Fogfurás

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #22638 Reply
  Zsuzsi
  Vendég

  Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
  Előfordulhat-e,hogy a fogorvos figyelmetlenségből belefúr másik fogunkba.Eléggé félős vagyok, lehet csak beképzelem magamnak a dolgokat.De multkor csináltak egy alsó fogamat és az orvos ahogy emelte fel a fúrót, a felső fogamba ütődött néhányszor,amin van egy kis lyuk, az nem fájt,de bizsergő érzést éreztem a felső fogamon.Az az érzés lehetett a fúró felső részétől?Azóta néha érzem azt a fogamat,lehet,hogy ez véletlen egybeesés.A másik felén is mikor az alsó fogat csinálta az előtte lévő fogakon is mintha végig szaladt volna a fúró,és úgy érzem az egyik egészséges fogamról lepattant egy kis darab,de ezt nem tudom megitélni,mert nem vagyok hozzáértő.Az bal alsó 4-es fogról van szó, a tükörben néztem és mintha a jobb alsó négyesnek kicsit más formája lenne. Körzeti fogorvosnál voltam, ahol általában sok páciens van naponta.A fogorvos egyébként kedves és jól megcsinálja fogakat.De elbizonytalanodtam, hogy véthet-e ilyen hibákat.
  Válaszát köszönöm szépen!

  #22639 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Zsuzsi,
  Nem tartom valószínűnek. Fogaink nem egyformák. Az előfordulhat, hogy munka közben a fúró feje -nem éles, sérülést nem okoz- hozzákoccan a szemközti foghoz, de ez nem feltétlen orvosi hiba. Sok esetben a páciens zár egy kezelés közben lassan, folyamatosan összébb. Nem tartom valószínűleg, hogy a fúró „megszaladt”, hiszen a furot a fogorvos csak akkor indítja el, amikor a kezelendő felülethez ér, és már dolgozni kiván, azaz pontosan a kezelendő helyen. Sokkal inkább valószínű az, hogy a tömés befejeztével, amikor a felszínt simítja – polirozza- el a fogorvos, a többi fog felszínét is megigazítja. Ez a folyamat, ugyanazzal a kézi darabbal történik, de nem fúró”hegy” van benne, hanem egy polirozó gumi. Ez semmilyen sérülést nem okoz a fogon.
  Javaslom, ha picit is fél kommunikáljon az orvosával, beszéljék meg a folyamatot, kérje átmenet közbeni tájékoztatást. Fokozottan ügyeljenek a száj megfelelő nyitva tartására, és bármilyen kétsége van azt ossza meg kezelőorvosával.
  Nyugodtan kérdezze meg, hogy mi micsoda, mire használják.
  Amennyiben ön elégedett, nincs semmi baj. Bármi kétsége támad, akkor pedig kérdezzen nyugodtan…
  Üdvözlettel

  #22640 Reply
  Zsuzsi
  Vendég

  Köszönöm szépen,hogy ilyen türelmesen megválaszolta a kérdéseket. Megnyugtatott a válasz! 🙂 Igen,igy ahogy Ön is irja ez valóban igy van az összezárással, néhányszor a fogorvos kérte furás közben,hogy ne feszitsem a számat,hanem lazitsam el az izmokat,hogy nekem könnyebb legyen,akkor ez lehet az oka hogy a fúró hozzákoccant a szemközti foghoz.Mindig igyekszem hatalmasra tátani a számat és fárasztó ugy végig tartani,erre hivta fel a figylememet az orvos.Azelőtt az iskolai fogászaton mindig azt kérték nagyon tátsuk ki a szánkat,mert szétfesziti a nővér.Ez kicsit megmaradt bennem, igy fogorvosnál, röntgenen nálam ez már bevett szokás, és mindkét helyen fel is szokták hivni rá a figyelmet.Meg ott egyszer jól neki estek a fogamnak,soha nem fogom elfelejteni az „élményt”,ez a fogorvos nem ilyen.Amikor a másik fogakon végig ment az a polirozó volt, mondta is,hogy poliroz,de nem tudtam,hogy az gumival történik,azt gondoltam az is egyfajta furószerűség.A legnagyobb gond a tudatlanságom volt.Kicsit szégyllem, hogy ilyet feltételeztem.A fogorvosom egyébként figylemes,nincs vele semmi gondom,igyekszik fájdalommentessé kényelmessé tenni a kezelést,az ő székébe bemerek ülni,előtte évekig nem mertem fogorvoshoz menni,végül a fájdalom vitt el, a görcsösség meg csak most kezd bennem feloldódni.

  #22643 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Zsuzsi,
  semmi gond, a fő, hogy legyőzze a félelmét, és úgy látom, jó úton halad.
  Üdvözlettel

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
Hozzászólás: Fogfurás
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft