Amalgám tömés várandósan

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #26926 Reply
  Dóra
  Vendég

  Kedves Doktor Úr/ Nő!

  28 hetes terhes vagyok, az egyik tömésemből a két fog között letört egy darab.
  Mivel voltak már komolyabb problémáim a fogaimmal, gondoltam megelőzöm az újabb sikertelen gyökérkezeléseket és még mielőtt begyulladna és nagyobb bajt okozna, megnézetem egy orvossal. Az eset Ausztriában zajlott.
  Kontrollra kaptam időpontot, azt viszont hozzátettem, hogy valószínűleg kitört egy darab a tömésemből. Doktor úr belepillantott a számba, éreztem, hogy megtalálta az általam említett problémát, fordult kettőt és kb. 30 másodperc lezajlása alatt, mindenféle előzetes egyeztetés hiányában, azon kaptam magam, hogy már fúrja a fogam. Ezután tette fel a kérdést, hogy 150 Euroért fehér tömést kérek e, vagy ingyenesen amalgámot. Mivel hallottam az amalgám körüli dilemmákról és tudom, hogy már Magyarországon sem nagyon alkalmazzák, naívan azt gondolván, terhes nőnek ártani nem fognak, illetve a gondolattal, hogy ez az amalgám már biztosan más összetevőket tartalmaz mint korábban, az ingyenes mellett döntöttem.
  Itthon azonban visszajátszva a jelenetet, motoszkált a fejemben a gondolat, hogy elég szakszerűtlen kezelés volt és vajon tényleg ártalmatlan e a tömés, utána olvastam.
  Nem örülök az olvasottaknak.
  A kérdésem az, hogy keressek e fel másik fogorvost és cseréltessem e ki azonnal? Vagy ha már benn van, többet ártanék azzal, ha újra megpiszkálnák?
  Melyik döntés lehet kevésbé ártalmas a babára nézve? Illetve van e okom egyáltalán az aggodalomra? A tömés egy őrlőfogban van, relatív nagyra sikeredett. Nem tudom, hogy létezik e különböző arányban alkalmazott amalgám tömés, az enyém nem ezüst hatású, inkább fehérrel kevert szürkének néz ki.

  Válaszukat előre is köszönöm!

  Egy aggódó kismama.

  #26962 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Dóra,
  Az amalgám ma már ritkán használt anyag a fogászatban. Vannak még ma is esetek, ahol indikációja okán alkalmazzák, de tény, mára már inkább az esztétikus anyagok használata vált szokássá. Probléma ezzel nincs, gondot Önnek és babájának nem okoz. Bojgatását nem javasolnám. Az amalgámtömés behelyezéséhez megfelelő üregkialakításra van szükség, mely viszonylag sok foganyag vesztéssel jár. Az amalgám tömések cseréjét követően nem ritka a fogidegi érintettség, melynek eredményeként gyakran gyökérkezelést kell végezni. Amennyiben a fog jelenleg nem érzékeny, „csak” esztétikai probléma észlelhető, így a cseréjét későbbre halasztani javasoljuk.
  Üdvözlettel:

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: Amalgám tömés várandósan
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft