Fogas kérdés – A pénz vagy a félelem tart minket vissza a fogorvostól?

Erre a kérdésre próbált választ találni egy idén készített amerikai tanulmány, melyből kiderült, az emberek többsége nem a fúró hangját vagy az érzéstelenítő injekciót, hanem a számla végösszegét tartja a legfélelmetesebbnek egy fogászati kezelés során.

 

Tízből négy felnőtt válaszolta azt, hogy a költségek miatt nem látogattak el a fogorvosukhoz az elmúlt hat hónapban, pedig fájt vagy kilazult a foguk. Bár sokan a legrémítőbb helyek egyikének tartják, a felmérés mégis azt mutatta, tízből csak egy embert tart vissza a félelem, ha be kell jelentkezni a fogorvoshoz.

Noha hazánkban igen széleskörűen támogatottak a fogászati beavatkozások, szemben a tengerentúli viszonyokkal, mi mégsem örvendünk olyan jó szájhigiéniának, mint ők. A mindennapos életbe szorosan beépülő szájápolási szokások eredményei meglátszanak: a megkérdezett 18 és 64 év közötti amerikai alanyok háromnegyedének „nagyon jó” vagy „jó” állapotban volt a szájürege, 17 százalék „közepes”, 7 százalék pedig „rossz” minősítést kapott.

(X) hirdetés

Magyarországon sem más a helyzet, az emberek legtöbbjének a fogorvosi kezelések ára jelenti a problémát, bár egy kis előrelátással kiküszöbölhetők lennének a súlyos kiadások. A felmerülő költségek rendezésére egyébként megoldást jelenthet a munkáltató vagy munkavállaló által fizetett egészségpénztári számla, melynek értékét a felmérések szerint a legtöbben épp magánorvosoknál vagy a patikákban költik el.

Item added to cart.
0 items - Ft