Fog

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #19433 Reply
  Lajos
  Vendég

  Üdvözlöm.
  Tanácstalan vagyok, ezért keresem fel Önöket.

  2,5hete már(aprilis 29) óta szenvedek egy örlő fogammal. Vagyis javítanék még azelőtt kettő héttel betömettem az említett örlő fogam. Alul a jobb 6os ha jól számolom.
  Fura volt pár napig kicsit irritált de azt hittem elmulik, de nem. elmentem sztk alapon ahoz aki tömte a fogamat de sajnos hamarabb abbahagyta a rendelést 4órával.(penteki nap)
  Egész hétvégén szenvedtem vele. Mivel nincs fogaszati ugyeletünk, a korházban a normál ügyeletre elmentem ahol kaptam donalgint 250mg kemény kapszulát. A rá következő héten elmentem de addigra csillapodott ismet csak a kellemetlen érzés volt. Az orvos azt mondta magas a tömés és a bölcsesseg fogamra is kihatolt mivel az növésben volt. Ezért fájt ennyire.
  Reszelt belőle. Mikor végeztem tényleg felszabadultnak éreztem a szám mert sokkal kényelmesebb volt. De pár nap mulva ismét előjött az érzés és a nyelvem is fsnnakadt a tömésen, mintha kis veköny réteg amibe beleakadna a fogam felszínen a nyelvem. Felülről volt lyukas. Ugy lett betömve. Szóvalnem oldalsó tömés a fogon. Sajnos ismét hamarabb ment el az orvos,ám kettő hét szabadság. ez volt 29-én. Rendelés: május 17delutan.
  Gondoltam kivárom ám a következő héten csütörtökig zavartalan volt szinte. Kellemetlen érzés megvolt de nem fájt. Szerda-csütörtökön viszont nagyon irritált és ennek a fogamnak a gyokerevel egy irányban az ínyemen kivűlső oldalán lett egy nagy hólyag. Ami napról napra egyre jobban dagadt.
  Mivel 3sztk orvos rendel a városunkban. Gondoltam akihez területileg is tartoznék elmegyek vagy pedig a másikhoz.
  (szerda-csütörtök)Így is történt elmentem a területemhez tartozóhoz aki annyit mondott hogy erről kell egy rötgen felvetel amin kiderül van e gennyzacskó a győkereknél. Mezőtúri lakos vagyok. Legközelebb szolnokon végzik sztk alapon ezt el nekem. Azt mondta hogy vagy megszúrtam valamivel vagy a fogról ered. Ez a rötgenből majd kiderül.
  ha meg kiakarom húzatni menjek a másik orvoshoz el mert neki nincs seril eszköze ( rendelési idő vége előtt 3orával)

