Fogromlás genetikai okai

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #19782 Reply
  Pusztai Zsuzsanna
  Vendég

  Tisztelt Cím!

  A kérdésem az, hogy mennyire befolyásolja a genetika a fogak egészségét. Ismerek olyat, akinek fokozott fogorvosi ellenőrzés ellenére is nagyon romlandóak a fogai, és olyat is aki szinte semmit nem tesz a fogaiért és mégis ép mindegyik. Valamint az is érdekelne, hogy a régebbi, mondjuk 40 évvel ezelőtti fogorvoslási módszerek mennyire voltak alkalmasak a fogak épségének helyreállítására, megőrzésére. A szemlélet mennyit változott a az említett korhoz képest. Mi lehet az oka annak, hogy régebben huszonévesen már sok embernek voltak pótolt fogai. A mostani fiataloknak szerintem egészségesebb a fogazata. Önnek is ez a tapasztalata,

  Várom válaszát.
  Üdvözlettel: Pusztai Zsuzsanna

  #19789 Reply
  Merj mosolyogni!
  Adminisztrátor

  Kedves Zsuzsanna!

  A fogazat ellenállóképességét befolyásolják mind öröklött, mind szerzett tényezők. Számít a fogak szerkezete, a nyál összetétele, az étkezési szokások, és ezek mind összefüggésben vannak az egyedfejlődés különböző szakaszaiban történt behatásokkal. Tehát még akkor sem lehet egyértelműen a genetika számlájára írni ezeket az adottságokat, ha ezek családon belül halmozódnak.

  40 évvel ezelőtt is fogorvosfüggő volt, hogy éppen ki melyik szemléletet vallotta: inkább igyekezett megtartani az adott fogakat, vagy húzta inkább. Talán a gyökérkezelésben történt a legtöbb fejlődés, ami lehetővé tette, hogy ma még több esetben alkalmunk nyílik megtartani az egyes fogakat .
  Szerintem változott a páciensek hozzáállása is, hisz az a tendencia, hogy már nem csak a fájdalom jelentkezése esetén jelennek meg a fogorvosnál, hanem rutin ellenőrzésen is részt vesznek. Ilyenkor is több esélyünk van a fogak megtartása irányába terelni a terápiát.
  Nagyon fontos az egészségnevelés és a tájékoztatás: ezeknek köszönhetjük a pozitív változást.

  Üdvözlettel:
  Sanoral Fogászati&Szájsebészeti Klinika

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: Fogromlás genetikai okai
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft