Fájdalmas-e a fogköztisztítás?

Az interdentális kefe vagy hétköznapi nevén fogközkefe láttán nagyon sokakban felmerül a kérdés, hogy nem fájdalmas-e, amikor azt az apró kis kefét bedugjuk a fogközünkbe majd kihúzzuk onnan? A hagyományosan fogkefével végzett fogmosáson túl nagyon sokan félnek új eszközöket bevezetni a mindennapi szájápolási rutinba, holott azok nem csak, hogy ártalmatlanok és fájdalommentesek, de számos későbbi fogászati problémát is megakadályozhatunk a használatukkal.

fogkozkefe-hasznalat

A FOGKÖZTISZTÍTÁS MÚLTJA HAZÁNKBAN

Sajnos Magyarországon a fogköztisztítás még a gyerekcipő előtti korokban jár – nagyon sokan nem ismerik, sőt rengetegen vannak, akik még nem is láttak fogköztisztító kefét, holott fogköztisztítás nélkül a fogmosás fele annyira hatékony.

Általában a fogselymeket már többen ismerik, hiszen a fogselyem gyakrabban bukkan fel a médiában vagy az áruházak polcain, mint a fogközkefe.

(X) hirdetés

Mégis, nemzetközi és hazai statisztikák szerint is csak ritkán veszünk fogköztisztítót a kezünkbe és ennek nagyon jó oka van: egyszerűen nem tanítottak meg minket arra, hogy a fogközeink tisztaságáról is gondoskodni kell.

Amit pedig nem ismerünk, attól gyakran félünk, holott a fogköztisztításnak legalább olyan természetesnek kellene lennie, mint a kézmosás vagy a körömvágás.

 

A FOGKÖZTISZTÍTÁS FONTOSSÁGA

Jelen tudásunk szerint a fogszuvasodás és ínygyulladás megelőzésének egyetlen hatékony módja a lepedékeltávolítás.

(X) hirdetés

Mivel a baktériumok folyamatosan élnek és szaporodnak a szájüregben, egyetlen kemikália sem tudja olyan hatékonyan semlegesíteni őket, mint a mechanikus tisztítás, azaz ha fogkefével és fogköztisztítóval fizikálisan is eltávolítjuk a szájüregből a baktériumokat és a lepedéket.

A fogmosás önmagában (legyen az elektromos vagy kézi fogkefével végzett tisztítás) nem elegendő ahhoz, hogy fogazatunk minden részét megtisztíthassuk.

A fogközök területét kizárólag a speciálisan erre a célra kifejlesztett fogköztisztítókkal tehetjük baktériummentessé.

Míg a fogselyem inkább a szűk és torlódott fogközökben bizonyul hatékonynak, addig a normál vagy széles fogközökben igazán csak az interdentális kefe éri el a kívánt célt.

Amennyiben napi szinten gondoskodunk fogközeink tisztaságáról, úgy nem kell aggódnunk a fogközök területén kialakuló fogszuvasodástól, ínygyulladástól, a gyakori fogkőképződéstől vagy a kellemetlen szájszagtól.

 

A FOGKÖZKEFE ÁLTAL OKOZOTT FÁJDALOMRÓL

Ha a fogközkefét helyes technikával kezeljük, a fogköztisztítás teljesen fájdalommentes művelet.

Akkor észlelhetünk fájdalmat vagy kellemetlenséget a fogközökben, ha nem jó szögben toljuk be a fogközkefe fejét a fogközbe, vagy ha túl nagy méretű fogközkefét használunk.

Ilyenkor megszúrhatjuk a fogínyt és előfordulhat némi ínyvérzés, azonban néhány alkalom elegendő, hogy kitapasztaljuk a helyes irányt és megtaláljuk a megfelelő méreteket (ebben fogorvosunk segítségét is kérhetjük).

Amennyiben a fogközkefe fogközbe illesztésekor a fog fájdalmát tapasztaljuk, akkor előfordulhat, hogy fognyaki szuvasodástól vagy a fogíny visszahúzódásától szenvedünk, és a fogközkefe (mivel a foghoz képest eltérő a hőmérséklete) fájdalmat indukál a fogidegekben.

Ilyen esetben mindenképp keressük fel fogorvosunkat, mert előfordulhat, hogy az adott fogközben valamilyen kezelésre váró fogászati panaszunk van.

 

A FOGKÖZKEFE FÁJDALOMMENTES HASZNÁLATA

A fogközkefe helyes használatáról érdeklődjünk fogorvosunknál vagy kövessük az alábbi tanácsokat:

1. Mindig ép, egyenes drótszállal rendelkező, nem lelapult sörtéjű fogközkefét használjunk!

2. Válasszuk ki a fogközeink méretének megfelelő fogköztisztító kefét! Amennyiben túl vastag a fogközkefe drótja, úgy nem fogunk beférni a fogközünkbe és az erőltetés sérüléseket okozhat, ha viszont túl vékony a drót, úgy nem lesz hatékony a fogköztisztítás. Az ideális méretű fogközkefe szorosan, de könnyedén csúszik a fogközbe és nem kell erőltetnünk a be- és kihúzást.

3. A megfelelő méretű fogközkefét a fogra merőlegesen toljuk be a fogközbe, majd húzzuk ki onnan. Egyetlen betolás és kihúzás elegendő a fogközben felgyülemlett plakk eltávolítására.

4. Miután végeztünk egy fogközzel, mossuk le a fogközkefe sörtéiről az eltávolított plakkot! Minden fogközben tisztán használjuk a fogközkefét, különben átszállítjuk a lepedéket egyik fogközből a másikba.

5. Amennyiben hajlamosak vagyunk a fogközi szuvasodásra vagy ínygyulladásra, használjunk interdentális gélt, ami antibakteriális hatóanyagot és fluoridot juttat a fogközbe, megerősítve a fogzománcot és elpusztítva a baktériumokat.

6. Néhány hetente cseréljük le fogközkeféinket újakra, ennyi idő alatt ugyanis a sörték lelapulnak, ami ront a fogköztisztítás hatékonyságán, ráadásul néhány hét alatt annyi baktériumot gyűjt a fogközkefe, amivel már nem higiénikus a tisztítás.

7. Naponta egyszer, lehetőleg esténként, lefekvés előtt mindig tisztítsuk meg fogközeinket!

Item added to cart.
0 items - Ft