  Azt mondta menjek el a haziorvosomhoz és kérjek egy 10napos antibiotikum kúrát hogy lemenjen az a pukli mivel az ott gennyzacsko. El is mentem és kaptam dalacint. Mivel allergias vagyok az amoxicilinre és a penicilre +soha nem szedtem antibiotikumot azt mondta a haziorvos napi2 szedjek csak a 3helyett (atlagban 3mat szoktak ezt mondta-gép igy adja ki)
  El is kezdtem szedni.
  Masnap penteken mivel egyre nagyobb volt a gennyzacsko elmentem az akkor rendelt harmadik fogorvoshoz akinel nem voltam ezzel még. Elmondtak neki mi volt eddig. Azt mondta ez elvan hallva kikell huzni. Csak ránézett. Elis kezdte volna mire megszolalt az aszisztens h szedem az antibiotikumot es verzekenyseg a mellekhatasa szoval nem lehet huzni. Erre azt mondta menjek vissza egy het mulva mikor beszedtem az antibiotikumot….
  szombaton fellépett a hasmenés mellékhatás és mivel nem tájékoztattak hogy ez mellék hatás lehet így nem tudtam hogy vmit szedni kéne mellé.
  Ugyeletre elmentem mivel interneten olvastam hogy az antibiotikum megöli a jó bélbacikat. Ezért kell szedni pl enterol probiotikumot. Az ügyeletre ezert mentem be szombaton megkérdezni hogy felelőtlenül ne szedjek semmit. Ezt ajánlották +rostos gyümőlcsök. Aznap nem is vettem be az antibiotikumot mivel a betegtájékoztatóban benne volt hogy ha fellep ez a mellekhatas azonnal keressem fel orvosom mivel komolyabb baj is lehet belőle. Az ügyeletes orvos ajánlásával elkezdtem.folytatni az antibiotikum kúrát ám a probiotikummal együtt plusz a gyümőlcsök. Az ügyeletes azt mondta semmi köze ő nem szól bele de a napi 3tabletta is szedhető lett volna.így ráálltam a napi 3ra.
  Eljott a szerda reggel mikor bevettem az utolso antibiotikumot. Elmentem szerdan rotgenre szolnokra.panorama rotgen.(op)
  Még délelőtt elvittem a fogorvoshoz a harmadikhoz aki egy het mulvara vissza hívott. Megmutattam azt mondta nem latszik semmi goc semmia felvételen. A kep alapjan jo a fog de ha rossz azt nem mutatja a felvétel. Kikell huzni. Kérdezem tőle hogy nem e lehet megmenteni ? Azt mondta a szemembe hogy nem értem hogy ez itt genny (mivel nem ment le a gennyzacsko) és hogy ez a fog kihúzásával majd megszünik. Erre fel furt lyukadt a fogamba teljesen le. Majd tűvel belenyult egy picit ereztem csak. Mondtam neki hogy huzzuk ki ha nemlehet megmenteni.kifurás után is azt mondta el van halva a fog. Azt mondta majd egy hét mulva. Addig szellőzik. És hátha távozik ott a genny.
  Délután elmentem a második orvoshoz hogy megmutatom neki is a felvételt mivel ilyen nincs hogy ha kikell huzni előtte szelőztessük..
  Ő azt mondta nem tudja megnézni a felvételt mert rossz a szamitogep ( ugyan abban a rendelőben vannak a masodik és harmadik fogorvos csak delelőtt – délután váltják egymást.) Valószínu nem volt rossza a gép mivel előtte azon nézték délelőt a masldik fogorvos arothen felvételem. Minden esetre elmondtam neki hogy a masik mit mondott es hogy furt rajta egy lyukat. Azt mondta hogy nem tud neki mit csinalni hogy én megakarom menteni győkérkezelni kell de neki nincs ideje. Mert egy fogorvosnak kéne végezni egy munkát és hogy következő héten ő nem ér rá mert kardiologiára meg pajzsmirigyes és azt kezelteti. Meg lesz jövöh3ten azaz a héten az én orvosom és majd az eldönti kikell huzni vagy gyökérkezeli mert hogy a gyökérkezeles több alkalom mert tisztitani kell ujratömni stb.
  Így nem tudtam mást tenni mint várni. Szerda reggel befejeztem az antibiotikum kúrát ugye masnap kifakadt a gennyzacsko. Szerda este lattam rajta feher pottyoket 2-3helyen de azt hittem afta lett rajta mivel kesztyű nélkül nyúltak a számba. De csütörtök reggel láttam hogy lentebb ment a hólyag es az ujjammal megmnyomtam fojt a fogágyamnál és pár helyen valszeg ahol azt hittem az afta van a vér a holyagbol.
  Szájvízzel kiöblítettem a szám, majd vártam mivela kellemetlen érzés volt csak. Szombaton reggel megfájdult a fogam ismét sima orvosi ügyelet ahol a donalgin és algoflexet ajanlottak felváltva szedni. Majd punkost hétfőn az állkapcsom belulről is hasogatott megint elmentem ügyeletre ahol kaptam papirt is arrol hogy elláttak tanáccsal de azt mondta várjam meg a kedd délutánt akkor jőn visssza az orvosom szabadságról. Azt mondták nem érez nyirokcsomo nagyobbodást.
  Kedd van.. voltam de meghosszabította a szabadságot jővhét hétfőig maj23ig.
  Második és harmadik orvoshoz már nem merek elmwnni. Láthatóan éreztették velem hogy nem akarnak kezelni és lögdösnek.
  Mi tévő legyek?? Érdemes gyökérkezeltetni ennyi idő után? Ott egy lyuk a fogamon. Re.dszeresen fogat mosok de mindig kikell az ételt piszkálnom onnan. Fájdalom szombat óta ismét van. Ma nem olyan jelentős már egyébként bár gondolom a napi 3 donalgin hatása miatt már.

  #19455 Reply
  Sanoral Klinika
  Felhasználó

  Kedves Lajos!

  Gennyes gyulladt (vagyis már „beolvadt” )fogra az antibiotikum szedése teljesen felesleges pláne, ha az ember a szükséges dózisnál kevesebbet szed be belőle: 3×1 vagy 4×1 a dalacin megfelelő napi adagja .
  Ha a fog mellett pukli alakul ki, kell végezni egy hideg vattagombócos úgynevezett „szenzitivitás-vizsgálatot. Ha nem érez semmit, meg kell nyitni a fogat, és gyökérkezelni kell. Antibiotikum nem okoz semmilyen véralvadási zavart tudomásom szerint, de ha a fog koronája nagy mértékben megtartott, nem kell kihúzni.
  A legújabb elvek szerint fogat nem tanácsos nyitva hagyni „szellőzni” , mert még több baktérium faj fog szaporodni a gyökércsatornában .

  Szerintem kell keresni egy fogorvost, aki tisztességesen gyökérkezeli a fogat. Szépen ki fogja tisztítani, átreszelni, fertőtleníteni, ideiglenes „gyógyszeres zárással el fogja látni. Ezt az ideiglenes tömést kétszer háromszor cseréli, majd ha nincs se panasz, se gennyzacskó, gyökértöméssel és fedőtöméssel ellátja.

  Nincs minden veszve, a lényeg, hogy antibiotikum és fájdalomcsillapító felírása helyett ki kell kezelni, ez az egyetlen célravezető megoldás. És megmaradhat a foga is.

  Mi is szívesen elvállaljuk.

  Üdvözlettel:
  Sanoral Fogászati&Szájsebészeti Klinika

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: Fog
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft