A fogak megőrzik a D-vitamin hiány nyomait

A fák életgyűrűihez hasonlóan mikroszkopikus szinten a fog dentinjében is láthatóak maradnak az évek során szervezetünket ért hatások, például egyes vitaminok, ásványi anyagok hiánya. Kanadai kutatóknak sikerült pontosan meghatározni a D-vitaminhiány nyomait a fog belső szerkezetében.

d-vitamin-hiany-dentin

A D-vitaminhiány nyomait meglehetősen nehéz visszakövetni a csontokból, hiszen a csontvázat folyamatos finom változások érik. Ezzel szemben a fogból nem tűnnek el ezen egyensúlytalanság tünetei, sőt a dentinben egyértelműen azonosíthatók, akár halálunk után is – derül ki a Jorunal of Archaelogical Science tudományos folyóiratból.

A kanadai McMaster Egyetem munkatársai hat, több évszázaddal ezelőtt élt személy maradványait vizsgálták, hogy felleljék a fogban rögzült vitaminhiány jeleit. A 18. és 19. században élt személyek között nők, férfiak és egy három év körüli gyermek is volt.

(X) hirdetés

Elemzéseiket követően kiderült, hogy egykor minden vizsgálati alany szenvedett D-vitamin hiánytól vagy angolkórtól, egy olyan gyermekkori betegségtől, ami meggyengült csontokat, görbe lábakat és deformált csípőt eredményez. A fogak mikroszkopikus szerkezetének vizsgálatát követően a régészek immár képesek visszakövetni elődeink életkörülményeit, például, hogy sokan nem jutottak elegendő napfényhez munkakörülményeik, kulturális vagy szociális státuszuk miatt.

A vizsgált alanyok közül egy 24 évesen elhunyt férfi esetében például megállapították, hogy 13 éves koráig négy komoly D-vitaminhiányos időszakot élt meg: kettőt 2 éves kora előtt, egyet 6 éves kora körül, egyet pedig 12 évesen.

„Összefüggésbe hoztuk a fog fejlődésének pontos idejét a hiánytünetek fogon belüli elhelyezkedésével. Például ha a hiány jelei a korona alatt voltak, akkor az a fog formálódásának korai szakaszában merülhetett fel, ha azonban a gyökér környékén, akkor némileg később” – magyarázza Lori D’Ortenzio PhD, a tanulmány vezető szerzője.

(X) hirdetés

Habár további vizsgálatokra is szükség van, a tanulmány egyértelműen bebizonyította, hogy a szervezet mineralizációs problémái megállíthatják vagy módosíthatják a dentin mineralizációját, megakadályozva annak további fejlődését. Ráadásul a vizsgálat azt is alátámasztja, hogy a dentinből egyértelműen visszakövethető a korábban elszenvedett D-vitamin hiány, így az azonosítási módszer akkor is használható, amikor a csontváz egyébként használhatatlan.

D-vitamin hiányt többnyire táplálkozási elégtelenségek és a napfény hiánya okozhat. Amennyiben a szervezet több D-vitamin hiányos időszakot is elszenved, a szervezet nem képes megfelelően hasznosítani az ételekből elfogyasztott kalciumot, így a csontok meggyengülhetnek. Becslések szerint világszerte több mint 1 milliárd ember nem jut elegendő D-vitaminhoz és vannak olyan területek, például Ázsiában és Afrikában, ahol az angolkór még mindig jelentős probléma a gyermekek körében.

Item added to cart.
0 items - Ft