foghúzás arcüreg

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 35
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #11411 Reply
  Regina
  Vendég

  Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

  Tegnap voltam fogorvosnál és azt mondta, hogy ki kellene húzni felül az egyik bölcsességfogamat, de lehet, hogy megnyílik majd az arcüreg a húzás után. Ez pontosan mit jelent? Nem lehet úgy kihúzni, hogy ne nyíljon meg? Ha megnyílik, akkor fájdalmaim lesznek?

  #11412 Reply
  Villányi Dent
  Felhasználó

  Kedves Regina!

  Az arcüreg, vagy más néven szinusz, a felső állcsontban, a fogak fölött helyezkedik el mindkét oldalon. Ez egy levegővel teli üreg, amely nagyrészt kitölti az egész csontot, az orrüreg felé nyitott. Leggyakrabban felső fogak eltávolításakor van esély arra, hogy megnyílik a szinusz, illetve különböző felső állcsontot érintő sebészi beavatkozások során (például cisztaműtétek). Ez nem számít műhibának, még a legkörültekintőbb kezelés, legprecízebb technika esetén is előfordulhat, mivel gyakran a szinusz ürege leterjed a fogak gyökere közé, vagy a gyökerek benne vannak magában az üregben. A röntgenfelvétel alapján legtöbbször számítani tudunk rá. Maga a megnyílás nem okoz külön fájdalmat.

  Az arcüreg megnyílását az úgynevezett orrfúvási próbával ellenőrizzük, amikor a páciens befogott orr mellett levegőt présel az orrába. Ha megnyílt a szinusz, és kapcsolat jött létre az orrüreg és arcüreg között, akkor sípoló hangot lehet hallani a fogeltávolítás helyéről, vagy buborékozik a seb. Ha pozitív a próba, tehát megnyílt az arcüreg, akkor azt azonnal kell zárni sebészileg.

  A szinusz-zárása során a kihúzott fog helyénél bemetszéseket ejtünk az ínyen, megnyújtva azt lebenyt képzünk, majd a seb fölött varrattal egyesítjük őket. Így el tudjuk zárni egymástól az arcüreget és a szájüreget. A varratok eltávolítására általában 2 hét után kerül sor.

  Arcüreg zárást követően kerülni kell az erőteljes orrfúvást és a zárt szájjal történő tüsszentést, mert a nyomás megváltozása miatt a varratok kiszakadhatnak.

  Ha nem kerül sor az azonnali zárásra, a szájüreggel való kommunikáció miatt az elfogyasztott étel és ital egy rész az orrüregbe kerülhet. Gyakran kialakul gennyes arcüreggyulladás, amit már fül-orr-gégészeten kell kezeltetni, és zárni.
  A műtét után két hétig nem szabad nehéz fizikai munkát végezni és sportolni.
  remélem a válasszal tudtam segíteni. Sok sikert a beavatkozáshoz. Egyéb kérdésekben szívesen állok a rendelkezésére, üdv, Dr. Nagy Mihály szájsebész rezidens

  #11511 Reply
  clauka
  Vendég

  Jo napot kivanok,erdeklodni szeretnek,hogy parom napok ota fajlalja a fultove es a hogy halanteka.de mar hetek ota fajlalja a fogat is letezik olyan hogy a foga miat?!

  #11513 Reply
  Villányi Dent
  Felhasználó

  Kedves Clauka!

  Nagyon is elképzelhető. Mindenképpen érdemes lenne egy alapos átvizsgálást kérni az orvosuktól. A fogfájást mindenképpen kezelni tudja, a fültő és halánték tájéki fájdalom esetében pedig legrosszabb esetben kizárja a fogfájást mint okot. Ha nem vagyunk messze Önöktől 11. ker. Villányi út 6. szívesen megvizsgáljuk a párja fogazatát. a konzultáció és állapotfelmérés ingyenes.
  Gyógyulást kívánunk, Szívélyes üdvözlettel, Vdent.

  #11561 Reply

  Tisztelt Doktor Úr/Nő!
  Nekem szerdán elkezdett evés közben kattogni az állkapcsom, de mostanra már jelentősen alábbhagyott és hideg-meleg borogatást teszek rá egy nap többször is! Lehetséges, hogy ez el fog múlni?

