Fejlődnie kell a hazai egészségkultúrának

Hazánk az általános egészségi állapotot tekintve nagyon rossz helyen áll. Legalább hárommillió embernek magas a vérnyomása, egymillióan cukorbetegek, a lakosság 40 százaléka túlsúlyos.


Az uniós átlaghoz képest az emberek jóval többet dohányoznak és isznak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak. A magyar lakosság születéskor várható átlagos élettartama elmarad az európai uniós átlagtól.

Ezeket a már ismert szomorú adatokat figyelembe véve indult útjára 2010-ben, 57 szakmai szervezet összefogásával, „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja”, amely 2020-ig járja az ország településeit.

(X) hirdetés

A szűrőprogram négyévnyi statisztikája, hogy a megkérdezettek 22 százalékánál fordult már elő a családban szívinfarktus, míg stroke a résztvevők 16 százalékának családjában következett be. A jelentkezők közel harmadának volt magas a vérnyomása. Elgondolkodtató, hogy a vastagbéldaganat kialakulásának rizikóját felmérő teszt a középkorúak mintegy 20 százalékánál mutatott jelentős kockázatot. Összességében a vizsgálatokon részt vevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik.

A jövőben negyedévente be kell jelenteniük a kezelőorvosoknak a szívinfarktussal kapcsolatos megbetegedéseket a Nemzeti Szívinfarktus Regiszter részére.

Az első adatszolgáltatást április 15-ig kell teljesíteni – áll Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter most megjelent rendeletében.

(X) hirdetés

Cukorbetegség

725 helyszínen járt eddig az átfogó országos szűrőprogram, és a bővített vizsgálatokon áteső emberek közel 6 százalékának volt a normál értéknél magasabb a vércukorszintje.

Elkeserítő állapotban van a magyar gyerekek fogazata

Magyarországon egy ember évente átlagosan 2200 forint értékű fogászati kezelést vesz igénybe. Mindössze egy tubus fogkrémet és fél fogkefét használ el.

Dr. Dima Mária Magdolna, a Heim Pál Kórház megbízott osztályvezető főorvosa szerint a 60 éven felüliek fele fogatlan, és sok gyereknek is hiányzik 3-4 maradandó foga, már 14 éves korára.

Átlagos használatban fejenként két fogkefét kellene alkalmazni – egyet a reggeli és egyet az esti fogmosáshoz –, és 2-3 havonta, valamint fertőző betegségek után cserélni őket.

Sokan úgy tudják, egy alma még megengedhető az esti fogmosás után, rosszabb esetben a helyett. Ez nem igaz. Közvetlenül a fogaink tisztítása előtt sem ajánlott egyébként savas ételeket, italokat fogyasztani, mert ez árthat a zománcnak.

Forrás: Metropol

Item added to cart.
0 items - Ft