri öblögetéssel sem jön ki, így megpróbáltam nagyon finoman kipiszkálni tiszta, steril gézzel amit egy vékony kis pálcikára tekertem, hogy véletlenül se sértsem fel a sebet. Tudom ez nem volt a legjobb ötlet, de sajnos csak ezzel fértem hozzá a sebszélek között megbúvó lyukhoz, ami ránézésre és érzésre elég nagy belül, viszont ugye a “bejárata” ahhoz képest viszonylag kicsi. Nem tudok sajnos eljárkálni orvoshoz hogy mindig kiszedegesse ha belemegy valami. Mi történik ha belemegy valami és nem akar kijönni? Begyulladhat az íny? Meddig áll fenn a veszélye annak hogy ételmaradéktól begyulladhat?
  Kb mennyi ideig tart mire annyira összeforr hogy nem tudjon már semmi belemenni?
  Köszönöm a segítségét!

  (X) hirdetés
  #18711 Reply
  Sanoral Klinika
  Felhasználó

  Kedves Ilona!

  Semmi ok az aggodalomra, varratszedés után a seb már biztosan behámosodott annyira, hogy nagyon begyulladni nem tud.
  Valóban kellemetlen tud lenni, és kissé be is tud gyulladni, ha hosszú ideig benne marad az ételmaradék. Érdemes egy fogorvostól kérni tompa kanülös fecskendőt, amivel át lehet öblögetni a lyukat. Bizony körülbelül 1-2 hónapig tarthat, míg a fog helye teljesen feltelik csonttal, és megszűnik az üreg.

  Üdvözlettel Sanoral Fogászati&Szájsebészeti Klinika

  #32724 Reply
  Baranyi Gyurc
  Vendég

  Üdvözlöm. Az lenne a kérdésem hogy húzták a jobb oldali fogam de sajnos tészta maradék maradt a yukban vagy is a ki húzott fog helyen és felek hogy lehet szövődménye az lenne a kérdésem hogy lehet e bajom tole? Felek piszkálni mert nehezen ált el a vérzés is foghuzas után,

  #32738 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Gyurc
  Piszkálni valóban nem szabad a sebet, inkább óvatos öblögetést célszerű alkalmazni. A huzas dátuma viszont nagyon fontos tényező, ha pár napja történt a fog eltávolítása javaslom inkább a kontroll viszgalatot.
  Üdvözlettel

  #41489 Reply
  Tímea
  Vendég

  Tisztelt Fresh24Dental!

  Az alábbi problémával fordulnék Önökhöz. Szeptember 10-én műtéti úton eltávolításra került a bal alsó impaktált bölcsességfogam. A vízszintes helyzete és nagysága miatt elég nehezen jött ki, hosszú műtét volt. Antibiotikumot nem kaptam, mert Crohn-beteg vagyok. Így a fájdalomcsillapítás is eléggé behatárolt számomra (csak paracetamol hatóanyagú gyógyszert alkalmazhatok). 9 nappal a műtét után még mindig vannak fájdalmaim, főként ébredés után és estefelé intenzívebb. Illetve a duzzanat sem múlt el teljesen. 2 nappal ezelőtt megtörtént a varratszedés, az orvos azt mondta, szépen gyógyul. Minden étkezés után fogat mosok, igyekszem a megfelelő szájhigiénia fenntartására. Ma reggel azonban fogmosás után észrevettem egy lyukat az ínyemen a hetes fog után. Bevallom, rettenetesen megijedtem, hogy mitől keletkezett ez a lyuk. Meglehet, hogy korai volt a varratszedés vagy ez egy normális jelenség? Ezt a lyukat hogyan tudom tisztán tartani, ha minden igyekezetem ellenére ételmaradék kerül bele? Eddig Corsodyl szájöblögetőt használtam, és az orvos azt mondta varratszedéskor, már abba lehet hagyni, de szájzuhanyt még ne használjak. Hogyan tisztítsam hatékonyan, hogy ne gyulladjon be, ugyanakkor ne is sértsem fel a gyógyuló duzzadt ínyt? Össze fog ez a lyuk forrni vagy újra össze kell varrni? Esetleg van-e bármilyen mód arra, hogy a forradási folyamatot elősegítsem?

  Megtisztelő válaszukat előre is nagyon köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Tímea

  #41512 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Timea
  A gyógyulási idő egy ilyen beavatkozást követően hosszú, a seb környékét nagyon óvatosan, puha sörtéjű fogkefével tudja tisztán tartani, illetve óvatos öblögetés javallott. Nyilván fokozottan kell ügyelni a szájüreg tisztán tartására. A seb szépen záródni fog. Panaszosság esetén szakorvosi kontroll vizsgálat szükséges
  Üdvözlettel

  #41900 Reply
  Gabor
  Vendég

  Üdvözlöm!
  A problémám az lenne hogy egy hete húzták a gyulladt bal alsó bölcsesség fogamat!
  Azóta 3x kelett megkaparni mert mindig kiesett a verdugu..
  Most sincs benne..a fogorvosom kitisztitotta tegnap de még így is fáj!
  Mit tehetek hogy ne gyulladjon be és gyógyuljon vèrdugo nélkül?
  A másik problémám hogy a bölcsesség fog előtti fogam is gyulladt lett és ki akarja húzni..neki is állt előbb a gyökér kezelésnek..ez nem sikerült ..utána ki akarta húzni…az sem sikerült …aztán furoval ketté akarta törni hogy úgy egyszerűbben kiszedni…ez sem ment mert rettenetes fájdalmaim voltak..
  Mit tegyek?
  Már egy hete szenvedem és csak az ágyat nyomom…
  Válaszát előre is köszönöm!

  #41919 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Gábor
  A csonthártya gyulladás nehezen gyógyul, sajnos kezelése is hosszadalmas. Folyamatos kontrollálás, kezelés és antibiotikus terápia lefolytatása szükséges. Amennyiben fogorvosa a fogat nem tudja megfelelően eltávolítani szükség esetén szakrendelésre utáltatja önt.
  Javaslom beszéljék meg a további lehetőségeket.
  Üdvözlettel

8 bejegyzés megtekintése - 1-8 / 8
Hozzászólás: Kihúzott fog helyén lyuk
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft