étkezés foghúzás után

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #31531 Reply
  vm
  Vendég

  Minden eü-i fórumon az szerepel, hogy tejterméket és tojást 2-3, de akár egy hétig is nem ajánlatos enni foghúzás után, mert erjednek a szájüregben és a seb elfertőződhet.
  Itt mégis tele van a cikk tejterméket tartalmazó ételekkel…

  #31532 Reply
  Merj mosolyogni!
  Adminisztrátor

  Kedves Kérdező!

  Valóban kering a köztudatban egy ajánlás, miszerint foghúzás után kerüljük a tejtermékek fogyasztását, ez azonban klinikailag egyáltalán nem indokolt, egyetlen hazai és külföldi klinikai tanulmány sem elérhető, ami bizonyítaná a tejtermékek fogyasztásának negatív hatását fogeltávolítást követően.

  Egyrészt a tejtermékekben lévő bacilusok a pasztörizálás során elpusztulnak, másrészt a foghúzás utáni sebgyógyulás kulcsfontosságú eleme az, hogy vérbőséget ne okozzunk az adott területen, hogy a vérdugó a helyén maradjon és ne alakuljon ki ún. „dry socket” vagy foghúzás utáni fájdalom. Ebből a szempontból inkább a forró vagy fűszeres ételek fogyasztása kerülendő, semmint a tejtermékeké. Az étkezési javallatok (pl. darabos ételek kerülése, pépes ételek fogyasztása) csak megkönnyíti a regenerálódást, de nem feltétele annak.

  Dr. Barabás József „Szájsebészet és fogászat” (2012) c. tankönyvéből idézve:
  „A beteget tanácsokkal kell ellátni az extractio után, ezek közül a fontosabbak: az érzéstelenség tartama alatt ne egyen, megharaphatja a zsibbadt területet. A továbbiakban normális táplálkozás lehetséges, nem szükséges pépes étrendre vagy tejtermékekre való átállás. Inni lehet a már a zsibbadás ideje alatt is, a tömény szeszes italokat és a dohányzást néhány órára jobb mellõzni. Lényeges a seb szívogatásának, a száj öblögetésének és a köpködésnek kerülése, a véres nyál nyugodtan lenyelhetõ. Szükség esetén fájdalomcsillapítók használata javasolt, az általában szokásos szerek elegendõek. Nehéz fogeltávolítás estén jó hatású lehet aznap az arc hideg vizes borogatása. Igen fontos a gondos szájhigiéné, másnap reggeltõl szükséges a fog helyének kíméletes, de alapos mechanikus tisztítása, fogkefével, fogrémmel. Szájöblítõk használatát általában nem javasoljuk.”

  Ha bármilyen további kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal!

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: étkezés foghúzás után
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft