Étkezés utáni azonnali fogmosás – Jobb, ha kerülöd!

Bár tény, hogy a fogszuvasodáshoz, fogkőképződéshez vagy ínygyulladáshoz elengedhetetlen a fogainkon, ínyünkön maradt ételmaradék- és baktériumelegy jelenléte, az mégsem mindegy, hogy mikor akarjuk megszabadítani a fogazatunkat ettől a nem kívánt lepedéktől – bizonyos esetben ugyanis többet ártunk vele, mint amennyit használunk.

Napi két alkalommal kötelező megtisztítani a fogainkat jó alaposan, hiszen csak így akadályozhatjuk meg többek között a fogszuvasodás kialakulását. Szájápolási szokásainkhoz nem csak a fogmosás, de a fogköz- és nyelvtisztítás, valamint az esetleges szájvizes öblögetés is hozzá kell, hogy tartozzon, ezek nélkül ugyanis csak félmunkát végeztünk.

Ha egyszer valaki megtapasztalta a tökéletes szájhigiénia érzését, valószínűleg anélkül is igény formálódik benne szájüregének tisztán tartására, hogy a fogorvosa elrettentő röntgenképekkel vagy fogainak elvesztésével fenyegetné.
Egyszerűen jó érzés lepedékmentes, sima felszínű fogakkal és friss lehelettel rámosolyogni a világra, ilyenkor valahogy tisztának és vonzónak érezzük magunkat.

(X) hirdetés

Azonban a túl sok odafigyelésnek is meglehet a hátránya, mégpedig az, hogy túlságosan elhivatottá válunk és legszívesebben naponta ötször-hatszor is fogkefét ragadnánk. Annak ellenére, hogy a fogorvosunk szemében igazán dicséretes a hozzáállásunk, családunk pedig hősként tekint ránk, mégis érdemes megjegyeznünk, hogy ezzel akár árthatunk is hőn szeretett fogainknak.

Egy nemrégiben, az Egyesült Államokban készült klinikai tanulmány ugyanis alátámasztotta, hogy ha az étkezés befejezését követően azonnal vagy az azt követő harminc percben mosunk fogat, akkor az elfogyasztott ételekből és italokból származó savakat szó szerint beledörzsöljük a fogzománcba, ezzel erodálva azt és elősegítve a fogszuvasodás kialakulását.

A legveszélyesebbnek mindenképp a szénsavas üdítők, az energiaitalok és a sportitalok tekinthetőek, gyümölcsök közül a citrusfélék – ezek a legsavasabb pH értékű élelmiszerek, melyeket fogyaszthatunk. Ha mégsem bírnánk ezek nélkül, akkor a folyadékokat érdemes vagy étkezés alatt meginni, vagy szívószállal fogyasztani, de semmiképp ne szürcsölgessük órákon keresztül (ugyanez vonatkozik a cukros teákra is).

(X) hirdetés

Ha jót akarunk a fogainknak, étkezés után öblögessünk tiszta vízzel vagy rágjunk egy cukormentes rágógumit – ezek mind segítenek lemosni fogfelszínünkről a lepedéket, a fogmosással pedig jobb, ha várunk egy kicsit – legalább 30 percet!

Item added to cart.
0 items - Ft