A fogcsikorgatás növeli az implantátumok kilökődésének esélyét

Világszerte kb. 1 milliárd ember szenved fogcsikorgatástól, ami legtöbbször tudattalanul, alvás közben zajlik, így pusztán elhatározással nehéz védekezni ellene. Sajnos a fogszorítás és fogcsikorgatás súlyosan károsítja a fogzománcot, a fogpótlásokat és a fogtöméseket is. A Malmö Egyetem legújabb kutatása szerint a fogszorítás és a fogcsikorgatás a beültetett fogimplantátumok kilökődését is eredményezheti.

fogimplantatum-kilokodese
Kép: illusztráció. /Dental Tribune/

A Journal of Oral Rehabilitation fogászati szaklapban publikált kutatás célja elsődlegesen az volt, hogy megvizsgálja a fogcsikorgatás (bruxizmus) és az implantátumok kilökődése közötti lehetséges kapcsolatot.

Összesen 994 páceins 3549 beültetett implantátumát vizsgálták. Az alanyok közül 56-an fogcsikorgatástól szenvedtek míg 938 alanynál nem tapasztaltak efféle panaszokat. A két csoportot együttesen vizsgálva összesen 185 implantátum lökődött ki.

(X) hirdetés

Összehasonlítva a bruxizmussal érintett és nem érintett betegeket, a svéd szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a fogászati implantátumok kilökődési rátája 13 százalék azoknál, akik csikorgatják a fogaikat, míg 4,6 százalék azoknál, akik nem.

A beültetett fogimplantátumok kilökődésének esélye tehát majdnem háromszor akkora a fogcsikorgatóknál.

Vizsgálatuk során a Malmö Egyetem kutatóinak azt is sikerült megállapítani, hogy a bruxizmus jellemzőbb a férfiakra, az implantátumok közül pedig inkább a rövid, széles típusok lökődnek ki.

(X) hirdetés

Fogimplantációnál további kockázati tényezőt jelent a dohányzás, az 1-es típusú cukorbetegség, a magas koleszterinre és a pajzsmirigy alulműködésre szedett gyógyszerek, az antidepresszánsok és a proton pumpa gátló gyógyszerek (gyomorsavval kapcsolatos panaszok enyhítésére szolgáló szerek).

Összegezve a tanulmány eredményeit a szakemberek szerint a fogcsikorgatás jelentősen megnöveli a fogimplantátumok kilökődésének esélyét, de természetesen más kockázati tényezőket (dohányzás, gyógyszerek, implantátum hosszúsága, átmérője, felülete, stb.) is figyelembe kell venni a kérdés vizsgálatakor.

A bruxizmus (fogcsikorgatás) egyik leghatékonyabb ellenszere a nappali vagy éjszakai fogvédő használata, ami segít enyhíteni az állcsontra és fogakra nehezedő nyomást valamint megvédi a fogzománcot az esetleges károsodásoktól.

Item added to cart.
0 items - Ft