Félelem a fogorvos személyétől – Hagyd magad mögött!

Ha nem szívesen járunk fogorvoshoz, előfordulhat, hogy tudatosan vagy tudat alatt a fogorvos személye tart minket vissza a látogatástól. Nem ritka, hogy egy-egy személy fogászati félelme nem a beavatkozások vagy az esetleges fájdalmak miatt alakul ki, hanem mert egykoron nem a legmegfelelőbb szakembert sikerült kifognia.

fogaszat felelem

 

Negatív tapasztalatok

A tapasztalás az emberi létforma egyik legfontosabb alappillére, hiszen évmilliók óta ez tart minket életben. Elménk tudatosan vagy tudat alatt minden helyzetből tanulságot von le, hiszen ez garantálja sikerességét, túlélését a világban.

(X) hirdetés

Ugyanilyen tapasztalásokra teszünk szert akkor is, ha ellátogatunk a boltba, az autószerelőnkhöz vagy épp a fogászatra. Ezeken a helyeken olyan ingerek érnek minket, melyekből elménk képes tapasztalatokra szert tenni, így legközelebb, ha hasonló szituációba kerülünk, tudja, hogyan kell viselkednünk és nagy eséllyel a korábban átélt érzelmeinkből előhívott reakcióink fognak dominálni.

Ezt a folyamatot nem tudjuk befolyásolni, el kell fogadnunk, hogy az emberek nagy része szereti előre jelezni az eseményeket, kiszámíthatóvá és érthetővé tenni a világ működését.

Ha valamikor életünk során negatív tapasztalatokat éltünk át a fogorvosnál, akkor agyunknak nem nehéz levonnia a következtetést, hogy a fogorvosok rossz emberek és a fogászat egy kifejezetten kerülendő hely, ahová tényleg csak végszükség esetén kell elmenni.

(X) hirdetés

Bár a tapasztalásból automatikusan vonjuk le következtetéseinket, arra azért van befolyásunk, hogy akár rögtön, akár utólag milyen módon értelmezzük az adott eseményt, esetleg újragondoljuk, felülvizsgáljuk-e korábbi tapasztalatainkat, s azok értelmezését.

 

Általános értelmezések – egyéni értelmezések

Bár nagy a kísértés, hogy egy, vagy akár több fogorvosnál átélt negatív tapasztalásból az összes fogorvosról általánosan alkossunk véleményt, ez az ítélet mégsem lesz teljesen helytálló.

Jóllehet, az emberek nagyon könnyen vesznek egy kalap alá bizonyos szakmabelieket, pl. a politikusokat („minden politikus hazudik”), a rendőröket („neki mindegy, csak valamiért megbüntessen”) vagy a fogorvosokat („minden fogorvos arrogáns, lenéző, flegma, stb.”) és a sort még folytathatnánk – ezek az ítéletek azonban túlságosan általánosítanak.

Ha jobban belegondolunk, tudhatjuk, hogy minden ember, minden személyiség különbözik, függetlenül attól, hogy mi az illető szakmája. Vannak tisztességes és korrupt politikusok, segítőkész és barátságtalan rendőrök és persze kedves és arrogáns fogorvosok is. Tehát ilyen vonatkozásban a foglalkozásunk nem kapcsolódik szorosan az alapvető jellemvonásainkhoz.

Még akkor is, ha már sok fogorvos székében ültünk és ezek egyike sem hagyott bennünk igazán pozitív érzéseket (legjobb esetben is csak semlegeseket), akkor sem jelenthetjük ki, hogy minden fogorvos rossz vagy gonosz. A valóság inkább az, hogy eddig nem volt szerencsénk, mert az igazán jó fogorvosok megtalálásához valóban szükséges egy kis utánajárás és szerencse.

 

Milyen a jó fogorvos?

A jó fogorvos egyik legfőbb jellemvonása az empátia: nyitott a hozzá érkező páciens érzelmeire, személyes problémáira, elvárásaira.

Együttműködő, a betegét nem tárgyként vagy egy fogsorként kezeli, hanem mint értékes embert látja el, akit bevon a dolgok menetébe, elmagyarázza számára a legfőbb történéseket, a kezelés állomásait.

Kedves, nem támadja le betegét a fogazata miatt, körültekintően adja tudtára a szájhigiéniájával kapcsolatos problémákat, tanácsokkal látja el a jövőbeli problémák elkerülése miatt.

Figyelmes, ha betegének valami kellemetlenséget, fájdalmat okoz, megpróbál változtatni a kezelés módján, ezzel minimalizálva a páciens negatív tapasztalatait.

 

Hogyan találok jó fogorvost?

A fogorvos-kereső adatbázisok mellett jó szakembert főként ajánlások, személyes tapasztalatok útján találhatunk. Utóbbi a legfontosabb, hiszen attól, mert egy ismerősünk meg volt elégedve egy fogorvossal, az nem jelenti azt, hogy a mi személyiségünkhöz is közel áll majd az orvos jelleme.

Nem kell több tucat fogorvossal kezeltetni magunkat, mielőtt megtalálnánk a számunkra legideálisabb szakembert. Először csak ismerkedjünk, beszélgessünk a kiszemelt fogorvossal, osszuk meg vele korábbi tapasztalatainkat, érzéseinket, s ha úgy gondoljuk, hogy reakciói, a jellemvonásai közel állnak hozzánk, akkor kérjünk egy időpontot. Ha nem, akkor keressünk tovább.

Tudatosítani kell magunkban, hogy igenis léteznek jó és empatikus szakemberek, akikhez igazán felhőtlen érzés ellátogatni, ahol nincs se gyomorgörcs, se izzadó tenyér, ahol félelmeink helyett a fogaink egészségére tudunk koncentrálni, együttműködve kezelőorvosunkkal. Egy ilyen hely pedig tényleg megéri a keresést, nemde?

Item added to cart.
0 items - Ft