fogzomanc

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #22851 Reply
  Olah Csaba
  Vendég

  Udv.

  Korulbelul 2 honapja vasaroltam C-vitamint por formajaban es az a „zsenialis otletem” tamadt, hogy a 2 liter vizben amit minden nap megiszom feloldom a port. Ez kb. 2-3 alkalommal tortent meg mire rajottem, hogy a leheto legrosszabbat tettem a fogaimat tekintve. Szoval az a kerdesem, van e valami ami segit a fogzomanc visszaepiteseben, ugyanis a metszo fogaim es az also fogaim eleg erzekenyek es egy reszen mar atlatszoak is, ahonnan eltunt a fogzomanc. Az USA-ban elek, vasaroltam egy fogkremet amit Enamel Regenerate-nek hivnak, korulbelul 3 hete hasznalom de nagy valtozast nem tapasztalok. Vegetaranuskent a zoldsegfogyasztast is mersekelnem kellene? Tudom a zoldsegek is savasak ami szinten nem tul jo a fogaknak. Most talaltam ra az Elmex fogkremre, valaoszinu ezt is kiprobalom. Kalciumot es D-vitamint is szedek. Nincs mas otletem. Fogorvos hogyan ebben segiteni? Hosszu eljaras? Valaszat elore is koszonom.

  Udv
  Csaba

  #22853 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Csaba,
  Az aszkorbinsav (citromsav), egy vízben oldódó, cukor alapú sav, mely erős antioxidáns hatással rendelkezik. Magas savtartalma pedig roncsolja a fogzománcot 🙁
  Ha az ép fogzománc valamely felszínen megsérült, az ételekből a kémiai anyagok közvetlenül elérik a fogzománc alatti szövetet a dentint. A dentinben apró, finom kis csövecskék vannak. A nyálban oldott kémiai anyagok e kis csövecskékbe jutnak be, és itt nyomásváltozást okoznak. Ez az inger jut el aztán a fogbélhez, amelyben a fogidegek vannak. A fog egy fura szerv, ha hideg, ha meleg, ha édes, ha savas hatás éri, ő csakis fájdalmat tud közvetíteni az agy felé. Ezért van az, hogy míg a nyelvünkkel édeset érzünk, a fogunkkal – ha ott a dentint érheti az oldott ízanyag – már fájdalmat.
  Kezelése nem minden esetben egyszerű, van, hogy szakorvosi beavatkozást igényel.
  Jelenleg, amit leginkább tehet, kerülje a magas savtartalmú ételek és italok fogyasztását. Hagyja a sérült felszíneket kicsit „pihenni”, a jelenleg durva savhatásnak kitett, sérült fogzománc, nem képes regenerálódni. Ki lehet próbálni érzékenységcsökkentő krémeket, mint a Sensodyne Repair, vagy Repair&Protect, az Elmex gél, vagy akár a Touth Mousse gél, de ha panaszai továbbra sem enyhülnek, akkor valóban orvosi segítségre lesz szüksége. Nagyon figyeljen a fogmosásra is. Lehetőleg puha sörtéjű fogkefét használjon, és ne súrolja túl erősen a fogait.
  Rendelőben amennyiben lehetséges lehet kezelni a felületet fluoridos lakkal, mely egy pár perces ecsetelést jelent, de ez is csak időszakos megoldás. Egy ecsetelés ha minden egyéb intelemre fokozottan figyel, akár 4-5 hónapig is eredményes védelmet biztosít. Ha már ez nem segít jönnek a nagyobb munkák, mint pl a direkt héj.
  Üdvözlettel:

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: fogzomanc
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft