Foghúzás után – 7 tiltott dolog

Foghúzás után megkönnyebbülten érezhetjük magunkat, hiszen megszabadultunk egy beteg, gyökérkezelt vagy sérült fogtól, ami vélhetően igen sok panaszt okozott nekünk az elmúlt időszakban. Ha túlestünk a foghúzáson, néhány dologra mindenképp oda kell figyelnünk, mert ha figyelmetlenek vagyunk, az elkövetkező néhány hétben a fog helye akár fájó panaszokat is okozhat.

foghuzas utan tilos

A vérzés és a fájdalom a leggyakoribb és leghétköznapibb problémák, melyek a foghúzás után jelentkezhetnek.

Maga a foghúzás is vérzéssel jár, ami azonban normál esetben a gézre való ráharapás után 15-20 perccel már meg is szűnik. Beavatkozást igénylő panaszról akkor beszélhetünk, ha a foghúzás után órákkal vagy napokkal jelentkezik a vérzés és nem akar csillapodni. Az utóvérzést okozhatja a fog területének felsértése, az íny sérülése, véralvadási zavar vagy értágulás is. Ilyenkor próbáljunk meg steril gézlapra harapni, a szorítás hatására elállhat a vérzés, ha azonban nem járunk sikerrel, mindenképp keressük fel újból a fogorvosunkat, aki kitisztíthatja a sebet, illetve ha szükségesnek tartja, össze is varrhatja azt.

(X) hirdetés

A másik gyakran jelentkező mellékhatás a foghúzás utáni fájdalom, ami a foghúzás után 1-4 nappal jelentkezik. A fájdalom hátterében a sebből kiesett véralvadék áll, optimális esetben ugyanis ez a véralvadék zárja le a sebet, ha azonban kiesik, fájdalom jelentkezhet. Ilyenkor a foghúzás környéke érzékeny és duzzadt lehet, megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók, időnként hőemelkedés is jelentkezhet. Panaszainkkal természetesen fordulhatunk szakorvoshoz is, de a legtöbb esetben 10-14 nap alatt orvosi beavatkozás nélkül is regenerálódik a terület.

7 dolog, amit tilos megtenned foghúzás után

1. Dohányzás

A beavatkozás után a véralvadék kiesését idézheti elő, ha szívogatjuk vagy piszkáljuk a kihúzott fog helyét. Ez természetesen a cigarettázásra, szivarozásra, pipázásra is vonatkozik, ráadásul dohányzás közben káros anyagokkal telítődik a szájüregünk, ami egyáltalán nem támogatja a gyors sebgyógyulást.

2. Darabos, magvas ételek fogyasztása

Vannak élelmiszerek, melyek ajánlottak foghúzás után, az apró magvas, darabos ételek azonban nem tartoznak közéjük. A foghúzás utáni néhány napban kerüljük a magvas péksütemények, pattogatott kukoricák, csipszek, gabonapelyhek, mákos vagy rizses ételek fogyasztását, az apró ételdarabkák a sebbe jutva panaszokat okozhatnak, ráadásul a mély üregből nagyon nehéz eltávolítanunk az oda szorult maradékokat.

(X) hirdetés

3. A seb piszkálása

Az előző ponthoz kapcsolódóan meg kell jegyeznünk, hogy ha már belejutott valami a sebbe, akkor se kezdjük el fogpiszkálóval vagy más kemény, hegyes tárggyal megpiszkálni a sebet, az ugyanis könnyen begyulladhat. Ilyenkor hagyjuk, hogy az ételmaradék magától kiessen a sebből, de semmiképp ne piszkáljuk – még a nyelvünkkel sem!

4. Higiénia elmulasztása

Foghúzás után az érintett területet nem csak lehetséges, hanem kifejezetten ajánlott is tisztán tartani. Természetesen ne a hónapok óta használt, bacilusokkal teli, szétálló és megkeményedett sörtéjű fogkefénket használjuk, hanem szerezzünk be egy extra puha sörtéjű, kis fejű, kifejezetten a szájsebészeti beavatkozások utáni ápoláshoz ajánlott fogkefét, amivel tisztán tarthatjuk a seb környékét. Tisztításkor legyünk óvatosak, csak finom, puha mozdulatokat végezzünk!

5. Öblögetés

A kihúzott fog helyén keletkező véralvadék kiesését segíti, ha szájvízzel vagy vízzel zubogtatunk, öblögetünk. Ilyenkor könnyedén kiöblögethetjük a véralvadékot is a helyéről, ami nem várt panaszokat és fájdalmat okozhat. Ha rendszeresen használunk szájvizet, foghúzás után 1-2 hétig akkor is kerüljük.

6. Kávé, alkoholfogyasztás

A foghúzás utáni alkoholfogyasztás az értágulat miatt, míg a kávéfogyasztás a megemelkedett vérnyomás miatt nem ajánlott. A kávéval és az alkohollal is várjunk legalább 1-2 napot.

7. Kontroll elmulasztása

Amennyiben nem várt panaszunk jelentkezett foghúzás után, vagy fogorvosunk a varratszedés miatt visszarendelt minket kontrollra, semmiképp ne hagyjuk ki az ellenőrzést, hiszen azzal csak magunknak árthatunk. Az időben elvégzett varratszedés teljesen fájdalommentes ezért nem kell tőle tartanunk, nyugodtan keressük fel fogorvosunkat!

Item added to cart.
0 items - Ft