Gyökérkezelésre nagyobb eséllyel szorulnak a dohányosok

Dohányosként mostantól nem csak az elszíneződött fogaink miatt aggódhatunk, hanem azért is, hogy ne kelljen gyökérkezelésre mennünk – a cigarettázás ugyanis növeli a beavatkozás szükségességét, állítják egy, a Journal of Dental Research nevű szaklapban közzétett tanulmányban.

Nem újdonság azt állítani, hogy a dohányzás árt az egészségünknek, mondja Elizabeth Krall Kaye amerikai professzor asszony, a kutatás vezetője. Mivel a gyökérkezelés egy igen szokványos eljárás – Amerikában a lakosság fele 50 éves korára már átesik legalább egy ilyen beavatkozáson – az emberek nem is gondolják, hogy összefüggésben lehet a cigarettázással; inkább csak a szív- és érrendszeri valamint a daganatos megbetegedésekre gondolnak, ha a cigi egészségre ártalmas következményeiről van szó.

A tanulmányt több kísérlet eredményéből állították össze, s kiderült, hogy még akkor is 20 százalékkal nagyobb eséllyel szorulunk gyökérkezelésre, ha csak négy évet dohányoztunk életünk során. Ha 5-12 éve szívjuk a cigarettát, ez a szám már megduplázódik, ha pedig több mint 12 éve vagyunk függők, 120 százalékkal biztosabb, hogy egyszer emiatt kell majd fogorvosi székbe ülnünk.

(X) hirdetés

Aki már vett részt gyökérkezelésen, biztosan egyet fog érteni abban, hogy megéri felhagyni ezzel a felettébb káros szenvedéllyel, ami nem csak a fogainknak, de általános egészségi állapotunknak és a körülöttünk élőknek is legalább annyit árt.

Item added to cart.
0 items - Ft