Állkapocsizület/fogcsináltatás

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #32657 Reply
  Bodán Sándorné
  Vendég

  Jó napot kívánok!

  Fogcsináltatás előtt szeretnék tanácsot kérni. Állkapocsizületi problémám MR arckoponya natív vizsgálat szerint: Jobb oldalon a csukott száj mellett vizsgálva a mandibula fejecs a helyén van, a discus azonban kissé ventral felé csúszott helyzetű és gyakorlatilag teljes egészében a fejecs előtt helyezkedik el. Szájnyitáskor a fejecs lefelé csúszik és a discus alá kerül.
  Bal oldalon a fejecs a vápában helyezkedik el, a discus lényegében szabályos helyzetűnek látszik, azonban megkeskenyedett jelintenzitása kissé fokozódott. Szájnyitáskor a fejecs csak néhány milliméternyire mozdul el ventralis és caudalis irányba.
  Vélemény: Jobb oldalon a discus enyhe ventralis irányú csúszása. Bal oldalon a discus degeneráltnak látszik és a fejecs mozgása kisebb mértékűvé vált.

  Mivel fogorvosi kezelés előtt állok, /kivehető pótlás/ azt szeretném megtudni a Doktor Úrtól, hogy szükségem van-e a kezelés előtt gnatológiai vizsgálatra, mert ebben a kisvárosban ahol élek /Szentes/, már 4 fogorvosnál jártam, de mindenki mást mondott és ezt – a szerintem szükséges – vizsgálatot senki nem ajánlotta.

  Elnézést kérek, hogy ilyen hosszan írtam meg a problémámat, de úgy gondolom, csak a tények ismeretében kaphatok hiteles választ.

  Várom válaszukat, üdvözlettel:

  Bodán Sándorné

  #32670 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Bodán Sándorné
  A gnatológia a fogászat azon területe, amely a fogak, a rágóizmok, az állcsont és az állakpocs izület működését vizsgálja, ezen vizsgálat egyéb iránt pótlások esetében meg is történik, nagyon fontos szempont, hogy a pótlás a lehető legpontosabban funkcionáljon, mind esztétikailag, mind a harapás és rágás tekintetében. Éppen ezért, ezen szűrések szükségesek, melyet a fogorvos alapvetően vizsgál, és megfigyel, de tekintettel diagnózisára okvetlen javallanám a gnatológiai szakrendelés felkeresését, és a szakorvos javallatát a kezelést illetően. A pótlásokkal bizonyos mértékben a harapási és rágási funkciók helytelen működése is korrigálható, így ezen vizsgálat szükséges, melyet a kollegák el is végeznek, viszont jelen esetben ez nem elegendő, szakorvosi vizsgálat javallott.
  Üdvözlettel: .

  • A hozzászólás módosításra került: 4 years, 5 months telt el-Fresh24 Dental.
  #43417 Reply
  Katalin
  Vendég

  Tisztelt Doktor Úr /Nő,

  Igyekszem röviden elmondani mi a problémám amennyire lehetséges. 8 éve csinaltattam meg a felső fogsorom, porcelán koronákkal, kompletten. Pár év után vándorló fájdalomra lettem figyelmes, de egészen 2020 augusztusig általában megoldottam egy fájdalom csillapítóval, nem fordult elő túl gyakran, természetesen voltam vele orvosnál, amire azt a választ kaptam, hogy mivel alul is hiányos a fogsorom, ez okozza a problémát, majd megcsináltattam lent is két éve. Tavaly augusztusban viszont mindennapos lett a fájdalom és nem múlt el. Már ott tartottam novemberben, hogy napi 4-5 fájdalom csillapítót szedtem és nem nagyobb múlt. Fel kerestem több orvost is, az egyik leszedte a felső koronáimat, és az utolsó rágó fogamat kihúzta, amikor is sikeresen kiszakadt a szájüregem, műtét lett belőle stb. Ezzel nem is lett volna probléma de a fájdalom nem múlt. Januárban felkeresetem egy magán klinikát, ahol csináltak egy gnatológia vizsgálatot, mely megállapította, hogy majdnem 2 x nagyobb fogak lettek csinálva mint az eredeti volt. Emiatt van a vándorló fájdalom és leszedték a teljes felső koronáimat, majd kaptam egy ideiglenes fogpótlást, ami maximum júniusig maradhat, utána lesz új. A probléma az számomra, hogy amellett hogy milliós összegről beszélünk ami nem lenne baj akkor ha tényleg úgy érezném jobb lenne és tényleg nem fog fájni. Valóban csökkent a fájdalom már most nem naponta fáj csak hetente egyszer de ugyanolyan intenzíven. Többször rákérdeztem, azt mondta a Doktorúr legyek türelmes. Lennék én, de így 8 hónap fájdalom után már nem tudok. Olyan kérdésem lenne esetleg van e még más megoldás, lehetőség, vizsgálat, bármi amiből kiderülhet mi a probléma illetve a megoldás számomra, előre is köszönöm válaszát, tisztelettel Katalin

  #43549 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Katalin
  Látatlan az ön esetében tanácsot adni nem lenne sem etikus, sem pedig korrekt. Nem ismervén a vizsgálati eredményeit, szájüregi státuszát javaslataink nem lennének helytállók.
  Ettől független amennyiben gondolja kollegáink örömmel állnak rendelkezésére egy konzultáció alkalmával, mely alkalommal igyekszünk valóban segítségére lenni.
  Üdvözlettel

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
Hozzászólás: Állkapocsizület/fogcsináltatás
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft