Gyökérkezelés utáni szájszárazság, lepedékes nyelv

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #18373 Reply
  Stepper Mónika
  Vendég

  Üdvözletem!

  A problémám az, hogy néhány napja a fogaim, és a nyelvem is gyorsabban lepedékesedik, mint szokott, és folyton száraznak érzem a szám, pedig jóval többet iszom, mint szoktam (emiatt a tünet miatt is).
  Nem szokott ilyen problémám lenni.

  Néhány napja a fogorvos gyökérkezelte a fogam, ideiglenes tömést kaptam bele, tehát nincs nyitva a fog. Azóta kicsit nehezebben rágok, mivel a kezelt foggal ellentétes oldalon vannak foghiányaim, a kezelt fogam meg jobb felső négyes, eléggé középen van, azon az oldalon elég nehéz úgy becélozni a rágást, hogy ne a kezelt fogra essen, mert már így is elég sok lepattogzott az ideiglenes tömésből, és még két hetet benne kellene, hogy maradjon. Pár napig egyáltalán nem rágtam azon az oldalon, ahol a kezelt fogam van, csak a másikon próbáltam, a lepedék, és a szájszárazság ott is azon az oldalon jelentkezett először, enyhe, majd egyre erősödő savanyú íz kíséretében.
  A lepedék fogkefével könnyen eltávolítható, de észrevettem, hogy minél gyakrabban próbálom fogkrémmel leszedni, annál szárazabb lesz a szám, és sűrűbb a nyálam. Nagyon zavaró, mert a reggeli fogmosás után este sem szoktam érzetre lepedékesnek érezni a fogaimat, rágót sem kell használnom soha (nem is fogyaszthatok, mert az édesítőszerketől komoly emésztési problémáim vannak) most meg már fogmosás után néhány órával is érzem.

  A gondom az, hogy nem tudom, hogy ez a jelenség a gyengébb és kevesebb rágás következménye, esetleg a tömőanyagból szivároghat valami, amit nem bír a nyálkahártyám, vagy sikerült elkapnom valami fertőzést?

  Kínomban már savanyú gumickrot vettem, az segíti a nyáltermelésem, de pár percnél tovább az sem hat, és a sok cukorka sem tesz jót. A szám is mindig száraznak érzem, cserepesedik, pedig az sem szokott. Mi lehet a gond ,és mit tehetnék?

  A választ előre is köszönöm.

  #18376 Reply
  Merj mosolyogni!
  Adminisztrátor

  Kedves Mónika!

  A szájszárazság érzését keltheti akár csupán az ideiglenes tömés, vagy akár a nyáltermelés időleges csökkenése is. Érdemes megvizsgáltatni a két oldal nyálmirigyeit, hogy megfelelő mennyiségű nyál termelődik-e.
  A lepedék mennyiségének növekedése természetesen a megváltozott rágási szokások miatt alakult ki. Ez helyreáll a kezelés befejeztével, valamint még jobb lesz, ha hiányzó fogait is pótoltatja.

  #18394 Reply
  Stepper Mónika
  Vendég

  Köszönöm szépen a választ. A nyáltermelés azóta helyreállt, viszont valószínűleg megvan a ludas. A két fogam közt oldalt észrevettem valami kilógó vattaféleséget, amiből kellemetlen gyógyszeres íz szivárog. A tömés még zárja a fogat (legalábbis szabad szemmel nem látszik, hogy akkora darab esett le volna belőle, hogy lenne rajta rés.

  #18461 Reply
  Merj mosolyogni!
  Adminisztrátor

  Kedves Mónika!

  Örülünk, hogy segíthettünk.
  Kérem keressen bátran, ha bármely kérdés felmerül még.

  Üdvözlettel:

  Sanoral Fogászati&Szájsebészeti Klinika

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
Hozzászólás: Gyökérkezelés utáni szájszárazság, lepedékes nyelv
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft