Fogköztisztítás szájzuhannyal

Amikor az ember elhatározza, hogy igazán vigyázni akar a fogaira, akkor előbb-utóbb szembekerül a fogköztisztítás jelenségével, amiről korábban meglehet, nem is hallott. Fogköztisztításhoz használhatunk fogselymet, fogköztisztító kefét vagy szájzuhanyt is. A szájzuhany legnagyobb előnye az egységes teljesítmény, mellyel mindennap azonos minőségű fogköztisztítást végezhetünk.

fogkoztisztitas-szajzuhannyal

A FOGKÖZTISZTÍTÁS JELENTŐSÉGE

Lehet, hogy a szüleink még egyáltalán nem hallottak róla, hogy a fogközök területét is mindennap meg kell tisztítani, ezért sokan először a fogorvosnál szembesülünk vele, hogy itt az ideje az interdentális, azaz fogközi részek rendszeres megtisztításának.

A szájápolás az alapos lepedékeltávolítással kezdődik, melynek a szájüreg minden területén meg kell valósulnia, nem csak a látható fogfelszíneken.

(X) hirdetés

Fogmosás során – legyen szó manuális vagy elektromos fogkeféről – csak az oldalsó és a rágófelszíneket tudjuk megtisztítani a felgyülemlett bakteriális lepedéktől, így ezeken a részeken valóban megelőzhetjük a fogszuvasodás kialakulását.

De mi van a két fog közötti, szűk, fogkefénk számára szinte hozzáférhetetlen részekkel? Nos, pont ezekből a területekből sarjad a legtöbb fogászati panasz, hiszen ahol a lepedék érintetlenül marad, ott előbb utóbb olyan burjánzásba kezdenek a baktériumok, hogy nem sokára kialakul valamilyen nem várt fogászati panasz.

Az el nem távolított bakteriális filmréteg (plakk) könnyen okozhat ínygyulladást, fogkőképződést és fogszuvasodást a fogközök területén, ráadásul aki fogpótlással, implantátummal rendelkezik, fogköztisztítás híján veszélyezteti a pótlások élettartamát is.

(X) hirdetés

 

MI AZ A SZÁJZUHANY?

Az első szájzuhanyt egy John Mattingly nevű mérnök és egy Gerald Moyer nevű fogorvos fejlesztette ki és Waterpik néven hozta forgalomba 1962-ben, Colorado-ban, Amerikában.

Az első szájzuhany vagy ínyzuhany kevésben különbözött mai utódjaitól: egy elektromotor szakaszosan pumpálja fel a vizet egy elvékonyított fúvókába, ami a fogközökbe irányítva képes eltávolítani az interdentális területeken és az íny alatt felhalmozódott lepedéket is.

Világsiker lett a találmányból, ma már szinte minden kontinensen elterjedt a szájzuhanyok használata és több nagy gyártó csatlakozott a Waterpik-hez, különböző elven működő ínyzuhanyokat, elektromos fogköztisztítókat kínálva a vásárlóknak.

Ma már léteznek vezeték nélküli, beépített víztartállyal rendelkező szájzuhanyok is.
Ma már léteznek vezeték nélküli, beépített víztartállyal rendelkező szájzuhanyok is.

MIÉRT ÉPPEN SZÁJZUHANY?

Fogköztisztításhoz jelenleg az alábbi eszközök közül választhatunk: fogköztisztító kefék, fogselymek és elektromos fogköztisztítók/szájzuhanyok.

A fogselyem az egyik legrégebben használatos fogköztisztító eszköz. Előnye, hogy a legszűkebb résekbe is bevezethető, így akár a torlódott, szabálytalan állású fogak közül is eltávolítható a felgyülemlett lepedék. Hátránya, hogy a tágabb fogközökben inkább csak ide-oda mozgatja a plakkot, ezeken a területeken nem garantált a teljes lepedékeltávolítás.

Fogköztisztító kefét vagy interdentális kefét általában a gyakorlottabbak használnak, hiszen eleinte bonyolultabbnak tűnhet az eszköz kiválasztása és irányítása. Mivel fogközeink eltérű szélességűek, más és más fogköztisztító kefét kell használnunk a front fogak közötti szűkebb területeken és a hátsó szélesebb fogközökben.