  #11562 Reply
  Villányi Dent
  Felhasználó

  Kedves Tibor!

  Köszönjük érdeklődését.
  Elképzelhető, hogy pár nap és teljesen meg fog szűnni az állkapocs kattogása.
  Folytassa tovább a borogatást, és ha egy hét múlva sem múlna el, akkor javaslom, hogy keressen fel, hogy megvizsgálhassam mi okozhatja a panaszt.
  Időpontot egyeztethet hozzám email-en, vagy telefonon.
  Mielőbbi javulást kívánok Önnek!
  Tisztelettel: dr. Dézsi Balázs

  #11582 Reply

  Tisztelt Doktor Nő/Úr!
  Turner Tibor vagyok ismét és mostanra már szinte teljesen elmúlt az állkapocs kattogásom csak néha kattan egyet, de nagyon kicsit már csak! Akkor már semmi súlyosra nem kell gondolnom?

  #11591 Reply

  Tisztelt Doktor Úr/Nő!
  Nekem is hasonló problémám lenne, ásítás közben mintha kitérne az állkapcsom oldalra és ha oldalast tátogok kicsit kattog de csak a jobb oldalamon! Fájdalom nincs! Ez idővel el fog múlni? Szedek kalciumot meg magnéziumot is minden nap, mert hallottam, hogy ezek jók az ilyenekre!

  #11594 Reply
  Villányi Dent
  Felhasználó

  Kedves Zoltán!

  Az elmondottak alapján nincs nagyobb probléma, valószínűleg el fog múlni a kattogás, amelynek egyébként számos kiváltó oka lehet. ha nem múlik néhány héten belül, érdemes egy tapasztaltabb, lehetőleg gnatologus szakembernek megmutatni. Enyhébb tüneteknél elég néhány egyszerű torna gyakorlatot elvégezni, súlyosabb esetben éjszakai harapás emelő sínre lehet szükség.

  Üdvözlettel, Dr. Dézsi Balázs

  #11595 Reply

  Ismét Zoltán vagyok, az jó, ha bioptron lámpát teszek oda naponta többször 10 percig? úgy hallottam az mindenre jó!

  #11596 Reply
  Villányi Dent
  Felhasználó

  A bioptron lámpa egyéni véleményem szerint jórészt hit kérdése is. Az biztos hogy nem árt. Üdv, Vdent

  #25504 Reply
  Alexa
  Vendég

  Üdvözletem. Nekem kedden húzták ki a felső bal 6-os fogam. Nem fájt, nem is fáj, de duzzadt. Voltam ma újra a fogorvosnál, aki röppent készített. Gyulladás, mármint genny van az arcüregben. Erre kaptam Antibiotikum, de a bal felső fogsornál, végig duzzadt volt éjjel, de Már délutánra eltűnt. A kérdésem az lenne, hová szaivodott fel? Mert ki nem jött, és néha a halántékra kiterjedt egy, enyhe fájdalom… Remélem, a genny nem fejbe szivodott fel.. Előre is, köszönöm a válasz.

  #25512 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Alexa
  Nem tudunk olyan esetről, amikor a genny a fejbe ürült volna.
  Véleményünk szerint nem genny volt, gyulladás, melyre hat az antibiotikum.
  Üdvözlettel

  #27591 Reply
  Éva
  Vendég

  Üdvözletem

  A kérdésem a következő sok röntgenfelvételt csináltak már de soha nem.làttam..nem adtàk ide..most azonban privàt panoràmaröntgent ksptam amin legnagyobb meglepetésemre a jobb felső bölcsességfogam / amiről tudtam ugyan hogy nem jött ki/ megvan..panaszmentes de fordítva !! az arcüreg szintjénél a rágófelület..fog ez még panaszt okozni? 61 éves vagyok

  #27607 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Eva
  Nem valószínű, de biztosat nem lehet mondani.
  Üdvözlettel

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 35
Hozzászólás: foghúzás arcüreg
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft