Bölcsesség mint híd-tartó?

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #47834 Reply
  Richárd
  Vendég

  Tisztelt Doktornő/Úr!

  Tavasszal a bal felső 6-os és 7-es fogaim között indult egy köztes szuvasodás, a két fogam közül szilánkok jöttek ki. Állami intézetben a 6-os fogamat megnyitották (ami látszólag szép egészséges volt), kiidegelték, majd nyitva maradt. Rettentő hosszú volt a várólista és nagyon rossz volt nyitott foggal élnem hónapokat, ezért kihúzattam. Butaság volt. Húzás után szabaddá vált a 7-esnek az oldala és egy hatalmas luk volt rajta fognyaknál. Ez a luk a hónapok alatt egyre nagyobb lett, néhány hetente étkezéseknél jönnek le szilánkok. Ez a 7-es fogam már eleve tömve van, a tömés még benne van egy hatalmas nagy amalgám van benne. Az egyik oldala viszont már szinte hiányzik, a luk az oldalán kb. a közepéig beér. Még nem fáj, de időnként már bizsereg az arcom, érzem hogy kezd érzékenyebb lenni. Nincsen sok hátra, valamit csinálni kellene vele.
  Ha tudom hogy ez milyen állapotban van, ezt húzatom ki. Javasoltam az orvosnak is hogy inkább ezt kezelje, mert jön ki a szilánk, agyon van tömve stb de a 6-ost kezdték el kezelni, be se fejezték (innen a 6-os elvesztése).
  Jelenleg nagyon rossz anyagi helyzetben vagyok, nem tudok elmenni magán rendelésre ahol százezerért gyökérkezelik és felépítik. A 7-es is húzás lesz.
  Viszont van egy bölcsességfogam is, egy kicsike tömés van benne, felületi szuvasodás volt. Kint van a koronája, de a hátsó részén íny borítja és az arcom felé áll kicsit.

  A kérdésem az lenne, hogyha a 7-es fogamat is elvesztem, lehet a bölcsességfogam tartó pillér? Nézegettem az árlistákat, olcsóbb lenne a 4,5-öst lecsiszolni meg a 8-ast és 5-ös hidat felrakni, mint a 7-est gyökérkezelni, felépíteni, és akkor 3-as hidat rakni a 6-os pótlására.
  Évek alatt össze tudnék szedni annyi pénzt, hogy később rendben legyenek a fogaim. Addigis tennem kell valamit, mert ha fájni fog, begyullad nehogy elfertőződjön. Viszont nem akarom az életemet leélni úgy, hogy a bal oldalt felül nincsenek nagyőrlőim. Még csak 32 éves vagyok.

  Előre is köszönöm a válaszát!

  Üdvözlettel:
  Richárd

  #47836 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Richárd!
  Pontos választ csak az eset teljes ismeretében, röntgen/CT felvétel illetve személyes vizsgálat után lehetséges adni. Elképzelhető, hogy a 8-as fog azért nem használható majd pillérnek, mert eleve akadályozott az előtörése és a leírtak alapján nem megfelelő pozícióban kezdett előtörni. Elképzelhető, hogy gyulladás, esetleg ciszta is kialakult már a bölcsességfog környezetében, de mindezeket csak röntgen/CT felvétellel lehetséges igazolni.
  Mindenképp további kivizsgálást javasolnánk!
  Mielőbbi jobbulást kívánunk!

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: Bölcsesség mint híd-tartó?
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft