Ez is a mosolyod része! Téli ajakápolási tippek

Bár oldalunkon a fogak ápolásával foglalkozunk a legtöbbet, mosolyunkhoz ugyanúgy hozzátartoznak az egészséges, megfelelően hidratált ajkak is. Ilyenkor télen sokkal hamarabb kiszárad és cserepesedik az ajak, de szerencsére van néhány praktika, melyekkel a hideg időkben is vonzó maradhat a mosolyunk.

 

Évszaktól és nemtől függetlenül nyugodtan kijelenthetjük: az egészséges, megfelelően hidratált ajkak bárkinek és bármikor jól állnak. Télen viszont azoknál is előkerül az ajakápoló, akiknek egyébként év közben nem kell ilyesmivel törődniük – ilyenkor sokkal hamarabb és jóval drasztikusabban cserepesedik ki az ajkunk, kezd el hámlani, esetleg vérezni. Ha még mi is ráteszünk egy lapáttal és ápolás helyett rágcsálással próbáljuk kezelni a helyzetet, akkor könnyen besebesedhet, elfertőződhet az érintett terület.

 

Hidratálás

(X) hirdetés

Meg kell különböztetnünk a belső- illetve a külső hidratálást. Belülről főként a normál mennyiségű folyadékfogyasztással tehetünk ajkaink puhaságáért. A hidegebb hónapokban persze nem kívánjuk literszámra a vizet, de néhány csésze meleg gyógyteával és egy-két pohár vízzel sokat tehetünk egész szervezetünk hidratáltságáért. Nem csak az ajkunk, de a bőrünk is garantáltan meghálálja a kielégítő mennyiségű folyadékbevitelt.

A sejtek belső hidratálásán túl kívülről is segíthetjük megfelelő működésüket: ajakápolókkal és krémekkel gyorsan és látványosan eltüntethetjük ajkaink repedéseit. Ha terméket választunk, nem árt E-vitaminban gazdag szert vásárolni, sőt, télen se feledkezzünk meg a napvédelemről, válasszunk fényvédőt tartalmazó ajakápolókat.

 

Lendülj formába!

(X) hirdetés

Attól, mert egy kicsit komorabb lett az időjárás, nem szabad elhanyagolni a testmozgást. Bár ilyenkor nincsenek úgy szem előtt a domborulataink, mégsem érdemes csak a nyári hónapokra korlátozni az edzéstervet. A bőrhöz hasonlóan az ajkak is árulkodhatnak szervezetünk általános állapotáról.

 

Vitaminok, ásványi anyagok

Fontos, hogy belsőleg minden szükséges ásványi anyagot és vitamint megkapjon a szervezetünk. Előfordulhat, hogy télen kevesebb zöldséghez, gyümölcshöz jutunk, ilyenkor vásárolhatunk komplex készítményeket, melyek fedezik a téli, megnövekedett vitaminszükségletünket.

 

Ne nyalogasd, rágd az ajkad!

A legrosszabb, amit kiszáradt, cserepes ajkunkkal tehetünk az, hogy elkezdjük rágcsálni, vagy nyálunkkal nedvesen tartani. Bár természetes, sokszor öntudatlan reakcióról van szó, haszna még sincs, hiszen általa még szárazabb, repedezettebb és sebesebb lehet az ajkunk. Egy kis odafigyeléssel és egy mindig a kezünk ügyében lévő ajakápolóval könnyen leszokhatunk erről a destruktív szokásról.

 

Megfelelő tisztán tartás

Minden este, lefekvés előtt alaposan tisztítsuk meg az arcunkat, melyhez tartozzon hozzá az ajkak átmosása is. Hölgyek kiemelten figyeljenek oda a rúzs vagy szájfény eltávolítására, ezek ugyanis alvás közben kiszáríthatják az ajkakat. Tisztításkor időnként használhatunk egy kis bőrradírt is, ezzel eltávolítva arcunkról és ajkunkról az elhalt hámsejteket, biztosítva a megújulást, regenerálódást.

 

Házi praktikák

Régi hagyomány mézzel, mézes tejjel vagy tea filterrel kezelni a cserepes ajkakat. Mártsunk egy vattakorongot mézbe vagy mézes tejbe és törölgessük át vele az adott területet, esetleg használjunk megnedvesített, langyos tea filtereket, melyeket négyszer-ötször finoman nyomkodjunk rá az ajkainkra, ezzel pótolva elveszített nedvességtartalmukat.

Item added to cart.
0 items - Ft