Félsz a fogorvostól? A genetikádon múlik!

A fogászati félelem, melynek hátterében általában a fájdalomtól való félelem áll, világszerte problémát jelent. Mivel a félős betegek gyakran kerülik a fogorvost, ezzel megnövelik a szájüregi és következményes betegségek kialakulásának esélyét. Amerikai kutatók szerint a környezeti tényezőkön kívül a genetikai jellemzők is fontos szerepet játszanak a fogászati félelem és szorongás kialakulásában.

fogaszati-felelem

Az 1370 önkéntes (11-74 év) részvételével végzett tanulmányban sikerült megállapítani, hogy a fájdalomtól való félelem örökölhető. (A fájdalomtól való félelem, bár kötődik a fogászati félelemhez, a kettő mégsem ugyanaz.) A szakértők szerint a fájdalomtól való félelem kialakulásáért felelős gének hatással vannak a fogászati félelem kialakulására is.

“A  legfontosabb konklúziója ennek a tanulmánynak az, hogy a genetikánk hajlamossá tehet minket a fogászati félelemre, valószínűleg fájdalomhoz köthető változókon keresztül” – mondja Cameron L. Randall, a Nyugat-Virginia Egyetem Pszichológia Tanszékének munkatársa, a tanulmány szerzője.

(X) hirdetés

A kutatók azt feltételezik, hogy az új eredmények komoly hatással lehetnek a fogászati ellátás jövőjének alakulására, hiszen a fogászati félelem jobb megértése közelebb vihet minket az elterelő módszerek kifejlesztéséhez is.

“Ez az információ kiegészülve a korai tapasztalások és környezeti hatások jól dokumentált megértésével elvezethetnek minket a fogászati félelem és fóbia új kezelési módszereihez – foglalja össze Randall.

A tanumányt a Community Dentistry and Oral Epidemiology folyóirat októberi hasábjain publikálták.

(X) hirdetés

Mentés

Item added to cart.
0 items - Ft