Éles, tompa, lüktető, rövid és elhúzódó – a fogfájás fajtái, kiváltó okai

A fogfájás számos módon jelentkezhet: korlátozódhat egyetlen vagy több fogra egyszerre, kiválthatja meleg vagy hideg hőmérséklet, de rágás közben vagy akár spontán is megsajdulhatnak fogaink. Mint szervezetünk egészében, a szájüregben is okkal jelentkezik fájdalom, rendszerint egy kezelendő probléma áll a tünetek hátterében.

A fogfájás típusai – éles, tompa, lüktető fájdalom

A fogfájást minősége szerint több csoportba sorolhatjuk: lehet éles, tompa vagy lüktető.

(X) hirdetés

Éles fájdalmat okozhat:

– letört fog,
– fogszuvasodás az íny vonalánál (fognyaki szuvasodás),
– rosszul felhelyezett korona,
– túl magas korona vagy tömés,
– fogcsikorgatás és/vagy szorítás,
– hideg vagy meleg hőmérsékletű étel vagy ital.

Az éles fájdalom ritkán húzódik el, általában rövid és egyszerűen kezelhető. Bármilyen kellemetlen is, a rövid, éles fájdalom nem annyira veszélyes, mint a krónikus, tompa hasogatás. Ha elmegyünk a fogorvoshoz, ő azonnal látni fogja, hogy fogszuvasodásról vagy egy rosszul betömött, pótolt fogról van-e szó, s azonnal megszüntetheti a baj forrását.

(X) hirdetés

Ha fogaink túlérzékenyek, akkor megfelelő szájápolási termékek (puha sörtéjű fogkefe, fogérzékenységet megszüntető fogkrém, szájvíz…) megválasztásával akár magunk is orvosolhatjuk a problémát.
Nem ritka az sem, hogy fogtömés után még pár napig élesen bele-belenyilall a fájdalom a fogunkba, ez viszont teljesen természetes és néhány nap után teljesen megszűnik a jelenség.

 

A tompa fájdalom ezzel szemben jóval komolyabb gondot jelezhet, mert ilyenkor általában a fogban található ideg károsodott.

A tompa fogfájás jellemzői:

– általában forró italok, ételek váltják ki,
– jelentős ideig (napokig, hetekig) elhúzódhat,
– éjszaka felébredhetünk a fájdalomra,
– közvetlen kiváltó ok nélkül is kezdődhet a fájdalom,
– érintésre/kopogtatásra is jelentkezhet.

A tompa fogfájás általában a fogideg (pulpa) károsodását jelzi, hátterében fogszuvasodás vagy a fog sérülése áll. Ilyenkor a gyökérkezelés a legkézenfekvőbb és leghatékonyabb megoldás, mellyel megmenthető a fog.

Elhúzódó fájdalmat okozhat még egy rosszul elhelyezkedő bölcsességfog is, ami általában helyhiány miatt nem képes normál módon előtörni. Ilyenkor a fájdalom lesugározhat a torokra és a nyirokcsomóra is (mely megduzzad), sőt, akár szájzár is kialakulhat – ilyenkor a beteg alig vagy csak részben tudja kinyitni a száját.
Az állkapocs hátsó részén jelentkező fájdalmat okozhatja még fogcsikorgatás vagy állkapocsízületi rendellenesség is, ilyenkor nem csak a fogakban, hanem az állkapocsban is jelentkezhet a kellemetlen érzés.

Intenzív, lüktető fogfájást általában gyulladás, fertőzés vagy tályog okoz, sokszor az arc duzzanata kíséri.

Ajánlott termékek foghúzás / gyökérkezelés után:

Item added to cart.
0 items - Ft