A fogágybetegség súlyosbíthatja a májzsugorodást

Számos tanulmány talált már összefüggést a fogágybetegség és más megbetegedések, így a szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus vesebetegség, a cukorbetegség és a légúti megbetegedések között. A dán Aarhus Egyetemi Kórház kutatócsoportja nemrégiben arra a megállapításra jutott, hogy nagyobb a halálozási arány azon májzsugorodástól szenvedő páciensek körében, akik súlyos fogágybetegségben szenvednek. Az elhalálozásért legtöbbször a májzsugorodáshoz köthető komplikációk felelősek.

majzsugorodas-fogagybetegseg

Korábbi vizsgálatok megállapították, hogy a rossz szájhigiénia és a fogágybetegség különösen jellemző a májzsugorodástól szenvedő páciensek körében, más tanulmányok pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a fogágybetegség (parodontitis) is szerepet játszik a máj megbetegedéseiben és negatívan befolyásolja a májtranszplantációk kimenetelét is.

A dán Aarhus Egyetemi Kórház kutatócsoportja éppen ezért a fogágybetegség és a májzsugorodás illetve az abból kialakuló elhalálozás közötti kapcsolatot vizsgálta.

(X) hirdetés

Az Amszterdamban megrendezésre kerülő 2017-es Nemzetközi Máj Kongresszuson közzétett tanulmány összesen 184, májzsugorodástól szenvedő páciens szájüregét vizsgálta, akik közül 44 százalék súlyos fogágybetegségtől szenvedett. A betegek ezután egyéves utókövetésbe kerültek, ám ez idő alatt a résztvevők majdnem fele elhalálozott.

Az elemzésekből kiderült, hogy a súlyos fogágybetegség magasabb halálozási rátához vezet az említett májbetegségtől érintettek körében, figyelembe véve az olyan egyéb kockázati tényezőket is, mint az életkor, a nem, a májzsugorodás kóroktana, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a betegségtársulás.

„A fogágybetegség a szájüregi baktériumok vándorlásának folyamatos forrását biztosítja, ami gyulladást és növekvő komplikációkat okoz a májzsugorodás mellett” – mondja a tanulmány vezető szerzője, Dr. Lea Ladegaard Grønkjær. „Mivel a fogágybetegség sikerrel kezelhető, reméljük, hogy következtetéseink több kísérlet elvégzésére buzdítanak.”

(X) hirdetés

A májtranszplantáció egyik legfőbb oka a májzsugorodás, ami csak Európában az összes haláleset 1-2 százalékáért felelős. A fogágybetegség vagy parodontitis az íny vonala mentén felhalmozódó baktériumok elburjánzásából, a fertőzés csontállományra történő tovább terjedéséből, valamint az íny és a csontállomány pusztulásából álló folyamat.

Kezeletlenül a fogágybetegség fogvesztéshez vezet. A felnőtt lakosság kb. 35 százaléka szenved fogágybetegségtől, közülük 10-15 százalék már súlyos stádiumban jár.

További vizsgálatok elvégzésére lehet szükség, hogy bizonyosan megállapítást nyerjen a tény: az íny egészségének helyreállítása javítja a májzsugorodástól szenvedő páciensek kilátásait.

Item added to cart.
0 items - Ft