Fogtömés

8 bejegyzés megtekintése - 1-8 / 8
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #22609 Reply
  Tina
  Vendég

  Kedves Fogorvos!
  Belett tömve az egyik alsó rágófogam, amelyből egy kis darab kb.0.5 mm levolt törve az egyik oldalából és az ott inyig ment.Egy előzőleg tömött fogról van szó,igy tömés cserét is kértem,hogy meglássuk van-e romlás a fog alatt,csak egy kis szuvasodás volt.Fehér tömésre lett cserélve, ahol jeleztem,hogy érzékeny a fogam azt valami más anyaggal is alábelelte a doktornő,éhogy ne legyen érzékeny a fehér tömésre a fog..Mivel levolt törve a fogam kissé feszigetve lett,tampon volt körülöttem,meg valami csipesszerűséggel is oda lett rögzitve.Szeretném kérdezni mire szolgálnak ezek az eszközök? Azt mondta a doktornő hogy lehet kicsit furcsa érzés lesz,mert visszaállitotta a harapásmagasságot.A tömést egyébként nem érzem magasnak nem is fáj a fogam,de tényleg picit zavaró rágásnál.Ez a zavaró érzés megfog szünni hamarosan? Mit jelent a harapásmagasság?
  Válaszát előre is köszönöm!

  #22614 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Tina,
  Teljesen normális konzerváló protokoll, amit leírt. Ha a fog egyik oldala ínyig tört le, és az orvosnak a korábbi tömést el kell távolítani, így valóban a korábbinál nagyobb üreget képez a fogban – mint ahogy Ön is írta a töméscsere történt- ilynekor közelebb kerülhetünk a fogbél sapkájához (pulpasapka), amely érzékenységet okoz. Ezért tett a kompozit tömés alá alábélelő anyagot a fogorvos, majd hozzálátott a korona helyreállításának. Ehhez, mivel ínyig volt törött a foga, a helyreállításhoz matricát használt,mely körbe öleli a fogat, és segít a fog oldalának megfelelő felépítéséhez. Ez volt az a csipesszerűség, amit rögzített a fogán, matricafeszítőnek hívjuk. A harapásmagasság visszaállítása az a optimális fogmagasság, mely a fogak optimális zárásához szükséges, nyilván itt nagyon sok egyéb anatómiai szempontot kell még figyelembe venni, de a legegyszerűbb magyarázat azt hiszem ez.
  Ez valóban gondot okozhat eleinte a rágásnál, harapásnál, de 1-2 héten belül annak rendeződnie kell, amennyiben nem így történik, és a rágásnál továbbra is panaszos, akkor jelentkezzen orvosánál, aki megoldja pillanatok alatt ezt a kényelmetlenséget.
  Üdvözlettel:

  #22616 Reply
  Tina
  Vendég

  Köszönöm szépen a tartalmas választ!
  A fogamnak az az oldala ahol a törés volt meg a mellette lévő fog elég piros.Fájdalomcsillapitót vettem be rá.Kellene-e valamit esetleg külsőleg is használni vagy ez a kezelés normális velejárója? Ugy tünt egy kis fog követ is szedett le a fogorvos,mert a környéken lévő 2-3 foggal is csinált valamit egy rövid ideig.Multkoriban amikor fögkövet szedtek le utána még pár napig érzékeny volt az inyem.

  #22624 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Tina,
  Pontosan mikor tömték be ezt a fogacskát? Ha pár napja, akkor ez lehet normális. A matrica, amit a fog felépítésénél használt orvosa, sajnos okozhat ilyet, hiszen az egy fém szalag, és hogy a kezelés jó legyen, azt sajnos meg kell feszíteni a fog körül, ami okozhat pici pirosodást, de a fogkőleszedés is okozhat pár napig érzékenységet. Nem hiszem, hogy szükséges egyéb külső kezelés, figyeljen a szajhigienere, de ha panaszai nem múlnak jelezze kezelőorvosának.
  Udvozlettel

  #22625 Reply
  Tina
  Vendég

  Kedves Fogorvos!
  Két napja tömték.Igen, valóban éreztem feszigető érzést kezelés közben.Köszönöm a megnyugtató választ!

  #22626 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Tina,
  Igazán nincs mit 🙂

  #22627 Reply
  Kiss Virág
  Vendég

  Tisztelt Doktornő/Úr!
  6-os fogrólvan szó.Nem bírtam vele enni hideget, pl. szobahőmérsékletű banánt, almát, hűtőből sajtot.aztám egyszercsak a meleg belenyillalt,aztán meg rágásra ha pl kenyér héját ettem.Na most az van, h semmire nem reagál, fogorvosnál a hidegre érzett.Azt mondták, fognyaki kopás, be kell ott tömni.Ebben a fogbn nagy tömés van.Ha olyat ettem h sajt úgy éreztemkiesik a tömés.Röntgen semmit se mutat.De állandóan érzem ezt a fogat, volt már, h lültetett is.Egy másik 6-ossal jártam így azt moondták semmi baja, hiába mondtam érzékenységeit…aztán egyszer csak bezsibbadt, és érzéketlen lett.Most ki van korrektül gyökérkezelve, de mégis fájdogál, ha pl. mosom, v hozzáérek, szval ha oldalról éri nyomás…Nem szeretnék a többi 6-ossal is így járni.
  Szinte mindig fáj, a gyökérkezelt és a nem gyökérkezelt is, de gyógyszert még nem vettem be.Úgy érzem nem fognyaki kopás miatt fáj.A mellette levő fogat betőmték fognyakilag, azóta fáj ez, a mellette levő. Mi lehet ez? Lehetséges, h félig van eélhalva? Mert a fogorvosnál éreztem a hideget, de amúgy már tudok enni mindent, csak fáj állandóan.GYökérkezelés segíthet?
  Köszönöm válaszát!

  #22629 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Virag,
  Én is azt gondolom, hogy a probléma foggyökér eredetű. Amit leírt, az mondhatni tipikusan a fogbélgyulladás tünete, mely nem biztos, hogy valóban abban a fogban rejlik, mint amelyiket érzi. Előfordulhat, hogy a problémát egy másik fog okozza. Ön azt írja, hogy a röntgen felvétel nem mutat semmit, így én lehet megkockaztatnék egy CT felvételt, hogy jobban lássuk az álkapcsok, foggyökerek és fogak állapotát. A hatos fog egyébként ravasz, előfordul, hogy van ott egy plusz gyökér csatorna, melyet hagyományos röntgen felvétel nem feltétlen mutat meg. Alapvetően adott fognak 3 gyökér csatornája van, de a 6-os fognál gyakran elbújik a 4. gyökér csatorna, ami szinten okozhat ilyen gondokat.
  Ezen panaszok alapos kivizsgálást kívánnak, melyhez a CT felvétel úgy gondolom Önnél szükséges. Csak a pontos diagnosztika után lehet Önnek megfelelő terápiát javasolni
  Jobbulást kivanok

8 bejegyzés megtekintése - 1-8 / 8
Hozzászólás: Fogtömés
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft