Egyszerű nyálteszttel válhat diagnosztizálhatóvá a Parkinson kór

2014-09-26T14:39:33+00:00 2013. január 15.|Fogászati hírek, Szakmai hírek|

Hazánkban 20 és 30 ezer fő közé becslik a Parkinson kóros betegek számát és évente sajnos ezrekkel nő a létszám. Leggyakrabban mozgásos funkciózavarok jelentkeznek, a beteg meglassul, remegés lép fel, de gyakran társulnak pszichés panaszok is az idegrendszeri betegséghez. A korai diagnosztika kiemelten fontos lehet, hiszen általa biztosítható a páciens életminőségének hosszú távú megtartása.

Kép: illusztráció. / Dentaltribune.com/

Amerikai kutatóknak hála most felcsillant a remény, hogy egy szimpla nyáltesztből is kimutathatóvá válik a tudomány számára bizonyos szempontból még mindig rejtélyesnek tekinthető Parkinson kór. A tanulmányhoz tizenöt olyan pácienstől vettek nyálmintát, akik átlagosan tizenkét éve szenvednek a betegségtől, átlagéletkoruk pedig 68 év.

A mintavételhez az állkapocs alatti, azaz submandibuláris nyálmirigy területét használták, korábban ugyanis megfigyelték, hogy Parkinsonos betegeknél az innen vett nyálmintában abnormális a fehérjék szintje. Most is ezt vizsgálták a kutatók, s tizenötből kilenc alanynál mutatkozott is az eltérés, négy mintánál azonban nem volt elegendő a mennyiség, hogy a teszt elvégezhető legyen.

Ha az eljárás a gyakorlatban is működőképes lenne, akkor az eddigi vérvizsgálatoknál sokkal gyorsabban válna diagnosztizálhatóvá a Parkinson kór. A kutatás vezetője, Dr. Charles Adler neurológus szerint olyan előnyhöz jutnának a nyálteszttel, ami jóval hatékonyabbá tenné a betegek hosszú távú kezelését.

hirdetés (X)

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!