Fluoridos fogkrémek

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #23532 Reply
  Linda
  Vendég

  Tisztelt Fogászat!

  A Zendium fogkrémről szóló cikkükben olvastam hogy egyes régi fogkrémek olyan összetevőket tartalmaztak amik fogszuvasodást okoznak, megírnák kérem hogy melyek ezek?
  Illetve egy másik fogszuvasodásról szóló cikkükben azt olvastam hogy a fluoridos fogkrémek megerősítik a fogzománcot és lelassul a rágófelszínek szuvasodása és ezért sokszor megesik hogy az épnek tűnő fogzománc nagy kiterjedésű szuvasodás rejt amit szabad szemmel nehéz diagnosztizálni. Itt a kapcsolatot nem értem, akkor most a fluorid jó a fogunknak vagy inkább ne használjunk fluoridos fogkrémet mert attól nem látjuk a szuvasodást?

  Válaszukat előre is köszönöm.

  #23538 Reply
  Merj mosolyogni!
  Adminisztrátor

  Kedves Linda!

  Az ön által hivatkozott Zendium terméktesztben a teszt megírásához felhasznált irodalomra (Dr. Rózsa Sándor: Testápoló kislexikon, 2001, Föld Napja Alapítvány) támaszkodtunk. A konkrét összetevő, amire ebben a cikkben hivatkoztunk az a Sodium Lauryl Sulfate (SLS), melynek hatása nem csak a fogszuvasodás kialakulása miatt lehet „érdekes”, az összetevőt gyakran támadják mint nyálkahártya irritáló anyagot is. Az SLS maga egy habosítóanyag, gyakran használják samponokban, tusfürdőkben, autósamponokban is.

  A fluridot nem csak a szájápolási termékekben, hanem a fogorvosi rendelőkben is mindennaposan használják a fogzománc megerősítésére, ezáltal a fogszuvasodás megelőzésére. A fluorid a természetben is megtalálható anyag, melynek fogszuvasodás-gátló hatását véletlenül ismerték fel. Régészeti ásatások során megállapították, hogy ahol természetes formában magas a folyóvizek, forrásvizek fluoridtartalma, ott jóval ritkábban fordult elő fogszuvasodás az egykor élt emberek körében.

  Jelen ismereteink szerint a fluorid az egyetlen olyan anyag, ami képes szerkezetében megerősíteni a fogakat, melyek így ellenállóbbá válhatnak a savas támadásokkal szemben, melyek egyrészt az elfogyasztott ételekből másrészt az azokat lebontó, savakat termelő baktériumokból származnak.

  Az Ön által említett, ún. „rejtett fogszuvasodás” leggyakrabban az őrlőfogak okkluzális, azaz rágófelszínén alakul ki, ami akár Ön, akár a fogorvos számára észrevétlen maradhat, azonban egy röntgenfelvételen már detektálható a terület ásványi anyag vesztettsége, melyből később kialakul a fogszuvasodás.

  Amennyiben nem használna fluoridos fogkrémet, a fogszuvasodás még erősebb mértékben jelentkezne, bár valószínűleg így nem maradna sokáig „rejtve” a probléma. Mindenképp javasoljuk a fluoridos szájápolási termékek előírásszerű használatát.

  Ha bármilyen további kérdése lenne, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal. 🙂

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: Fluoridos fogkrémek
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft