Fogzománc sérülések

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #33058 Reply
  Fogzománc sérülések
  Vendég

  Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

  Fogzománc kérdéssel fordulnék Önhöz. Nincs lyukas fogam, viszont fogkőre vagyok hajlamos. Ezt évente el is szoktam távolíttatni. Az egyik alkalommal kitört egy kisebb lyuk az egyik front fogamról.. Akkor azt mondták nem ettől volt, viszont egyértelműen látszott a minikráter, így egy másik orvossal megnézettem. Ő azt mondta, kitörte a depurátor, majd elradírozta, h ne legyen mély a lyuk.
  Ebben az évben újabb fogkőleszedésem volt, Utána végignéztem a fogaimat, tiszta karcosak (pedig ultrahangos készülékkel végezték a fogkőeltávolítást). Kisebb mélyedéseket is látok néhány fogamon.
  Lehetséges az, hogy a fogkőeltávolítás roncsolja a fogzománcomat? Lehet, hogy el van vékonyodva és az ilyen beavatkozás csak továbbront rajta? Mi a teendő ilyenkor? Ha nem szedetem le, vérzik az ínyem… attól ugye begyullad stb. Ha meg leszedetem, ezek szerint széjjel lesz karcolva a zománc. Ezektől a karcolásoktól nem fognak szuvasodni a fogaim?
  Mivel lehet erősíteni a zománcot?

  Köszönettel:

  #33071 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Kérdező
  Fokőeltávolítás után a fogak felszínét polírozással érdemes helyreállítani. Mi még nem tapasztaltuk, hogy a ultrahangos készülék kárt tenne a fogban, hiszem hozzájuk sem ér, feladata a fogkövek leválasztása a fogról. Ettől függetlenül azonban tudnia kell, hogy a felhalmozott fogkő olyan kedvezőtlen szájüregi állapotokat teremt, mely egyáltalán nincs megfelelő hatással a fogak épségére, sok esetben előfordul, hogy pont a fogkő fedi el azokat a problémákat pl szuvasság, melyeket orvosolni kellene. Javaslom a teljes szájüreg kivizsgálását, a szükséges beavatkozások elvégzését, és a diagnosztikai vizsgálatot, melyet követően minden kérdésére választ kap.
  Üdvözlettel:

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: Fogzománc sérülések
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft