Fogzománc

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #21793 Reply
  Melinda
  Vendég

  Kedves Doktor Úr/Doktornő!

  Szeretném segítségüket kérni.
  Érdeklődnék, hogy igaz-e, hogy a zománcot le lehet mosni a fogról fogkefével?
  Milyen jelei, tünetei vannak, ha a fogról lejön a zománc? (szín, érdesség, fájdalom, stb.?)
  Ilyenkor érezném a számban a kemény kis zománcdarabokat?

  Ha eszek pl. málnát és utána 1 órával mosok fogat, akkor a zománc lekophat a fogkefe által való dörzsöléskor a bal felső 2-es fog alsó részéről (tehát nem a fognyakról). Ezen a részen már nincs dentin, ilyenkor miről ismerhető fel, hogy le van kopva a zománc?
  Áttetsző, kékes/szürkés szín?
  És ez lehet egyszeri málnától vagy teától?
  Vagy ezek (málna, tea) mind csak elszíneződést okoznak, amit le lehet szedni dentálhigiéniai kezeléssel?

  És lehet olyan, hogy csak egy fogon marja le a málna savtartalma a zománcot, a többi fogon meg semmi elváltozás, miközben az a fog is teljesen egészséges?

  Nagyon köszönöm előre is!
  Üdvözlettel:
  Melinda

  #21811 Reply
  Merj mosolyogni!
  Adminisztrátor

  Kedves Melinda!

  Igen, ha savas behatás után, mechanikailag dörzsöljük a fogfelszínt, a felpuhult réteget le lehet koptatni. Ez függ a fogmosási technikától is. A csücskökön a zománc kopása úgy jelenik meg, hogy kis gödröcskék alakulnak ki, melyek alján a dentin átsejlik. Ez nem egyik napról a másikra alakul ki. Inkább csak azt veszi észre az ember, hogy fényessé és gömbölydeddé válik a fog.

  Üdvözlettel Sanoral Klinika

  #21818 Reply
  Melinda
  Vendég

  Köszönöm gyors válaszukat!

  Még egy kérdésem lenne. Lipton zöld teába bele vannak keverve aromadarabok, amik cukor/citrom ízűek, és semmi nincs erről írva a dobozon, én abban a tudatban voltam, hogy 100%-os zöld teát iszok, erre tegnap megtudtam, hogy átverés és valami titkos recept alapján készült aroma van benne, aminek összetételéről Liptonék nem adnak infot.
  Ez az aroma roncsolhatja a fogzománcot? Vagy csak az igazi citrom és cukor roncsolja? Roncsoláson a fogzománc lekopását értem.
  Vagy azt csak fogkefe tudja okozni?
  De azt nem értem, hogy ha olyan erős a sav, ami a málnában van, akkor hogyhogy nem tesz kárt pl. a nyelvben, húsban, szájban, bőrön, körmön, amik sokkal puhább anyagúak, mint a fogzománc? Akkor azokat is szét kéne marnia, vagy minimum felpuhítania, de még soha nem lett égési sérülésem attól, hogy málna volt a kezemen.
  Ha én málnaevés után 1-1,5 órával mostam fogat, akkor is fel van még puhulva a savtól a zománc?
  Mert rengeteg helyen azt írják, hogy 30 perc után már moshatunk.
  Máshol meg azt, hogy rögtön utána mossunk fogat. Harmadik helyen 1 óra, negyedik helyen 1-2 óra. (angol, amerikai, német, stb cikkek).
  Nem értem ezt a sok ellentmondást, mi az igazság?
  A természet miért alkotott volna olyan természetes ételeket, amelyek károsak, pl. málna.
  Valami nagyon nem stimmel itt!
  Az élelmiszeripar egy nagy átverés, de egy sima 100%-os friss málna, mindenféle adaléktól mentesen miért káros?
  Ezzel az erővel akkor már minden káros és semmit nem lehet enni 🙁
  Sehol nem találok hiteles tanulmányokat erről, csak olyan kommersz cikkeket, amiket nem fogorvosok írtak.
  Azt sem tudom elhinni, hogy fogkefe le tudná dörzsölni a zománcot, ha alig érek hozzá és óvatosan, finoman dörzsölöm. Rengeteg külföldi oldalon azt írják, hogy az ínyt dörzsöli le nem a zománcot. Ínyem sem vérzik soha. A fogkefével a bőrt sem lehet ledörzsölni pl. arcról még ha erősen nyomom rá akkor sem, akkor hogyan lehet az emberi szervezet legerősebb anyagát ledörzsölni? Ahhoz hogy valami felpuholjon savtól, nagyon erős maró hatású savnak kell lennie.

  Várom válaszukat!
  Köszönöm!
  Melinda

  #21840 Reply
  Merj mosolyogni!
  Adminisztrátor

  Kedves Melinda!
  Előző válaszomban leírtam, hogyan tud ártani a zománcnak a fogkefe. A zománc több mint 90%-ban szervetlen anyag, amelyet a sav,- úgy mint a vízkövet, meszet, csontot-old. Biztos ismeri a kólával végzett fogas, tojáshéjas, vízkőpucolós kísérleteket. Egy finom szerves háló adja az alapját a zománcnak, melyet a hidroxiapatit kristályok töltenek ki. Ez a háló könnyen kopik, na kioldódik belőle a szervetlen kemény apatitkristály. A bőr szőr köröm nyálkahártya a nyelven mind mind megújuló szövegek, vagyis visszanőnek, sejtekből állnak, melyek osztódásra képesek. Ez a zománcra nem igaz. Még a csonttörés is összeforr, de az eltört fog nem. A savak ártó hatása nem a sav jelenlététől függ, hanem a savas behatás időtartamától és gyakoriságától.
  Minden ami savanyú, az savas.
  Egyen, várjon legalább fél órát, öblögessen fluoridtartalmú öblögetővel vagy mosson fogat.

  Üdvözlettel Sanoral Klinika

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
Hozzászólás: Fogzománc
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft