implantáció körüli ínyplasztika

5 bejegyzés megtekintése - 1-5 / 5
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #26583 Reply
  Mariann
  Vendég

  Tisztelt Doktor Úr/Nő,
  nemrég kérdeztem Önöktől és segített is a válasz, viszont össze is zavart. Pontosítom a kérdést. Implantátumom van és szerintem eleve nagyon furán (azaz szép színű meg normális az íny, csak nagyon pici a vastagsága) gyógyult a foghúzás után. Hiányzik a gyökér miatti domború rész, az előtte lévő fog gyökerem olyan, mintha agyar lenne, ahhoz a nagyon homorú részhez képest. Ezt szeretném pótoltatni, mind csontszövettel, mind lágyszövettel. Csak félek és ha esztétikailag nem is lenne jelentősebb változás vagy még ennél is rosszabb lenne, talán bele sem vágnék. Ezért szerettem volna képeket látni, de még így sem találtam az enyémhez hasonló problémát. A mostani kérdés, hogy ezzel a hiánypótlással szájsebészt vagy paradontológus szakorvost (mikrosebészeti eljárás) keressek fel, vagy egy direkt elrontott implantátumokra specializálódott orvost? Sajna már nagyon bizalmatlan vagyok, mert tapasztaltam többször is, hogy lehet rosszabbat is tenni, ártani, a kiindulási helyzethez képest. Egyáltalán fejlett-e már ennyire ez a dolog, hogy érdemes legyen belevágni? Bocsánat a dilemmázásért, de tanácstalan vagyok és talán a minél több információ begyűjtése megérleli a helyes döntést. A fogorvosaimat is megfogom találni ezzel a kérdéssel. 🙂
  Köszönöm az eddigi segítségüket!

  #26596 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Mariann,
  Ezen kérdések megvitatásánál szerencsésebb a személyes konzultáció, ahol a fogorvos konkrétan látja is a területet. Nagyon sok lehetőség van az esztétikai helyreállításra, melyekkel nagyon szép eredmények érhetőek el. Ehhez okvetlen konzultációt javasolnék a beültetést végző fogorvossal (ez nem elrontott implantációs beavatkozás eredménye), majd ha szükséges paradontológus felkeresését javaslom. A problémát mindig komplex érdemes vizsgálni, ahol a kiváltó okok is feltárásra kerülnek, majd ezek megszüntetését követően lehet a esztétikai rehabilitáció lehetőségeit latolgatni.
  Üdvözlettel:

  #26600 Reply
  Mariann
  Vendég

  Köszönöm a válaszát.
  Annyit fűznék hozzá, hogy sajnos tudom, hogy el is van rontva, ezt a beültetést végző orvoson kívűl mindenki megemlítette… szerinte meg „nincs azzal semmi baj, lehet használni, nem?”. Hozzá biztos nem megyek vissza.
  Voltam már (egy) konzultáción szájsebésznél (aki azt mondta meggondolja, hogy elvállalja, mert ugyan kit terhel a felelősség, ha valami nem jól sül el) onnan tudom, hogy szövetpótlásra van szükség. Valahogy nem kristályosodik ki bennem a megoldás, mert ugye a semmi baja és az elveszítheti vélemény a két véglet. Az én megérzésem (ami vicc, de mindig ez jött be), hogy nem fog az kiesni. „Csak” egy nagyon szuper, korrekt orvost kell találnom, aki profin helyrehozza, szövetpótlással vagy nem tudom milyen eljárások vannak még a „horpadásom” feltöltésére… de addig eljutni. Szóval ezt gondolom és eszerint szerettem volna eleinte magamtól tájékozódni, hogy hogyan is néz ki egy ilyen pótlás, milyen mondjuk 3, 5 év múlva, képeken.
  Mivel történtek velem fogászatilag számomra negatív dolgok ezen kívűl is, amiket traumaként éltem meg, elég nehezen veszem rá magam arra, hogy megint (most emiatt) időt, pénzt bele fektetve neki induljak és konzultációkon próbáljam kiszűrni, hogy na vajon ez az orvos is cserben hagyna, ha úgy alakulna? Van annyi szaktudása, tapasztalata, eszköze, hogy reális az, amit szeretnék és el is vállalja? Most csak ego, hogy ez neki semmiség vagy valóban hiteles, akiben meglehet bízni? Ezért próbáltam így is szélesíteni a látóköröm. Ahogy Ön leírja annyira egyszerűnek tűnik, de sajna a valóságban meg másképp mennek a dolgok vagy már nagyon ráparázok… Nagyon szerencsésnek kell lenni ahhoz, hogy a megfelelő orvost megtaláljuk, aki korrekt és van benne annyi, hogy vállalja a felelősséget legalább a saját munkájáért, szerintem.
  Mindegy, elnézést, még nagyon nem dolgoztam fel ezeket. Már nincs is kérdésem.
  Minden jót!

  #26604 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Mariann
  Nyilvánvalóan nincs könnyű helyzetben. Én továbbra is arra biztatnám keresse azt a fogorvost, aki megfelelő empátiával képes kezelni problémáját, és megkapja tőle azon információkat, melyeket keres. Látatlanban nagyon nehéz segíteni.
  Engedjen meg egy nagyon rövid történetet:
  Az egyetemen 30 hallgatónak teszik fel ugyanazt a kérdést. 30 válasz érkezik rá, melynek mindegyike jó. A végső megoldáshoz hol rövid, hol hosszabb út vezet. Az eredmény ugyanaz.
  Az, hogy az implantatum milyen állapotban van CT diagnosztikai vizsgálat konkretan megmutatja, ahogy azt is, van e okunk félni az implantatum elvesztésétől. Az implantatumok körüli foginyprobléma sok esetben diagnosztizálható, mely kialakulásának is több oka lehet, de ezen problémák orvosolhatók, ahogyan az implantatumok körüli iny esztétikai hatásának rekonstrukciója is. Nagyon fontos a kiváltó ok keresése, és ezen diagnózis figyelembe vételével szükséges meghatározni a kezelési lehetőségeket.
  A probléma tehát valóban komplex, többféle szempont figyelembevételét követően lehet felelősséggel javaslatot tenni, melyhez ugyanúgy hozza tartozik az önnel való személyes konzultáció, az öntől kapott információ, mint a diagnosztikai és fizikai vizsgálat, majd a feltárt eredmények ismertetése és a lehetőségek felvázolása. Számunkra a kiindulópont az, hogy paciensunk mit szeretne. Persze ez nem jelenti azt, hogy kötünk szakmai kompromisszumot, amiért nem tudunk felelősséget vállalni, azt nem is fogjuk megvalósítani. Hisszük, hogy pontos diagnózis felállítását követően olyan kezelést tudunk ajánlani, mely paciensünk számára biztonságos és megfelelő, eredménye hosszútávra tervezhető.
  Ön laikus, nagyon nehéz döntenie elismerem, de ahogy írta jó megérzésekkel rendelkezik, melyekben eddig még nem csalódott, figyeljen ezekre most is. Keresse azt a szakembert, akinél úgy érzi “emberére” akadt. A döntés természetesen az öné.
  Üdvözlettel

  #26614 Reply
  Mariann
  Vendég

  🙂
  Köszönöm szépen a leírtakat. Most elbőgtem magam.
  Kicsit visszaadta a hitemet, hogy vannak olyanok is, akik nem csak a sáját érdekeiket nézik… bár itt is a hitelesség a mérvadó.
  Visszatérve a példájára van, hogy a végeredmény sajnos nem mindig ugyanaz, mert ugye más valamit elméletben helyesen megoldani és feltételezni, hogy az a jó megoldás és más valamit a gyakorlatban helyesen kivitelezni. Pl. egy hibás döntés vagy lépés miatt elveszítheti a páciens a fogát (velem ez is majdnem megesett 2 szem fog és az orvos csak saját egojával volt elfoglalva és véletlenül sem gondolt bele, hogy lehet ő csinált valamit rosszul és akkor egy teljesen más kezelést kéne ajánlania, mint amerre éppen terelget). Ha rá hallgatok már nincs két fogam, de úgy néz ki minden oké lesz velük.
  Szerintem itt szoktak hibázni az orvosok, hogy ha ez megesik képtelenek még (akár) csak elismerni is, nemhogy helyrehozni, azt, amit elrontottak. Pedig szerintem ebben van a bizalom kulcsa, ha elnézést kér, jó ember, ha ki is javítja a hibáját, akkor NAGY ember. És mi más kéne egy páciensnek, aki kiszolgáltatottan kerül az „orvos kezei közé”, mint az, hogy tudja, biztonságban van, bízhat az adott orvos szavában és ha hibázik is az orvos, mert ember, ok., benne van, akkor is megoldja, hogy ne a páciens kárára menjen az egész. Velem ezt most elég sokszor eljátszották, mindig mindent ráhagytam az orvosra, gondolván Ő a szakember, Ő tudja. De ugye… a tapasztalatom meg nem ezt mutatja. Sajnos nehéz bizalommal fordulnom bárkihez is, próbálom magam minden oldalról levédeni és tájékozódni. Nem is akarnám már feltartani, hihetetlen, hogy erre a levelemre is kaptam választ. Most sokat agyalok ezen a fogamon, menni fog ez, hogy belevágok és azért is szép lesz! 🙂
  Ami a vicc, hogy ezt az implantátumot nem is sajnálnám, mert úgy rossz az egész, ahogy van, de nem lesz olyan szerencsém, hogy kiessen, a kiműtést meg az az egy orvos elvetette, hogy roncsolna ott mindent, nem kockáztatná.
  Laikus vagyok, de nap, mint nap látom és tudom, hogy ugyanúgy néz ki, mint amikor megcsinálták, minimális változás történt vele. Nyilván látnám, ha jelentősebb szövetveszteség menne végbe ès valószínű érezném is, hogy már nem olyan stabil, de be lett ez betonozva (az arcüregembe is belelóg, „több sebből vérzik”). Van már nagyon sok 3D CT CD-m szóval még azt is nyomon lehet követni milyen mértékű az elhalás vagy éppen a beágyazódás.
  Nagyon-nagyon szépen köszönök mindent, és ígérem már nem fogom itt tovább görgetni a dolgot.
  Őszintén csak a legjobbakat! 🙂

5 bejegyzés megtekintése - 1-5 / 5
Hozzászólás: implantáció körüli ínyplasztika
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft