Gyulladt tejfogak

 • This topic has 22 hozzászólás, 2 résztvevő, and was last updated 5 days telt el by Kriszta.
15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 23
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #29390 Reply
  Nagyné
  Vendég

  Jó napot kívánok!
  10 éves kisfiam fog problémái kapcsán szeretnék kérdezni.Az utóbbi hetekben gyakran begyulladt, fájdalmas volt az ínye a tejfogai körül. A fogorvosunk kitisztogatta, mert szerinte „beszorult” ételmaradék miatt baktériumok okoztak problémát. Pár nap alatt rendbe is jött eddig. Viszont 2 napja iszonyatosan feldagadt a bal arca. Hozzá sem lehet érni, belázasodott, szemeinél is húzódó fájdalomra panaszkodik.Sajnos pont külföldön tartózkodunk. Az itteni fogászati ügyeleten Amoxicilint kapott.
  Mi szokott ilyenkor történni, mire számítsunk, ha hazajövünk? Húzásra? Mikorra hat a gyógyszer? Meddig normális a láz ilyen esetben? Mi okozhatja a tejfogak gyulladását? Nagyon aggódom, mert valami hólyagról vagy zsákról is beszélt a doki. Sajnos nem értettük pontosan.Lehet, hogy tályog? Válaszukat előre is köszönöm!

  #29404 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Nagyné,
  Véleményünk szerint a fog megnyitása segítene a problémán, annak eltávolítását csak a legszükségesebb esetben javasoljuk.
  A tejfog gyulladását ugyanúgy bakteriális fertőzés okozza, mint a maradó fogaknál, viszont a tejfogak helyfenntartó szerepe miatt azok eltávolítása megfontolandó. Az antibiotikum 3 nap múlva fejti ki hatását, viszont ha a duzzanat nem apad, és továbbra is tart a feszülő fájdalom további fogászati kezelésre van szükség (fog megnyitása, a csatorna kitisztitása), melyet halogatni nem szabad.
  Üdvözlettel:

  #29422 Reply
  Nagyné
  Vendég

  Gyors válaszukat köszönöm! Ma reggelre mintha kisebb lett volna a duzzanat és láza sem volt már a kisfiamnak. Még panaszkodik feszülésre és fájdalomra, de ezek is enyhültek. Azt szeretném még megkérdezni, hogy a gyógyszerünk holnap elfogy. Ebben az esetben nem 5 napig kell szedni az antibiotikumot? Csak 1 üveg szirupot írtak fel(holnap lesz a 4. nap). Illetve naponta párszor jegeljük a duzzadást, ezzel segítjük a gyógyulást? Vagy inkább hanyagoljuk?
  Üdvözlettel,
  Nagyné Timea

  #29432 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Timea
  A gyógyszert adott ideig javallott szedni, orvosi rendlvény nélkül annak folytatása nem javallott. Amennyiben a tünetek meg fennállnak érdemes újból konzultálni a kezelő orvossal, elképzelhető, hogy újból elrendeli a gyógyszer szedését, vagy most már megnyitja a problémás fogat. A jegelés nem árt, ha úgy érzik ettől jobb lesz, alkalmazzák nyugodtan
  Üdvözlettel

  #46256 Reply
  Anita
  Vendég

  Jó estét kívánok!
  8 éves kisfiamnak az egyik felső foga fölött egy fehér pukli, tályog jelent meg, amit a fogorvos kiszúrt, és a fogat is kifúrta, majd 2 kezelés után betömte, pár napig minden rendben volt, majd újra kijött a fehér gennyel teli pukli, elvittük egy másik fogorvoshoz aki az előző tömést kiszedte és nyitva hagyta a fogat, azóta is előjön neki a pukli, olyankor próbálom kitisztítani a fogát, és a pulit kiszúrni, amiből genny távozik. Ami jobban idegesít, hogy nyirokcsomó duzzanata van egy a fog felőli oldalon az álkapocs alatt, egy pedig a másik oldalon a nyakánál. Ön szerint okozhatja a fog a duzzanatot, és mit lehetne vele kezdeni? Lehet bármi baja a nyirokcsomó duzzanat miatt? Köszönöm válaszát!

  #46285 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Anita!
  Igen, a fog gyulladása okozhat nyirokcsomó duzzanatot, mely egy természetes immunválasz a bakteriális fertőzésre. Amint a fog megfelelő kezelésben részesül, és a gyulladás megszűnik, a nyirokcsomó duzzanat is visszahúzódik.
  Jó egészséget kívánunk!

  #46404 Reply
  Béki Zsuzsanna
  Vendég

  Jó estét kívánok!
  A 7 éves kisfiamnak fájt 2-dik napja a foga ill.be is duzzadt az arcocskája.Ma elmentünk a fogorvoshoz aki megnyította a fogat ill.írt fel antibiotikumot is. De úgyanúgy fájlalja a gyerek továbbra is pluszban adok neki fájdalomcsíllapitot.
  Kérdésem az lenne,hogy normális az,hogy még mindig fájlalja és úgyanúgy 4-5 óránként nurofennel csíllapitjuk a fájdalmát?
  A választ előre is köszönöm!

