A fogkefénken több mint 10 millió baktérium élősködhet

Nem véletlenül javasolja a legtöbb szakember, hogy a fogkefénket két-három havonta cseréljük le, ennyi idő alatt ugyanis megszámlálhatatlan mennyiségű baktérium szaporodhat el a szájápolási eszközünkön, így aztán érdemes újragondolni a rendszeres cserét.

fogkefe bakterium
/Kép: dentalrepublic.co.uk/

A Manchester Egyetem tanulmánya szerint egy átlagos fogkefe több mint 10 millió baktériumnak adhat otthont, köztük a kólibaktériumnak és a streptococcus-nak. Ezek a baktériumok nem csak fogszuvasodást okozhatnak, de emésztési problémákhoz, fertőzések kialakulásához is vezethetnek.

Hogyan kerül ennyi bacilus a fogkefére?

(X) hirdetés

A fogkefe szennyezettségéhez hozzájárul az állandó vizes, párás közeg, ami kedvez a baktériumok elszaporodásának, másrészt pedig a wc, kézmosó közelsége segítheti elő a bacilusok burjánzását.

A fürdőszobákban használatos légfrissítő spray-k elég ideig maradnak a levegőben ahhoz, hogy megtapadjanak a fogkefe sörtéin, ráadásul elég egy pillanatra elejteni a fogkefénket, máris összegyűjtött egy rakás kórokozót a fürdőszoba padlójáról.

Fertőző betegségek idején érdemes lecserélni a család fogkefe-állományát, hiszen azok akár egymást is megfertőzhetik, ha túl szorosan tároljuk őket. Ugyanezek a higiéniai alapelvek igazak a nyelvkaparókra, fogköztisztító kefékre is, bár utóbbiak jellemzően 1-2 hét után már annyira elhasználódnak, hogy amúgy is újra cseréljük őket.

(X) hirdetés

A higiénikus fogkefe használat alapszabályai:

– tároljuk a fogkeféket egymástól kellő távolságra (ne érjenek össze a sörték),
– családtagok se használják soha ugyanazt a fogkefét,
– két-háromhavonta cseréljük le a fogkefénket,
– időnként szájvízbe mártva fertőtlenítsük a fogkefénket,
– használat után hagyjuk szellőzni és szabadon megszáradni a fogkefét, fogköztisztító kefét,
– a padlóra esett fogkefét fertőtlenítsük antibakteriális szájvízzel vagy cseréljük újra,
– fertőző betegségeket követően mindig cseréljük le a fogkefénket!

Item added to cart.
0 items - Ft