A fogkrémekben használt triklozán káros hatással lehet az izomműködésre

Számos összetevő található a fogkrémekben és szájvizekben, melyek mind fogaink és szájüregünk egészségét hivatottak megóvni. Manapság, amikor ennyi cukros élelmiszert fogyasztunk, muszáj bevetnünk olyan kémiai anyagokat, melyek bizonyítottan csökkentik a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát. Sajnos azonban időnként az is kiderül, vannak olyan összetevők, melyek hosszú távon nem tesznek jót az emberi szervezetnek.

A kaliforniai és coloradói egyetem kutatói közös munkájuk eredményeképp jutottak arra a megállapításra, hogy a triklozán nevű kémiai anyag, melyet fertőtlenítő hatása miatt széles körben használnak fogkrémekben, szájvizekben, tusfürdőkben, szappanokban és egyéb kozmetikumokban, gyengíti az izomműködést.

Kezdetben in vitro (üvegben végzett) kísérletekkel sikerült alátámasztani, hogy triklozán hatására a szívizom, simaizom és vázizomsejtek egyre kevésbé képesek a kapcsolódásra. Vizsgálták továbbá, hogy az izomsejtekben található molekuláris csatornák miként reagálnak az anyagra – normál körülmények között ezek a csatornák felelnek a kalciumionok áramlásáért, melyek az izmok összehúzódását befolyásolják. Általában elektromos stimulálás hatására az izomszálak összehúzódnak, ez minden izommunka, például a szívverés alapja. Triklozán hatására viszont a fehérjék közötti kommunikáció felborul, s mivel a kalciumcsatorna nem funkcionál megfelelően, a vázizom és a szívizom elégtelenséget mutatnak.

(X) hirdetés

Az élő állatokon végzett kísérletek eredményei sem lettek lelkesítőbbek: a szív-és érrendszer valamint a vérkeringés normál működése szintén leromlott. Elaltatott egerek esetében már 20 percnyi, triklozánnal történő érintkezés után észlelhető volt a szív teljesítményének csökkenése (kb. 25 százalékkal), továbbá egy óra elteltével 18 százalékkal csökkent a végtagok szorító ereje. A halaknál is beigazolódott a destruktív hatás: normál körülmények között, de még egy ragadozó hal elől történő menekülés során is jelentősen visszaesett az úszási sebességük.

Ezek az eredmények egyelőre nem igazoltak emberi kísérletekben, ám a szakemberek szerint erre nincs is szükség ahhoz, hogy kijelenthessük: bizonyos fokú állandó érintkezés hatására a triklozán befolyásolja az emberi és az állati szervezet normál működését.

Épp ezért a kutatók azt tanácsolják, azok, akiknek amúgy is szívproblémáik vannak, inkább mellőzzék a triklozántartalmú szájápolási és kozmetikai szerek használatát – írják az Egyesült Államok Nemzeti Akadémiájának tudományos folyóiratában.

(X) hirdetés

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal becslései szerint évente több mint félmillió kilogramm triklozánt termelnek az Államokban. Az anyag kimutatható vérből, vizeletből, sőt még az anyatejből is.

Item added to cart.
0 items - Ft