  #46436 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Zsuzsanna!
  Amennyiben az antibiotikum kúra és a fogorvosi ellátás megfelelő volt, úgy a panaszoknak napok múltán enyhülni, majd teljesen múlni kellene. Fájdalomcsillapításhoz használhatnak eltérő hatóanyag-tartalmú fájdalomcsillapítót is, így biztosan nem lépik át a napi ajánlott dózist.
  Gondoskodjanak a gyermek szájhigiéniájáról a gyógyulás ideje alatt is, visszaszorítva a helyi bakteriális fertőzöttséget! A gyulladás múltával mindenképp keressék fel fogorvosukat a fog tisztítása és tömése céljából!
  Jobbulást kívánunk!

  #46449 Reply
  Adrienn
  Vendég

  Tisztelt Doktor Nő!
  A kérdésem az lenne, hogy a 7 éves kislányomnak a két lyukas tejfoga felett két gennyes dudor keletkezett! Voltunk fogászaton, ahol mindkét foga ki lett fúrva, de a dudor meg akkor sem múlt el! Egy hét múlva vissza mentünk akkor az egyik dudor ki lett durranva, a többit nem hagyta! A durrantott is vissza jött neki sajnos! Tegnap vissza mentünk, ki lett tisztítva ismét, de sajnos folyamatosan telik neki gennyel, ami nyomásra kifakad! Mivel tejfogak, szeretném ha megmaradna neki! Mi lehet ez és merre induljunk el? El fog múlni ez magától? Lassan 3 hete küzdünk vele minden nap masszírozzuk és kenjünk gingisollal! Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Adrienn

  #46450 Reply
  Henrietta
  Vendég

  Jó estét! 5 éves kislányom szuvas fogát 2 hete kifúrták, nyitva hagyták. A doktornő utasítására esténként fogvájóval majd fogzuhannyal próbálom kitisztítani az esetleges ételmaradékot a lyukból,ami számomra nem könnyű feledat, mivel felső-hátsó fogacskáról van szó. Nehezen elérhető helyen van és nem is igazán látom,hol keressem az esetleges ételmaradékot. Mindemellett nagyon érzékeny és érintésre fájdalmas. A minap visszamentünk kontroll vizsgálatra, megnagyobbították a lyukat, mert állítólag nem ürült ki a genny és továbbra is a fent említett esti tisztogatást kell végeznünk. Most még érzékenyebb lett a kislányom foga, alig érek hozzá és elrántja a fejét a fájdalom miatt. Attól tartok, nem csinálom rendesen a fog tisztogatását és emiatt majd komplikációk lépnek fel.Mit javasol? Köszönöm válaszát :egy aggódó anyuka.

  #46471 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Adrienn!
  A gyulladt tejfog panaszos lehet sokáig, később felmerülhet a gyökérkezelés, antibiotikumos terápia lehetősége is, a cél mindenképp a tejfog megtartása, annak helyfenntartó szerepe miatt.
  Jobbulást kívánunk!

  #46472 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Henrietta!
  A gyulladt tejfogból ki kell ürülnie a felgyülemlett gennynek, amennyiben a panaszok nem szűnnek, javasolhat a kezelőorvos gyökérkezelést vagy antibiotikumos terápiát. Remélhetőleg a gyulladás levonulása után ellátható lesz a fog és elkerülhető a foghúzás. Az alapos szájápolást továbbra is tartsák szem előtt!
  Jobbulást kívánunk!

  #46474 Reply
  Adrienn
  Vendég

  Tisztelt Doktornő!

  Nagyon szépen köszönöm a gyors és megnyugtató válaszát! Egy kicsit megkönnyebbültem, ezt hallva, hogy hosszú folyamat lesz! A 22. Napot tapossuk! Bízom benne, hogy lassan vége lesz!Előfordulhat olyan, hogy a szájzuhany nem szedi ki az étel maradekot? Antibiotikumot nem kaptunk rá egyik alkalommal sem! Esetleg adhatok én rá neki itthon valami recept nélküli gyulladás csökkentőt? Ha igen, Ön mit javasolna? Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a válaszokat és a segítséget!

  #46475 Reply
  Adrienn
  Vendég

  Ja és azt el felejtettem leírnj, hogy azt mondta a fogorvosunk, hogy az a két tejföl már elhalt! Így is lehetséges a gyökérkezeles?

  #46690 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Adrienn!

  Amennyiben a panaszok továbbra is fennállnak, javasolt lehet az antibiotikumos terápia, azt azonban csak a kezelőorvos rendelheti el, a gyulladáscsökkentő hatású gyógyszerek vénykötelesek.
  Jobbulást kívánunk!

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 23
Hozzászólás: Gyulladt tejfogak
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft