Diabétesz és ínygyulladás – Az immunrendszer kedvezőtlen válasza?

A cukorbetegség önmagában is nagymértékű odafigyelést igényel, hiszen nem elég csak az étkezést vagy a vércukorszintet felügyelnünk, legalább ilyen fontos a rendszeres testedzés és a szájüreg állapotának felülvizsgálata, hiszen a diabéteszes betegeknél sokkal gyakrabban alakulnak ki ínybetegségek. Ennek hátterében az immunrendszer előnytelen válaszreakciója állhat, derül ki egy friss kutatási anyagból.

cukorbetegseg foginygyulladas

A vérünkben található immunsejtekre pótolhatatlan szükségünk van, hiszen szervezetünk általuk képes felülkerekedni a különböző megbetegedéseken. A kórokozókat felismerve az immunsejtek nem csak ellenanyagot kezdenek termelni, hanem egy jó időre meg is jegyzik az adott betegséget és az arra adott válaszreakciót.

Az egyik ilyen védőkatonánk a vérsejtekben található B-sejt vagy B-limfocita, amely igazolhatóan részt vesz mind a cukorbetegség, mind pedig a fogínygyulladásra adott válaszreakcióban.

(X) hirdetés

Sajnos azonban nem mindig olyan kedvező ez a buzgóság, egy 2014. augusztusi kutatási anyagból ugyanis kiderül, hogy a diabétesz miatt kialakuló fogínybetegségben a B-sejtek csak tovább erősítik a gyulladást és a csontveszteséget.

A Journal of Leukocyte Biology szaklapban publikált eredmények alátámasztani látják az elképzelést, miszerint a B-sejtek válaszreakcióinak módosításával megelőzhető vagy kezelhető a diabétesz miatt kialakuló ínybetegség.

Az elmélet gyakorlati alátámasztásához a Bostoni Egyetem munkatársai fogínybetegségtől szenvedő egereket használtak, melyeket két csoportra osztottak. Az első csoport szervezetében genetikailag kiiktatták a B-sejteket, míg a másik osztálynak teljesen normál B-sejt szintje volt.

(X) hirdetés

Az egereket először alacsony zsírtartalmú diétán tartották, így sem cukorbetegség, sem elhízás nem alakult ki az állatoknál, s a fogínygyulladás mértéke és a csontállomány vesztesége is azonos szintet mutatott mindkét csoportnál.

Amikor azonban elkezdték magas zsírtartalmú táplálékokkal etetni az egereket, amik ennek következtében elhíztak és kialakult szervezetükben a 2-es típusú cukorbetegség, már figyelemre méltó különbség mutatkozott a két kísérleti csoport között.

A természetes, módosítatlan B-sejt állománnyal rendelkező egereknél jelentős mértékű csontveszteséget és gyulladást tapasztaltak, ám azok az állatok, melyekből hiányzott a B-sejt, egyáltalán nem produkáltak efféle tüneteket.

Ebből a megfigyelésből a kutatók a gyakorlatban arra következtetnek, hogy a B-sejtek válaszreakcióinak megváltoztatásával a 2-es típusú cukorbetegség, az abból kialakuló ínygyulladás és más megbetegedések is kezelhetővé válhatnak.

John Wherry a Journal of Leukocyte Biology szaklap szerkesztője szerint „ez egy nagyon izgalmas felfedezés, ami segít jobban megértenünk a 2-es típusú cukorbetegséghez kapcsolódó komplikációkat. Azok számára, akik cukorbetegség miatt kialakuló fogínygyulladástól szenvednek, különösen érdekes lehet a hír, hiszen a B-sejtet célzó gyógyszeres kezelésekkel nem csak az ínybetegségek, hanem talán más gyulladásos megbetegedések is kezelhetővé válnak.”

Item added to cart.
0 items - Ft