A fogak elvesztése idősebb korban ronthatja a memóriát

Mire elérjük az öregkort, a legtöbben már túl vagyunk egy-két fogászati beavatkozáson. Tömések, koronák, foghúzások – ám az odafigyelés kifizetődik. Egyre több tanulmány támasztja alá, hogy ha odafigyeltünk a megfelelő fogmegtartó eljárásokra és egészséges szájüreggel rendelkezünk, igazi nyertesei lehetünk az öregkornak.

idoskor fogaszat

Egy-két szuvas fog, egy komolyabb ínygyulladás hosszú távon megterhelést jelent a szervezetnek. Hatással van a szájüregünk, a bőrünk, a szív-és érrendszerünk egészségére, csak hogy néhányat említsünk a negatív folyományok közül. Idősebb korban, amikor a szervezet ellenálló-képessége csökkenni kezd, ezek az aprónak látszó problémák komoly következményeket vonhatnak maguk után.

Svéd és norvég egyetemek kutatói fogtak össze és vizsgáltak meg összesen 273, 55 és 80 év közötti résztvevő szájüregének állapotát. Az önkéntesek átlagosan 22 saját foggal rendelkeztek, a hiányzó fogak 70 százaléka pedig őrlőfog volt. Az adatok figyelembevételével a kutatók arra voltak kíváncsiak, a szájüreg egészsége vajon befolyásolja-e az elme frissességét, így a résztvevőknek egy memóriatesztben kellett részt venniük.

(X) hirdetés

Az eredmények szerint jobban teljesítettek azok, akik nagyobb számban rendelkeztek saját foggal. A visszaemlékező- és felismerő képességük, valamint időszakos memóriájuk is hatékonyabbnak bizonyult, így összességében megállapítható, hogy azok, akik idős korukra is megőrizik saját fogaikat, nagyobb eséllyel maradhatnak szellemileg is frissek – közli az European Journal of Oral Sciences szaklap.

Item added to cart.
0 items - Ft