Téves elképzelések a fogászati implantációval kapcsolatban

A fogászati implantáció napjaink legmodernebb fogpótló eljárása, hiszen úgy pótolhatjuk vele foghiányunkat, hogy nem szükséges a szomszédos fogakat lecsiszolni, ráadásul a műgyökér erős tartása révén rágás közben tökéletesen élethű fog benyomását kelti.  Sajnos azonban a páciensek körében rengeteg a téves elképzelés a fogimplantációval kapcsolatosan – mutat rá egy friss tanulmány.

fogimplantacio

A Clinical Oral Implants Research szaklapban napvilágot látott kínai tanulmányban a fogászati implantáció előtt álló betegek informáltságát, prekoncepcióit és elvárásait vizsgálták kérdőívek segítségével. 2014 és 2015 között Kína három különböző területén (Hong Kong, Szecsuán, Csiangszu) összesen 277 páciens töltötte ki a kérdőívet.

Az elemzésekből kiderül, hogy a betegek harmada téves elképzelésekkel rendelkezett a fogászati implantációról. A kutatók szerint a leggyakoribb félreértések a következők:

(X) hirdetés

– az implantátumok kevesebb törődést igényelnek, mint a természetes fogak,
– az implantáció mindenki számára megfelelő módszer, aki foghiánnyal rendelkezik,
– a fogimplantátumok tartósabbak, mint a természetes fogak,
– az implantációs beavatkozásnak nincsenek kockázatai vagy komplikációi.

Kiderült, hogy a 45 év alatti, magasabb iskolázottságú (főiskola, egyetem) pácienseknek jóval reálisabb elvárásaik voltak és elvárásaik is alacsonyabbak voltak a kezelés kimenetelével kapcsolatosan.

Amikor a résztvevőket tájékozottságukról kérdezték, a résztvevők 63 százaléka válaszolta azt, hogy rendelkeznek általános információkkal az implantátumokról, de csak 18 százalékuk érezte teljesen biztosnak magát a megszerzett információkkal kapcsolatban.

(X) hirdetés

A FOGIMPLANTÁCIÓT ÖVEZŐ LEGGYAKORIBB FÉLREÉRTÉSEK

Az implantátumok kevesebb törődést igényelnek, mint a természetes fogak

Jóllehet, optimális körülmények között a beültetett műgyökér megfelelően képes csontosodni, a szájhigiénia mégis nagyban befolyásolhatja az implantátum élettartamát. Amennyiben nem tisztítjuk meg naponta kétszer fogazatunkat a felgyülemlett bakteriális szennyezettségtől (plakktól), akkor fennáll a fogkőképződés, ínygyulladás kialakulásának veszélye.

Sajnos egy kezeletlen, elhúzódó ínygyulladás a fogíny lágy szöveteiről könnyen átterjedhet a fogakat, ez esetben implantátumot megtámasztó csontállományra, ami megfelelő kezelés híján a műgyökér kilökődését eredményezheti.

Az implantáció mindenki számára megfelelő módszer, aki foghiánnyal rendelkezik

Az implantátumok behelyezése előtt röntgen és CT felvételek segítségével kell tájékozódni a meglévő csontállomány minőségéről és mennyiségéről, a páciens általános egészségi állapotáról, életmódbeli szokásairól.

Az erősen elhanyagolt szájüreg, a cukorbetegség, a dohányzás vagy a rendszeres alkoholfogyasztás mind negatívan befolyásolják az implantátum élettartamát. Fontos felmérni azt is, hogy a meglévő csontállomány elegendő és megfelelő-e ahhoz, hogy megtartsa az implantátumokat a mindennapos rágás közben fellépő erőhatások mellett. Ehhez szakértelemre, személyes vizsgálatra és megfelelő diagnosztikai felvételek készítésére van szükség.

A fogimplantátumok tartósabbak, mint az eredeti fogak

Jóllehet, az implantátumra épített fémkerámia, porcelán vagy cirkon koronák nem indulnak szuvasodásnak, ilyen szempontból tehát tartósabbak, mint a természetes fogak, rendszeres szájápolás és orvosi kontroll híján azonban fennál az implantátumok kilökődésének veszélye.

Az implantációs beavatkozásoknak nincsenek kockázatai vagy komplikációi

Mint minden műtéti beavatkozásnak, a fogászati implantációnak is vannak bizonyos kockázatai. Amennyiben altatás mellett kerül beültetésre a műgyökér, úgy számolni kell az altatás lehetséges kockázataival, erről aneszteziológus szakorvossal konzultálhatunk a beavatkozás előtt.

A műgyökér beültetés mellett leggyakrabban felmerülő komplikációk a paresztézia és az arcüreg sérülése. Paresztéziáról akkor beszélünk, ha a beültetett műgyökér megsérti az állcsontban futó ideget, ezáltal átmeneti vagy tartós zsibbadást idéz elő a nyelvben, ínyben, ajkakban. Paresztézia leggyakrabban az alsó állcsont területén jelentkezik.

Az arcüreget ezzel szemben a felső állcsontba ültetett műgyökerek sérthetik meg, ha azok túl mélyre kerülnek behelyezésre vagy túl hosszú a méretük. Ilyen esetben a műgyökér eléri az arcüreget, ami később számos komplikációt, gyulladást okozhat, ezért korrigálása szükséges.

Fontos kiemelni, hogy a műtéti komplikációk esélye minimálisra csökkenthető megfelelő diagnosztikai felvételek (CT, röntgen) készítése mellett!

Item added to cart.
0 items - Ft