Erősebb és olcsóbb fogászati implantátumok

A mexikói Autonomous Egyetem (UABC) szakértői új generációs fogászati implantátumokat fejlesztettek ki különböző polimerek és kerámia keverékéből. A műgyökér legérdekesebb tulajdonsága azonban abban rejlik, hogy képes elnyelni a rágás során fellépő erőhatásokat, így azok nem a csontállományt terhelik.

Kép: illusztráció.
/Kép: illusztráció./

Az Egyetem kutatói több formulával is próbálkoztak, a cél az volt, hogy az implantátum ellenálló legyen a rágás közben fellépő erőhatásokkal és a korrózióval szemben, ugyanakkor megfizethető áru maradjon.

„A geometria és összetétel optimalizálásával biztosíthatjuk, hogy az implantátumok tovább a helyükön maradjanak, azonban alacsonyabb áruk legyenek, mint a titán implantátumok” – mondta Mauricio Paz González, a projekt egyik munkatársa.

(X) hirdetés

Matematikai szimulációkon a UABC szakértői megpróbáltak olyan megoldásokat keresni, melyekkel a hagyományos implantátumokhoz képest csökkenthető az állkapocs csontállományára nehezedő nyomás.

Juan Antonio Paz González, a gyártási folyamatok vezetője azt is elárulta, hogy az implantátumok felszínét D-vitaminnal kívánják bevonni, hiszen ez a kémiai anyag elősegíti a csontképződést az implantátum környékén, további tartást biztosítva a beültetett műgyökérnek.

A kutatások vezetője, Luis Villarreal Jesus Gomez szerint nem csak a betegek egészségének, hanem pénztárcájuknak is kedvezhet az újfajta eljárás. A szakértő szerint ugyanis nagyon sok idősebb beteg, akiknek szükségük lenne műgyökér beültetésre, a magas árak miatt nem döntenek a kezelés mellett.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft