Érzéstelenítés várandósság alatt – Biztonságos!

A napi kétszeri fogmosás, az egyszeri fogköz-tisztítás és a fogorvos féléves látogatása mindenki számára ajánlott, aki vigyázni szeretne a fogaira, de a várandós anyukáknak kiemelt figyelmet kell szentelniük szájüregük egészségére. Sok kismamában felmerül a kérdés, hogy áldott állapotban biztonságos-e az érzéstelenítők használata, azok nem lesznek-e hatással a terhességre vagy a születendő gyermekre. Egy frissen készül tanulmánnyal ismét sikerült alátámasztani, hogy a terhesség során használt helyi érzéstelenítők nem növelik az egészségügyi problémák kockázatát.

terhesseg fogaszat erzestelenites

A kutatáshoz az Izraeli Teratológiai Információs Szolgálat 1999 és 2005 között feljegyzett adatait használták (teratológia: fejlődési rendellenességek tana). Az összehasonlító megfigyeléseken alapuló vizsgálat legfőbb célja az volt, hogy meghatározza a fogászatban használt helyi érzéstelenítők komplikációs értékét terhesség alatt.

Összesen 210 várandós anyukát vontak be a vizsgálatsorozatba, akik eltérő fogászati beavatkozásokat kaptak, azonban mindegyikőjüknél használtak helyi érzéstelenítőt. 43% gyökérkezelésen, 31% foghúzáson, 21% pedig fogtömésen esett át a terhesség során, a kontrollcsoportba pedig 794 olyan várandós anyukát regisztráltak, akik egyáltalán nem kaptak helyi érzéstelenítőket a várandósságuk alatt.

(X) hirdetés

A Journal of the American Dental Association szaklap augusztusi számában publikált adatok elemzéséből kiderült, hogy a két csoport adatai között egyáltalán nem tapasztalható jelentős eltérés, így megállapítható, hogy a terhesség alatt végzett fogászati beavatkozások és érzéstelenítő injekciók nincsenek összefüggésben az egészségügyi problémákkal, a vetéléssel, a koraszüléssel vagy a csecsemők születési súlyával.

Dr. Aharon Hagai, a kutatás veztője elmondta: „A fogorvosoknak és a házi orvosoknak arra kellene buzdítani a várandós nőket, hogy foglalkozzanak szájüregi egészségükkel és mindig azonnal kapják meg az ellátást a felmerülő fogászati problémáikra.”

Várandósság során a hormonális változások hatással lehetnek a szájüreg ökológiai rendszerére, ami megnövelheti a fogszuvasodás és ínygyulladás kialakulásának esélyét. Előfordul, hogy a fogmosás nehezítetté válik a reggeli rosszullétek, az öklendezési reflex vagy a rendszeres ínyvérzés miatt, a gyakori hányás pedig elősegítheti a fogzománc erózióját is.

(X) hirdetés

A szájüregi panaszok megnövekedett kockázata miatt a szájhigiéniára és a fogászati ellátásra még jobban kell ügyelni várandósság idején, így biztosíthatjuk saját és gyermekünk egészségünket is.

 

Item added to cart.
0 items - Ft