kettéhasadt tejfog

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #18501 Reply
  Zalán
  Vendég

  Kedves Doktor úr!

  Kisfiam, aki most 3,5 éves fél évvel ezelőtt elesett a kismotorral, melynek következtében a bal felső metszőfoga vízszintesen kettéhasadt.Azonnal megmutattuk fogorvosnak, de mivel nem mozgott, ezért nem csináltak vele semmit, és mivel tejfogról lévén szó, nem nyúltak hozzá, mivel helyfenntartó szerepe van.

  Engem viszont aggaszt ez a tejfogacska, mivel jelenleg úgy néz ki, immár fél éve, hogy van egy pici darab törött fog, amely mögé teljesen lenőtt az íny, és az íny mögött van a törött fog másik része, amelynek megmaradt a teljes mérete.

  Kérdésem az lenne, hogy a kettéhasadt tejfogacska közé behúzódott íny vissza fog-e húzódni, ha kiesik a tejfog, illetve nem okoz-e problémát a maradandó fognál? És várhatóan hány éves korában fog kipottyanni ez a kettéhasadt tejfog?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:egy aggódó anyuka

  #18554 Reply
  Merj mosolyogni!
  Adminisztrátor

  Kedves Aggódó Anyuka!

  Az ilyen tejfogbalesetek sokszínűek tudnak lenni. Általában valóban igyekszünk megtartani a megmaradt fogrészt, csupán ellenőrizni szoktuk, amit viszont mindenképp javaslok. Ezek a fogak elszürkülhetnek vagy megtartják eredeti színüket, „bepuklisodhatnak” a gyökér csúcsának megfelelő helyen, de az is lehet, hogy eznem következik be. Ugyanúgy a törésmiatt az így szintjében is kialakulhatnak változások, melyek a maradófog előtörésével megszűnnek. Ez kb. 6 éves kor körül kezdődik, javaslom, hogy félévente jöjjenek el egyegyszerű kontrollra, hogy a gyermek megbarátkozzon a környezettel.

  Üdvözlettel: Sanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: kettéhasadt tejfog
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft