Dentálhigiénikus-képzés indult a Szegedi Tudományegyetemen

Az országban először indult egyetemi képzés a szájüregi betegségek megelőzésében részt vevő dentálhigiénikusoknak – közölte kedden Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Fogorvostudományi Karának dékánja.

A Szegedi Tudományegyetem az országban elsőként diplomás dentálhigiénikus képzést indít. /Kép: illusztráció, kupinapopust.mk/
A Szegedi Tudományegyetem az országban elsőként egyetemi dentálhigiénikus képzést indít. /Kép: illusztráció, kupinapopust.mk/

A magyar lakosság szájüregi egészsége, fogazatának és a szájnyálkahártyájának állapota rendkívül rossz, Európában Magyarországon a legmagasabb szájüregi daganatok előfordulása és e betegségek következtében előforduló halálozás – mondta az egyetemi tanár a négyéves képzésről tartott sajtótájékoztatón.

Európában és a tengerentúlon már régóta folyik a „fogászati, szájüregi védőnők” egyetemi képzése – közölte a professzor.

(X) hirdetés

Az első évben 23 államilag finanszírozott és költségtérítéses képzésen részt vevő hallgatóval elindított oktatás célja, hogy a fogorvosok mellett vagy azok helyett legyen olyan szakember, aki a megelőzésre koncentrál – tudatta Nagy Katalin.

Barnai Mária, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja elmondta: a diákok a védőnő hallgatókkal együtt sajátítják el a szakmai törzsanyagot, a pedagógiai ismereteket, tanulnak pszichológiát, a speciális anyagot pedig a Fogorvostudományi Karon kapják meg.

A képzésen hosszú távon számítanak a szomszédos országokból érkező hallgatókra, az egyetem ezen a szakon is készen áll az angol nyelvű képzés elindításra – mondta a dékán.

(X) hirdetés

Vályi Péter projektvezető, egyetemi adjunktus közölte, hogy a képzésben kiemelt hangsúlyt kap diagnosztikus és szűrési módszerek elsajátítása. Északkelet- és Délkelet-Magyarországon sok üres fogorvosi praxis van, a végzett dentálhigiénikusok ezekben a régiókban legalább a szűrési feladatokat el tudják majd végezni.

A hallgatók az egyetemen elsajátítják a speciális kezelési igényű páciensek, krónikus ápolási intézményekben vagy intenzív osztályokon fekvő betegek ellátáshoz szükséges ismereteket is – tette hozzá.

Forrás: MTI

Item added to cart.
0 items - Ft