Ezért járj félévente fogorvoshoz – 9 megdönthetetlen érv

Eddig talán azt gondoltuk, hogy a féléves fogorvosi ellenőrzés csak egy felesleges teendő életünkben, esetleg azt feltételeztük, a hat havi vizit kizárólag fogorvosunk pénztárcájának kedvez. Valójában azonban a legtöbb, amit fogaink hosszú távú egészségéért tehetünk az, ha rendszeresen felkeressük a fogászatot, amivel hosszú távon ráadásul pénzt is spórolhatunk. Lássuk, melyek a legkiemelkedőbb érvek a féléves fogászati ellenőrzés mellett!

fogorvosi ellenorzes felevente

1. Fogkőszedés

Aki rendszeresen ül fogorvosi székben, bizonyára tudja, hogy fogorvosa addig nem engedi nyugodt szívvel az útjára, amíg a fogaira halmozódott fogkövet el nem távolította. Van, ahol egy-egy nagyobb kezelés mellé kedvezményesen kapjuk a fogkőszedést, máshol fizetnünk kell érte. Lehet, hogy emiatt eddig azt gondoltuk, ez is csak egy újabb dolog, amiért pénzt kell otthagynunk a fogászaton.

(X) hirdetés

Az igazság azonban az, hogy a rendszeres fogkőszedés az egyik legfontosabb eleme szájüregünk általános egészségének. Nem csak a szájszag, az ínygyulladás és a fogínyvérzés szüntethető meg általa, de megelőzhető az ínysorvadás, a fogszuvasodás vagy fogaink elszíneződése is.

Ha fogorvosunk félévente rendszeresen eltávolítja a fogkövünket, akkor nem kell aggódnunk fogaink hosszú távú épségéért, a rendszeres karbantartás ugyanis a legkifizetődőbb az évek múlásával.

 

2. Polírozás

(X) hirdetés

A megkeményedett plakk, azaz fogkő eltávolítása mellett a legtöbb szakorvos a tisztítás során egy polírozó fejjel is végigmegy a fogazatunkon. Ezzel nem csak a fogak felszíne tehető egyenletesebbé, ami meggátolja az újbóli fogkőképződést, hanem a fogzománc apró repedéseiben megbújó lerakódások is eltávolításra kerülnek, amitől fogaink fehérebbnek, egészségesebbnek fognak tűnni.

 

3. Ínygyulladás megakadályozása

Ha fogínygyulladástól szenvedünk, ínyünk megduzzad, vörössé válik és gyakran vérzik fogmosás, étkezés közben. Az ilyen ínygyulladás hamar átterjed a fogakat megtámasztó csontállományra is, ami kezeletlenül fogínysorvadást eredményez.

Ha hajlamosak vagyunk az ínygyulladásra, mindenképp tartsuk szem előtt a 6 havi ellenőrzést, hiszen ilyenkor fogorvosunk a legapróbb gyulladást is észreveszi, kitisztítja a területet és speciális szájápolási szereket is javasolhat a panaszok enyhítésére. A rendszeres ellenőrzés mellett nem kell aggódnunk fogaink korai elvesztése miatt.

 

4. Kellemetlen lehelet megszüntetése

Amikor frissen esünk át egy fogászati kezelésen, mindig tisztának és egészségesnek érezzük a szájüregünket. Azonban telnek-múlnak a hetek és egyre gyakrabban leszünk figyelmesek a kellemetlen leheletre, ami általában a nem megfelelő szájhigiénia, az ínygyulladás vagy a fogkőképződés eredménye.

Személyes higiéniánk támogatásaként érdemes félévente ellátogatni a fogorvosunkhoz, hogy megszabadítson minket a felhalmozódott lerakódásoktól és baktériumoktól, így normál szájápolási szokásokkal kiegészülve leheletünk mindig üde lesz.

