A fogak elvesztése növeli a szívbetegségek kockázatát

Egy hiányos fogsor nem csak a beszédben vagy az evésben akadályozhat minket. Bár ezek lehetnek a legbosszantóbb körülmények, szervezetünk igen összetett rendszer lévén másképp is reagálhat a fogak sorozatos elvesztésére: akár a szívbetegségek kockázata is felmerülhet.

szivbetegseg fogak elvesztese fogaszat

Igen nagy kaliberű, összesen 39 ország több mint 15 ezer lakosának bevonásával készült el az a tanulmány, melynek alapját az alanyok meglévő fogainak száma és az észlelt fogínyvérzések gyakorisága adta. Míg a megkérdezettek 40 százalékának kevesebb foga volt tizenötnél és 16 százalékuknak egyáltalán nem volt foga, addig az emberek negyede számolt be rendszeres ínyvérzésről.

Sajnos minél több fogunktól vagyunk kénytelenek megválni, annál nagyobb eséllyel nő meg a szervezetünkben egy olyan ártalmas enzim szintje, ami nem csak gyulladást okozhat testünk más területein, de a vérerek falát is megkeményítheti.

(X) hirdetés

Több más, a szív egészségét negatívan befolyásoló betegség kialakulására is hajlamosabbak lehetünk, például a cukorbetegségre. Az ínyvérzés pedig nem csak az LDL koleszterinszintet, de a vérnyomást is megemelheti.

Hogy miként lehet ennyi összefüggés fogaink és ínyünk egészsége, valamint szervezetünk más területei között, még a szakértők számára sem teljesen világos. Ami bizonyos, hogy egyes szájüregi baktériumok a véráramba kerülve káros hatással lehetnek más szervek épségére, s ezek közül a szív- és érrendszer zavarai a legveszélyesebbek.

Hogyan előzzük meg fogaink elvesztését?

(X) hirdetés

megelozes fogak elvesztese– Ha fogínyvérzéstől szenvedünk, akkor már kialakult ínygyulladással van dolgunk, melynek több oka is lehet. A probléma kezelését bízzuk szakemberre.

– Ha sikerült megállítani a fogínyvérzést, mindennapos szájápolási szokásainkkal könnyedén fenntarthatjuk az íny egészséges állapotát (mossunk fogat naponta kétszer, tisztítsuk meg fogközeinket mindennap, alkalmanként pedig használjunk szájvizet és nyelvkaparót is).

– Ha valamelyik fogunk szuvas, ne késlekedjünk betömetni, hiszen a mély fogszuvasodás idővel gyulladáshoz vezet, ami szerencsés esetben is csak gyökérkezeléssel orvosolható.

– Vegyük komolyan a fogkő jelenlétét! Ha a fogazatunk fogköves, nem csak ínygyulladás, de ínysorvadás is hamarabb jelentkezhet, aminek egyenes következménye lesz a fogak elvesztése – még akkor is, ha azok teljesen egészségesek.

Item added to cart.
0 items - Ft