Általában a megfelelő méret kiválasztásához be kell szereznünk egy vegyes méretkiosztású csomagot, amiben találunk kis és nagy átmérőjű fogköztisztító keféket is, majd otthon a tükör előtt gyakorolva kell meghatároznunk, hogy a jövőben milyen méretű fogköztisztító keféket fogunk használni (egy személynek általában 2-3 méretre van szüksége).

A fogköztisztító kefe legnagyobb előnye a fogselyemmel szemben, hogy a fogközökbe vezetve a sörték közé szorulnak az ételmaradékok és baktériumok, így biztosak lehetünk benne, hogy eltávolítottuk a nem kívánt lerakódásokat, nem csak ide-oda tologattuk azokat.

A szájzuhany kiválóan egyesíti a fogköztisztító kefék és fogselymek pozitív tulajdonságait, hiszen elboldogul a legszűkebb területeken is, azonban nem kell félnünk, hogy a lepedék a fogközökben marad.

Mivel a szájzuhany magas nyomású vízsugarat juttat a fogközökbe és az íny alá, így az ott felgyülemlett lepedék a vízsugárral együtt szó szerint kirepül a fogközökből. Használható széles és szűk fogközökben, fogszabályzó és fogpótlások mellett, gyermek- és felnőttkorban egyaránt.

Ráadásként a szájzuhanyok víztartályába antibakteriális szájvizet is keverhetünk, így a mechanikai tisztítás mellett antibakteriális anyagokkal is segíthetjük a fogszuvasodás, ínygyulladás kialakulásának megelőzését.

 

A SZÁJZUHANY HASZNÁLATA

Természetesen a szájzuhany használata előtt mossunk alaposan fogat kedvenc fogkrémünkkel, hiszen a fogköztisztító gép csak a fogközi területek tisztán tartásáért felelős.

Típustól függően eltérő lehet az elektromos fogköztisztítók használata, víztartállyal azonban mindegyik rendelkezik. Töltsük meg a tartályt langyos vízzel, adjunk hozzá egy kupaknyi szájvizet (opcionális), majd módszeresen haladva tisztítsuk meg minden fogközünket az alsó és a felső fogsorunkon is.

Ha korábban nem vagy csak ritkán használtunk fogköztisztítókat, kezdetben előfordulhat, hogy a szájzuhany használatakor fogközeinkből kellemetlen szag árad vagy az íny elkezd vérezni. Mindez általában bakteriális felhalmozódást és meglévő gyulladást jelez az adott területen, azonban néhány napnyi folyamatos szájzuhany használatot követően a jelenség megszűnik.

Amennyiben olyan szájzuhanyt vásárolunk, ami rendelkezik fokozatállítási lehetőséggel, kezdetben mindenképp alacsony nyomással kezdjünk és csak ha megszoktuk a víznyomás erősségét, térjünk át erősebb fokozatra.

A szájzuhany használata mindennap javasolt!

Gondoskodjunk elektromos fogköztisztító berendezésünk tisztán tartásáról, a tartály vízkő mentesítése és a fejek rendszeres fertőtlenítése mellett figyeljünk oda a fúvókák rendszeres, félévenkénti cseréjére is! A vizes közeg kedvez a baktériumok elszaporodásának, így fontos, hogy rendszeresen új, tiszta fúvókát használjunk.

Amennyiben a család többtagú és szeretnék mások is használni a készüléket, vásároljunk minden családtagnak külön fejet – ugyanúgy, ahogy a fogkefék esetében, a szájzuhanyoknál sem szabad ugyanazt a fejet több személynek használni, hiszen így átadhatjuk egymásnak a szájüregi bacilusokat.

A szájzuhanyok legnagyobb előnye a kényelem, a hatékonyság és az állandó teljesítmény, amivel egy nehéz napon is ugyanolyan hatékonyak lehetünk, mint máskor.

Item added to cart.
0 items - Ft