hirdetés (X)

A fogágybetegség a 2-es típusú cukorbetegség előjele lehet

2017-03-07T10:13:17+00:00 2017. március 7.|Ínybetegségek, Periodontitis|

A legfrissebb felmérések szerint a cukorbetegség megközelítően 422 millió embert érint világszerte és becslések szerint ez a szám folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Egy új tanulmány szerint a súlyos fogágybetegség vagy periodontitis korai előjele lehet a 2-es típusú cukorbetegségnek.

cukorbetegseg-fogagybetegseg

Csak az Egyesült Államokban 29 millió cukorbeteg él, közülük kb. 8 millió személy bár beteg, még nem diagnosztizálták nála a diabéteszt, állítja az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC). Magyarországon jelenleg 772 ezer diabéteszes beteg él, többségük 2-es típusú cukorbetegségtől szenved.

A hivatal szerint a 20 év feletti amerikai felnőttek kb. 37 százaléka cukorbetegség előtti, pre-diabéteszes tüneteket produkál, azaz a vércukorszint már emelkedett, de még nem éri el a cukorbetegség diagnózisához használt küszöbértéket. A pre-diabétesz beavatkozás nélkül az esetek többségében 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezet.

A BMJ Open Diabetes Research & Care diabétesszel foglalkozó szakmai folyóiratban megjelent holland kutatás szerint a súlyos ínybetegség vagy fogágybetegség a diabétesz egyik korai előjele lehet.

hirdetés (X)

A tanulmány szerzői szerint a fogorvosi rendelőkben is vizsgálni kellene a páciensek vércukorszintjét, így még azelőtt kiszűrhető lenne a cukorbetegség, hogy az egészségkárosodást idézne elő.

Az Amszterdami Egyetem kutatói összesen 313 önkéntest vizsgáltak az egyetem fogorvosi klinikáján. Közülük 126 betegnek volt enyhe-közepes ínybetegsége, 78 páciensnek súlyos fogágybetegsége, míg 198 fő egyáltalán nem mutatta az ínybetegség tüneteit.

A fogágybetegségtől szenvedő pácienseknek magasabb volt a testtömeg-indexük, mint a többieknek, átlag 27-es BMI-t értéket mértek náluk. Ugyanakkor más diabétesz rizikófaktorok, mint a magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint nem mutatott eltérést a három csoport között.

Száraz vércsepp elemzés során vizsgálták az önkéntesek vérének glikohemoglobin (HbA1c) szintjét. A glikohemoglobin olyan vörösvértestekben található hemoglobin, ami glükózt (cukrot) köt magához.

Az elemzésekből kiderült, hogy azok, akik a legsúlyosabb fogágybetegségtől szenvednek, jóval magasabb HbA1c értékekkel rendelkeznek.

A súlyos fogágybetegséget mutató csoportnál az átlagos HbA1c érték 45 mmol/mol volt, ezzel szemben az enyhe-közepes ínybetegségtől szenvedőknek 43 mmol/mol értéket mértek, míg az egészséges fogínnyel rendelkező csoportnál a HbA1c mindössze 39 mmol/mol volt.

Az enyhétől a súlyos szintű fogágybetegségig vizsgált alanyoknál a kutatók magas számban találtak pre-diabéteszt és diabétesz gyanút is.

A súlyos fogágybetegségtől szenvedők között 23 százaléknál fenn állt a cukorbetegség gyanúja, míg ugyanez az érték mindössze 14 százalék az enyhe-közepes ínybetegséget produkáló csoportban. A pre-diabétesz előfordulásában mindössze 1 százalék különbség jelentkezett a két csoport között (47 százalék illetve 46 százalék), ugyanakkor az előfordulás gyakorisága magas.

Ennél jóval alacsonyabb előfordulási érték (37 százalék) mutatkozott a pre-diabétesz tekintetében azoknál a személyeknél, akik egészséges fogínnyel rendelkeztek. A diabétesz gyanúja is csak 10 százalékuknál állt fenn a csoport tagjai között.

Mindhárom csoportnál találtak korábban nem diagnosztizált cukorbetegséget, 8,5 százalékot az egészséges fogínyű személyeknél és valamivel kevesebb mint 10 százalékot az enyhe-közepes ínybetegségtől szenvedőknél.

A súlyos fogágybetegséggel rendelkezőknél azonban 18 százalékos előfordulási arányt mutatott a korábban nem diagnosztizált diabétesz.

Mivel a tanulmány megfigyelésre épít, nem ad magyarázatot az ínybetegség és a diabétesz közötti kapcsolat okára. A szerzők ugyanakkor azt javasolják, hogy a súlyos fogágybetegség tüneteit mutató betegeknél végezzenek már a fogorvosi rendelőben egy gyorstesztet, amivel ott a helyszínen diagnosztizálható a diabétesz jelenléte.

 

Summary
A fogágybetegség a 2-es típusú cukorbetegség előjele lehet
Article Name
A fogágybetegség a 2-es típusú cukorbetegség előjele lehet
Description
Az ínybetegség és az abból kialakuló fogágybetegség előre jelezheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.
Author

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!