fogszabályozás érzékeny fogakkal

3 bejegyzés megtekintése - 1-3 / 3
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #29033 Reply
  Szilágyi Hajnalka
  Vendég

  Üdvözlöm!

  Évek óta gondolozom fogszabályzáson (mélyharapásom van, összetorlódott front fogaim, és az egyik fölső kettes az utóbbi években kezd egyre jobban kiállni), de nagyon félek, hogy nem mennek-e tőle még jobban tönkre a fogaim.
  Olvastam (és fogorvos is igazolta), hogy fogszabályzás után a gyökércsúcsok megkopnak. Nekem ez nagyon ijesztőnek és drasztikusnak hangzik, komoly roncsolásnak. Viszont erről alig lehet hallani, én is csak egy helyen olvastam. Ellenben a fogorvos szavaiból azt vettem ki, hogy ez orvosi körökben köztudomású. Az az önkéntelen benyomásom, hogy ezt igyekeznek eltitolni, hogy ne riasszák el a pácienseket, pedig lehet, fontos lenne tudni mindenkinek.

  További félelmem még abból adódik, hogy több, mint 10 fogamat gyökérkezelték már (sajnos a régi amalgám tömések alatt begyulladt a legtöbb fog), van egy implantátumom is, illetve az egyik alsó 1-est rezektálták is. Mindkét alsó 1-es gyökérkezelve lett, nagyon vékonyak, törékenyek, a tetejük le van kopva, és időnként törik le belőlük kis darab.

  Beszéltem már több fogorvossal, egy éjszakai fogszabályzóba bele is vágtam még vagy 5 éve, de nagyon hanyagul lett elkészítve a készülék, folyton összekarcolta a drót a fogzománcot azon a fogon, amelyikre rögzült. Hiába állították át vagy háromszor is. Ezért ezzel felhagytam.

  Az állandó készükéktől viszont továbbra is ódzkodom, nem jelent-e veszélyt a fogaimra, ha nem tudom rendesen tisztítani őket. Illetve értem én, hogy ideális lenne mindkét fogívet kezelni, de az alsón van az implantátum (mondták, hogy azt nem lehet majd elmozdítani), illetve a két törékeny 1-es, azokat féltem bevonni.

  Szeretném tudni, hogy:
  – tényleg annyira nem működik az éjszakai fogszabályzó felnőttkorban, mint azt mondták nekem a legtöbben? (Egy ismerősömnek pedig működött, évek alatt helyretette a fogait a sima éjszakai, a saját szememmel láttam, mégis le akarnak beszélni róla)
  – Nem veszélyes az, hogy megkopnak a gyökércsúcsok?
  – Ennyi sok gyökérkezelt fog nem lesz még törékenyebb attól, hogy erővel elmozdítják őket?
  Illetve ha bármi egyéb megjegyzése lenne mindazokra, amiket felvázoltam, csak nem kérdeztem külön rá, örömmel venném.

  Köszönettel: Hajnalka

  #29050 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Hajnalka!
  Kérdését továbbítottuk fogszabályzó specialistánknak, a válasz megérkezéséig kérjük szíves türelmét! 🙂
  Üdvözlettel:

  #29051 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Hajnalka!
  A klasszikus kivehető készülékek az intenzív növekedés idején (kb.13-14 éves korig) működnek.
  Később “sínes” (invisalign) kivehető készülékekkel már csak kisebb fogmozgatásokat lehet elvégezni (a használati idő : 23 óra/nap).
  Természetesen, ha nem tisztítja jól a fogait a rögzített készülékes kezelés alatt, akkor sok szuvas foga lesz – ehhez a módszerhez egy kicsit több odafigyelés szükséges.
  A gyökérkezelt fogakat is ugyanúgy lehet szabályozni, mint az egészséges fogakat, feltéve, hogy a gyökértömés tökéletes.
  A gyökérfelszívódás minden fogszabályozó kezelés esetén lehetséges. Minél tovább tart a fogszabályozás, minél idősebb a pàciens, minél több probléma van a fogaival (pl. gyökérkezelt, rezekált fogak) annál nagyobb a valószínűsége a gyökérfelszívódásnak, de szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez nem kötelező velejárója a fogszabályozásnak!
  Az implantátum nem feltétlenül probléma, sokszor még segít is a kezelésben. Esetleg szükség lehet a korona cseréjére a megváltozott fogsorzáródás miatt.
  Üdvözlettel:

3 bejegyzés megtekintése - 1-3 / 3
Hozzászólás: fogszabályozás érzékeny fogakkal
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft