Egyes depresszió elleni gyógyszerek gátolják az implantátumok csontosodását

A fogászati implantátumok hosszú távú tartósságának kulcsa a megfelelő szájhigiénia, az egészséges íny és fogazat. Ha ínygyulladás alakul ki a beültetett műgyökér közelében, akkor az átterjedve a csontállományra csökkenti az implantátum rögzítettségét. Egy vadonatúj kutatási anyag szerint egyes gyógyszerek is negatívan befolyásolják a fogászati implantátumok csontosodási esélyeit.

implantatum gyogyszerek

A Nemzetközi és Amerikai Fogászati Kutatási Egyesületek (IADR/AADR) együttes szakmai tanulmánya szerint a depresszió kezelésére általánosan használt szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI) akadályozzák a csontképződést és megnövelik a csonttörés kockázatát.

Mivel a fogászati implantátumok csontosodási folyamatát befolyásolja a csontanyagcsere, így a műgyökerek élettartamára hatással lehetnek az említett SSRI tartalmú gyógyszerek.

(X) hirdetés

A visszamenőleges csoporttanulmányt olyan pácienseken végezték el, akik 2007 januárja és 2013 januárja között estek át fogászati implantáción.

A 490 páciens összesen 916 műgyökeret kapott, közülük 51 beteg (94 beültetett implantátummal) SSRI tartalmú gyógyszereket szedett a vizsgált időtartamban.

Azoknál a pácienseknél, akik nem használtak ilyen gyógyszereket, a 3-67 hónapos nyomon követés időszakában 784 implantátum sikerrel csontosodott, míg 38 műgyökér kilökődött.

(X) hirdetés

Ezzel szemben az SSRI gyógyszereket szedőknél a 94 beültetett műgyökérből 10 kilökődött, 84 pedig sikeresen beépült a betegek szervezetébe.

A tanulmány elsődleges eredményei szerint azoknál a betegeknél, akik SSRI használók, nagyobb eséllyel tapasztalható az implantátum kilökődése, de az is látszik, hogy a kis implantátumoknál (4 mm átmérő alatt), a dohányosoknál és a csontpótlással kezelt betegeknél is nagyobb az esélye a műgyökér kilökődésének.

Jelen tanulmány egyetlen hiányossága, hogy a betegek kartonjából nem derült ki az említett gyógyszerek pontos dózisa és alkalmazásuk időtartama, az mindenesetre nyilvánvaló, hogy az SSRI hatással lehet az implantátumok kilökődésének gyakoriságára.

Item added to cart.
0 items - Ft