Fogászati panaszok búvárkodás közben

A Buffalo Egyetem legújabb kutatási anyaga szerint a hobbi búvároknak merülés előtt érdemes lenne konzultálni a fogorvosukkal, főleg akkor, ha a közelmúltban estek át valamilyen fogászati beavatkozáson.

buvarkodas-fogfajas

A tanulmány szerint merülés közben a búvárok 40 százaléka tapasztal valamilyen fogászati jellegű panaszt, például fogfájást, állkapocs fájdalmat, de az sem ritka, hogy meglazult koronával vagy kiesett fogtöméssel jönnek felszínre a búvárok, ami a folyamatos állkapocs szorításnak és a víz alatt fellépő atmoszférikus nyomásváltozásnak tudható be.

A Buffalo Egyetem Fogászati Karának munkatársai összesen 100 egészséges, 18 év feletti búvárt vontak be a vizsgálatba, hogy kiderítsék, vajon mennyire gyakoriak a fogászati panaszok búvárkodás közben.

(X) hirdetés

A résztvevőkből 41 fő tapasztalt valamilyen fogászati panaszt ebből 42 százalék barodontalgia jellegű tünetektől szenvedett, 24 százalék a légzőcső csutorájának szájjal való szorítása miatt tapasztalt fájdalmat, 22 százalék pedig állkapocsízületi fájdalmat érzékelt.

A barodontalgia atmoszférikus légnyomás változás hatására kialakuló fájdalom. Okozhatja fogszuvasodás, fogbél gyulladás, rosszul illeszkedő fogpótlás, foggyökér körüli gyulladás, ínytasak, impaktált fog, ciszta.

A búvárok 5 százalékánál a merülés következtében kilazult egy-egy fogpótlás, sőt, volt akinél egy-egy fogtömés is kiesett a helyéről. A statisztikák szerint legtöbbször a nagyőrlők területénél jelentkeznek a panaszok.

(X) hirdetés

A British Dental Jorunal fogászati szaklapban publikált tanulmányból az is kiderült, hogy a búvároktatók jóval gyakrabban szenvednek merülés közben jelentkező fogfájástól, ami nem is csoda, hiszen ők több időt töltenek a mélyebb vízrétegekben, ahol a legnagyobb a nyomásváltozás.

„Igen magas a fogazat károsodásának esélye búvárkodás közben” – mondja Dr. Vinisha Ranna, a Buffalo Egyetem Fogászati Karának tanulója, a tanulmány vezető szerzője. Kutatásának központi témáját egy 2013-as búvárkodás élménye adta, amikor erős nyomást érzett fogaiban. Dr. Ranna azóta több mint 60 merülésen van túl.

Mivel a légnyomás változás nem kikerülhető, a búvárok annyit tehetnek, hogy merülés előtt felkeresik fogorvosukat és ellenőriztetik fogaik állapotát.

Ha lehetőség van rá, érdemes fogorvosi lenyomat alapján elkészíttetni a légzőcső csutoráját, de mindenképp puha szilikonból készült változatot vásárolni. Utóbbi főként azoknak fontos, akik merülés után gyakran tapasztalnak állkapocs fájdalmat.

A kutatócsoport jelenleg egy bővített, 1000 résztvevővel készített tanulmány lebonyolításán dolgozik és reméli, a jövőben a búvárkodás elengedhetetlen része lesz a fogazat előzetes ellenőrzése is.

Azoknak, akik a hétköznapokban is fogszorítástól, fogcsikorgatástól szenvednek, érdemes nappali vagy éjszakai fogvédővel megelőzni a panaszok kialakulását.

 

Item added to cart.
0 items - Ft