 

5. Fogszuvasodás megelőzése, korai kezelése         

Sajnos még mindig rengetegen vannak, akik csak akkor látogatnak el a fogorvosukhoz, ha már fájdalomtól vagy látványos, kellemetlen panaszoktól szenvednek. Pedig a legtöbb fogászati panasz nem néhány nap, hanem több év leforgása alatt alakul ki, ezért ha rendszeresen ellátogatunk a fogorvosunkhoz, akkor nem kell a fájdalomtól vagy a kellemetlenségektől tartanunk.

A fogorvosunk a fogszuvasodást olyan korai szakaszában is képes észrevenni, amikor nálunk még a leghalványabb gyanúja sem merül fel, hogy bármi gond lenne a fogazatunkkal. Ha ennyire korán észrevesszük a bajt, a kezelés is jóval egyszerűbb, olcsóbb és fájdalommentesebb lesz, ráadásul nem kell aggódnunk fogaink elvesztése miatt sem. Egy megfelelően és idejében kezelt szuvas fogat több évtizedig, akár halálunkig megőrizhetünk, feltéve, hogy rendszeresen ellenőriztetjük fogorvosunkkal.

 

6. Szájüregi rák szűrése

Mielőtt még azt gondolnánk, nálunk ilyesmi nem fordulhat elő, ismerjük meg a kegyetlen statisztikákat: a WHO adatai szerint Magyarország világelső a szájüregi daganatos megbetegedésekben.

A szájrák kialakulásának esélyét növeli a dohányzás, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, az elhanyagolt szájhigiénia. Mindenképp érdemes eljárnunk a rendszeres féléves ellenőrzésre, ahol fogorvosunk a szájüregi rák korai jeleit felismerve gyors és hatékony kezelésben részesíthet minket. A szájüregi rák kiváló esélyekkel gyógyítható, feltéve, hogy idejében észrevettük a tüneteket.

 

7. Megszokás

Amit rendszeresen csinálunk, azt megszokjuk, elfogadjuk, az életünk mindennapos részévé tesszük. Ugyanígy van ez a fogorvosi ellenőrzésekkel is, ha egyszer megszoktuk, hogy 6 havonta rendszeresen felkeressük a kedvenc fogászatunkat, akkor néhány év elteltével annyira természetes lesz, hogy nem akarunk majd lemondani róla. Ráadásul, ha gyermekeink is vannak, ennél jobb példával nem is szolgálhatunk számukra, így ők is természetesnek tekintik majd a fogorvosnál tett látogatásokat.

 

8. Jó kapcsolat kialakítása fogorvosunkkal

Minél többet találkozunk fogorvosunkkal, annál jobban megszeret majd minket, megismerve az összes „nyűgünket”, tudva, hogy milyen szájüregi betegségekre vagyunk hajlamosak.

Ahogy egyre személyesebbé válik a kettőnk közötti kapcsolat, úgy jelent majd egyre kisebb kihívást és lelki feladatot a féléves ellenőrzéseken való részvétel, ráadásul házastársunkat, gyermekeinket is nagyobb örömmel fogadják majd a fogászaton, ha minket már ismernek.

 

9. Pénzspórolás

A féléves fogászati ellenőrzés hallatán talán eszünkbe sem jutna a vizitekkel járó legnagyobb előnyünk: a spórolás. Gondoljunk csak bele, mennyivel olcsóbb egy fogkőszedés vagy fogtömés a gyökérkezeléshez, koronához, implantációhoz képest.

Ha hosszú távon sikerül egyenletesen jó állapotban tartani szájüregünk egészségét, akkor nem kell félnünk a komplikációktól, fájdalmas panaszoktól vagy a kifizetett százezrektől, hiszen a megelőző fogászati kezelések mindig jóval olcsóbbak, mint a komplikáltabb beavatkozások.

Ennyi érv hallatán ugye elgondolkodtató, hogy mivel járunk jobban – ha hagyjuk, hogy évtizedek alatt bonyolult és fájdalmas panaszaink alakuljanak ki, vagy ha rávesszük magunkat a rendszeres vizitekre, melyek gyakran fájdalom- és térítésmentesek.

Item added to cart.
0 items - Ft